Dnes už má asi každý z nás vo svojom okolí ľudí, ktorí musia držať bezlepkovú diétu alebo ktorí cielene chudnú. A možno niektorú z diét držíte aj vy samy, pretože sa vaše telo jednoducho s lepkom nekamaráti alebo máte zopár kilečiek navyše. V tom prípade určite oceníte akékoľvek nové potraviny bez lepku a na chudnutie, ktorými by ste mohli oživiť svoj, čo si budeme klamať, pomerne dosť limitovaný jedálniček. A presne na to sme tu my – aby sme vám prinášali stále nové a nové informácie (aj) o potravinách, ktoré nie sú bežné ani známe, no zato hodné toho, aby sme im venovali pozornosť. A jednu takú vám dnes predstavíme. Aby sme vás ešte viac navnadili, prezradíme, že sa z nej absolútne nepriberá!
Bude sa ti páčiť: Jedinečná fialová kukurica: Zisti, v čom ďaleko prevyšuje tú žltú!
Potravina, zaujímavá úplne pre každého
Či už ste celiatičkami a tak ste nútené držať bezlepkovú diétu alebo ste sa jednoducho rozhodli vyradiť lepok zo svojej stravy či zhodiť nadbytočné kilogramy, určite vás zaujme potravina, ktorú vám dnes predstavíme. Jej názov je teff a ide o najdrobnejšiu bezlepkovú obilninu, aká kedy uzrela svetlo sveta. Pochádza z Etiópie, kde sa z nej vraj už pred stovkami rokov piekol tradičný chlieb a hoci je vo svete známa už veľmi dlho, na slovenský trh sa dostala len prednedávnom.
Tradičný chlieb z teffu, takzvaná injera, je etiópskym národným pokrmom a podobá sa viac na palacinku, než na klasický chlieb. Napriek tomu, že príprava tohto chleba trvá aj niekoľko dní, v Etiópii nesmie chýbať pri žiadnom stolovaní. V rámci Európy sa teff pestuje predovšetkým v Holandsku.
Zvykli sme si, že potraviny nesú viacero názvov a inak to nie je ani v tomto prípade. Teff je totiž známy aj ako milička habešská, milička abesínska alebo dokonca ako trpaslíčie proso. Teff je potravina, po ktorej v dnešnej dobe siaha čoraz viac nielen celiatikov, ale aj priaznivcov zdravej výživy či aktívnych športovcov. A v čom teda spočíva čaro tejto obilniny? Je to jednoznačné – zasýti vás, ale nepriberiete z nej. Vieme si predstaviť, koľko dušičiek teraz zaplesalo a naozaj právom.
Teff je, nie náhodou, označovaný za jednu z najvýživnejších rastlín na svete a superpotravinu 21. storočia. Podľahlo mu už aj množstvo známych osobností, na čele s Victoriou Beckham.
Neprehliadni: Bezlepková ríbezľová torta s makom: Budeš sa zalizovať až za ušami!
Najmenšia bezlepková obilnina
V úvode sme spomenuli, že teff je najmenšia bezlepková obilnina – rozmenené na drobné, jedno zrniečko nemá ani len jeden milimeter. Tieto drobnučké zrniečka orieškovej chuti však obsahujú veľa cenných látok, napríklad bielkovín, vzácnych aminokyselín, vlákniny, železa, vápnika, fosforu, medi, draslíka, zinku a vitamínu B1 (tiamínu), no dokonca aj vitamínu C, čo je medzi obilninami unikát.
Teff má zároveň nízku glykemickú hodnotu, čiže je absolútne skvelou voľbou aj pre diabetikov. Čo je výborné, teff môžu pokojne konzumovať aj tehotné a dojčiace ženy.
Kto by mal určite siahnuť po teffe?
Určite by po tejto obilnine mali siahnuť, okrem celiatikov, potravinových alergikov či vegánov, aj tí, ktorí trpia chudokrvnosťou alebo nedostatkom vápnika. Poobzerajte sa po teffe na internete alebo v predajniach so zdravou výživou, kde zoženiete buď samotné zrniečka obilniny alebo teff v podobe múky, ovsených vločiek či hotového pečiva. Z teffu si môžete pripravovať tak domáce pečivo ako aj rôzne kaše, šaláty alebo prílohy k bežným jedlám.
Odporúčame: Jedz a chudni zároveň: Toto sú najlepšie potraviny na chudnutie!