Jar je nielen obdobím rozkvitania stromov a kvetov. Počas nej sa preberá i záhradka, aby nás už onedlho mohla obdarovať svojou úrodou. Práve tá obsahuje mnoho prospešných vitamínov.
Dnes si povieme niečo o zelenej zelenine, ktorú niektorí majú a iní nemajú radi.
Brokolica, ružičkový kel, špenát či špargľa patria medzi vitamínové ,,bomby“, ktoré by ste do vášho jedálnička zaradiť rozhodne mali. Prečo sú pre naše zdravie také dôležité?
Odporúčame prečítať: Jarné alergie - ako ich eliminovať?
Brokolica
Brokolica je v slovenskej kuchyni známa a často ju pridávame do polievok, omáčok, cestovín či ako prílohu. Tepelným spracovaním (varením, pečením, smažením) stráca väčšinu svojich živín, preto je najvhodnejšie pripravovať ju nad parou. Brokolica má mnoho pozitívnych účinkov na zdravie. Ide o antioxidant, ktorý obsahuje vitamíny A, B, C a K. Okrem toho v nej nájdeme železo, vápnik či chróm. Vie si poradiť s vírusmi, napomáha tvorbe červených krviniek, pôsobí preventívne proti rakovine (prsníka, hrubého čreva, pľúc).
Odporúčame prečítať: Život s bezlepkovou diétou - celiakiou
Ružičkový kel
Malé drobné guľôčky plné zdravia nemá rád každý. Môžeme ho pripravovať na mnoho spôsobov a ,,rozumie“ si takmer s každou potravinou. Kel má bohaté zastúpenie vitamínov B, C, E, K, ale aj látok ako draslík, horčík, železo, selén a iné. Pomôže aj pri zvyšovaní imunity či pri kožných problémoch (napríklad pri ekzémoch).
Odporúčame prečítať: Ako riešiť halitózu - zápach z úst
Špenát
Mnohí nemajú radi špenát už od detstva, kedy sme ho väčšinou konzumovali v škôlkach a školách, najčastejšie v podobe prívarku. Iní špenát milujú a považujú ho za elixír zdravia. Je tomu tak aj preto, že obsahuje veľké množstvo vitamínu K, ale aj vitamín A a C. Vo svojom vnútri ukrýva antioxidanty a látky ako vápnik, magnézium či zinok. Pozitívne pôsobí na cievny systém a má aj protizápalové účinky.
Odporúčame prečítať: Liečivé účinky ušnej sviečky
Špargľa
Táto zelenina má naozaj univerzálne použitie v kuchyni. Je chutná na spôsob zapekania i varenia. Je vhodná na prípravu omáčok, polievok či do šalátov. Špargľa je ľahko stráviteľná zelenina s vysokým podielom vody (je močopudná). Tým podporuje činnosť obličiek a správne vylučovanie. Okrem obsahu vitamínov A, B, C a E sa v nej nachádza draslík, vápnik či magnézium. Využijete ju aj pri redukčných diétach.
Odporúčame prečítať: Ako úspešne bojovať proti jarnej únave?
OTÁZKA PRE VÁS:
Ktorú zelenú zeleninu máte najradšej a ako ju najčastejšie
pripravujete?
www.thinkstockphotos.com