Viete si predstaviť jedlo bez cibule? Táto zelenina patrí medzi najstaršie jedlé potraviny známe ľudstvu, vďaka čomu sa nachádza v nespočetnom množstve receptov – či už ide o pečenú cibuľu, cibuľové krúžky, šaláty, omáčky – je základom mnohých jedál. Cibuľa ako taká je vďaka svojim účinkom tiež od stredoveku používaná ako tradičný liek, ktorý vďaka svojim liečivým vlastnostiam podporuje zdravie.
Okrem toho, že má skutočne blahodarné účinky, tak môže byť zradná. Jednoducho vás môže rozplakať aj bez toho, aby ste sa porezali. Dokonca si dovolíme tvrdiť, že je to jediný prostriedok, ktorý dokáže rozplakať aj toho najdrsnejšieho chlapa.
Ako ju teda krájate vy? Krájate ju cez slzy alebo ste našli nejaký overený spôsob, vďaka ktorému počas jej krájania nevyroníte ani jednu slzičku?
Zaujme ťa: Babské triky, ako zachrániť presolené jedlo: Zažeň katastrofu rýchlo a jednoducho!
Nie je kráľovná ako kráľovná!
Cibuľa je kráľovnou kuchyne, ktorú vo svojej domácnosti dokážete zužitkovať úplne celú a hlavne všestranne. Odvar z cibuľových šupiek môžete použiť na liečbu zápalu močových ciest alebo na posilnenie imunitného systému. Účinky cibule dokonca môžete využiť pri lámajúcich sa nechtoch alebo migréne.
Ale prečo pri jej krájaní plačeme? Cibuľa totižto obsahuje množstvo látok, ktoré sa pri rozkrojení dostávajú do ovzdušia a spôsobujú tak podráždenie očnej sliznice. Oči tak na obranu produkujú slzy, ktoré sa snažia eliminovať pôsobenie týchto dráždivých látok. Tak ako na krájanie cibule bez sĺz? Ako cibuľu šúpať a krájať bez toho, aby vás štípali oči?
Už žiadne krokodílie slzy pri krájaní cibule!
- Pred krájaním dajte cibuľu do mrazničky. Keď je cibuľa ľadová, nemá také dráždivé účinky, vďaka čomu pri jej krájaní nebudete plakať.
- Do úst si vložte kúsok chleba, lyžičku alebo čokoľvek iné. Poviete si, aká bizarnosť! Ako môže chlieb dopomôcť k tomu, aby sme pri krájaní cibule neplakali? Odpoveď je jednoduchá – je to všetko o psychike. Vy sa sústredíte na niečo úplne iné, čo vás zamestná, preto pri krájaní cibule nebudete roniť toľko sĺz.
- Napite sa, ale vodu neprehltnite! Aj to je jednou z bizarností, ktoré fungujú. Pred tým, než zarežete do cibule, napite sa vody, ale tú neprehltnite. Údajne vás tento spôsob ochráni pred aromatickými látkami, ktoré sa pri krájaní cibule dostávajú do ovzdušia.
- Choďte na ňu ostrým nožom! Čím súvislejšie rezy budete robiť, tým menej šťavy bude cibuľa vypúšťať, a tým pádom budete menej slziť.
- Posledným trikom je zápalka medzi zubami. Zápalkou škrtnite, hneď ju sfúknite a ešte dymiacu si ju vložte medzi zuby. Dym zo zápalky vám poputuje priamo do nosa, čo prebije zápach cibule. Vďaka tomu vám cibuľa nebude spôsobovať slzenie očí.
Pozri tiež: Čo spôsobuje zadržiavanie plynov? Môže to byť nebezpečné?