Bezlepková ríbezľová torta s makom: Budeš sa zalizovať až za ušami!

Mak aj ríbezle majú veľa odporcov, ale stále je medzi nami dosť takých, ktorí tieto dve ingrediencie absolútne zbožňujú. A keďže patríme medzi nich, rozhodli sme sa s vami podeliť o jedinečný recept, ktorého základ tvoria mak a ríbezle, veď práve tých sú teraz plné záhrady. Bezlepková ríbezľová torta s makom, práve podľa tohto receptu, sa odteraz stane obľúbeným dezertom vašej domácnosti. Presvedčte sa samy!

Mak a ríbezle = ideálna kombinácia

Odhliadnuc od vynikajúcej chuti maku aj ríbezlí, práve tieto dve potraviny by sme mali konzumovať čo najčastejšie kvôli ich obsahu. Prečo? Mak rozhodne preto, že je bohatým zdrojom železa a horčíka, výrazne upokojuje a znižuje stres a ešte k tomu podporuje rast vlasov aj nechtov. A ríbezle? Tie sú vynikajúce preto, že ich šupka je plná vitamínu C, svojím obsahom sa nám starajú o všetky sliznice v tele, podporujú trávenie a okrem vlasov a nechtov prospievajú aj našej pokožke.

Ako vidíte, vďaka maku a ríbezliam si viete uchovať nielen vnútorné zdravie, ale aj vonkajšiu krásu. A kto by si pri tom všetkom nechcel aj pochutnať na niečom výbornom, sladkom a napriek tomu zdravom?

Neprehliadni: Manioková múka: Záchrana pre alergikov na lepok či obilie. Prečo?

ríbezľovo-maková torta

Zdroj: Shutterstock®

Recept na bezlepkovú ríbezľovú tortu s makom

Na prípravu torty budete potrebovať:

  • 250 g mletého maku
  • 200 g ríbezlí (bielych, červených, čiernych alebo mix)
  • 200 g mascarpone
  • 120 g bieleho jogurtu
  • 120 g medu
  • 100 g masla
  • 100 g kyslej smotany
  • 60 g karobu*
  • 50 g ríbezľového džemu
  • 4 vajíčka
  • citrón
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • štipku soli

*Karob je známy aj ako svätojánsky chlieb a v skutočnosti ide o tmavohnedé ovocie, ktoré sa suší a melie na prášok. Ide o zdravú alternatívu kakaa a konzumovať ho môžu aj ľudia, alergickí na kakao. Preto môžete karob používať všade tam, kde sa bežne používa kakao. Najčastejšie ho zoženiete v špecializovaných predajniach, bio obchodoch a na internete.

ríbezľovo-makový zákusok

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

Do misky pridajte mak, karob a sódu bikarbónu. Jemne premiešajte a pridajte žĺtka, roztopené vychladnuté maslo, med a kyslú smotanu. Starostlivo premiešajte a z bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh, ktorý následne pridajte k zmesi. Pripravte si okrúhlu tortovú formu, vystlanú papierom na pečenie, zmes do nej vylejte a pečte cesto približne na 170 °C, asi 35 - 40 minút.

Po upečení nechajte cesto vychladnúť, potom ho opatrne vyberte a otočte. Časť ríbezľového džemu si trošku zrieďte s vodou (alebo pokojne použite ríbezľový sirup) a naneste na cesto tak, aby bolo dostatočne „napité“. Kým sa bude zriedený džem alebo sirup vsakovať do cesta, rozmiešajte si mascarpone s bielym jogurtom, vanilkovým cukrom a šťavou z jedného citróna.

Na cesto najprv naneste zvyšok džemu a potom aj zmes s mascarpone. Na úplný záver posypte tortu ríbezľami a teraz si už len dosýta vychutnávajte túto jedinečnú a zdravú dobrotu! :-)

Odporúčame: Toto sú chutnejšie a zdravšie varianty bežných potravín

5 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

23.07.2018 07:17

Skvelá kombinácia, ďakujem za tip!

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

23.07.2018 13:05

Vyzerá fantasticky,určite vyskúšam,takèto recepty ja môžem...

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

25.07.2018 14:42

vyzera dobre

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

02.08.2018 10:34

makovu tortu som zvykla kombinovat s citronom, ale aj ribezle budu faj, k tomu sa ziada nieco kyslaste

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

09.09.2018 08:07

Skvelá kombinácia mak a tí dala robievam koláčiky len trocha iné určite vyskúšam aj túto tortu

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE