Dnes tu máme niečo pre milovníkov maku. Než sa ale pustíme do pečenia, môžeme si o maku prezradiť zopár zaujímavých faktov, o ktorých ste možno ani netušili. Mak siaty pravdepodobne pochádza z oblasti Stredomoria, kde rástol divoko. Pre obsah ópia je ho i dnes v mnohých krajinách zakázané pestovať a aj u nás a v ďalších európskych krajinách sú vytvorené určité obmedzenia pre jeho produkciu. Dnes pestované odrody však majú len minimum omamných látok.
Je tiež potrebné zmieniť, že mak je veľmi zdravou potravinou, ktorú sa oplatí zaradiť do jedálnička. Patrí napríklad medzi najlepšie zdroje vápnika, pričom ho obsahuje oveľa viac ako mnohé mliečne výrobky. Z maku sa dá všeličo pripraviť, obľúbené sú však dozaista hlavne rôzne zákusky či múčniky. Aj my máme pre vás dnes tip na rýchly hrnčekový koláč, ktorý je plný chutného maku. Pochutnajú si na ňom všetci maškrtníci!
Odporúčame: Recept na domáce rezance do polievky: Chutia ako od babičky!
Budeme potrebovať:
- 1,5 hrnčeka maku (celého)
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 2 hrnčeky mlieka
- 1 hrnček oleja
- 1,5 hrnčeka práškového cukru
- 2 vajcia
- 1 prášok do pečiva
- džem podľa chuti
- 100 g čokolády na varenie
Postup prípravy:
- Ako prvé si v primerane veľkej miske zmiešame vajíčka s mliekom.
- V druhej miske zmiešame sypké ingrediencie, a to práškový cukor, mak, múku aj prášok do pečiva.
- Sypkú zmes postupne pridávame do vymiešaných vajec s mliekom a nakoniec pridáme aj olej.
- Pripravené cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech.
- Pečieme pri teplote 180 °C asi 35 až 40 minút.
- Upečený makový koláč potrieme obľúbeným džemom, napríklad čučoriedkovým či slivkovým.
- Nakoniec si vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a rovnomerne ju nalejeme na koláč.
- Po ochladnutí a stuhnutí čokolády môžeme koláč nakrájať a podávať. Dobrú chuť!
Pozri aj: RECEPT: Rýchle kuracie rizoto plné výživných ingrediencií