Možno ste nevedeli, no tým, ako celé roky odmietate brokolicu (samozrejme, nie úplne každý) sa ochudobňujete o úžasnú zeleninu, ktorá obsahuje množstvo potrebných látok pre telo. Nachádza sa v nej vitamín A, C a E, vláknina, antioxidanty. Ako dokáže podporiť zdravie brokolica? Je známa svojimi protirakovinovými vlastnosťami a prispieva k posilneniu imunitného systému aj lepšiemu tráveniu.
Brokolica je nízkokalorická a môže byť súčasťou rôznych jedál, ako sú šaláty, polievky a prílohy. Je jednoduchá na prípravu a môže sa variť, dusiť, piecť alebo konzumovať surová. Ako si brokolicu správne pripraviť, ktoré časti brokolice sa používajú a hlavne, ako sa vyhnúť chybám pri konzumovaní brokolice, to vám radi prezradíme. Aké chyby pri konzumácii zdravej brokolice nerobiť?
Zdravotné účinky brokolice:
má vysoký obsah vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre trávenie,
nemá vysoký obsah bielkovín, no v menšom množstve ich vie telu doplniť,
brokolica pomáha bojovať s voľnými radikálmi v tele,
brokolica pomáha taktiež posilniť imunitný systém vďaka obsahu vitamínu C,
má vysoký obsah draslíka, ktorý znižuje krvný tlak,
ukrýva sa v nej kyselina listová, ktoré je dôležitá pre tehotné ženy,
brokolica obsahuje vitamín K a vápnik, ktoré sú dôležité pre kosti.
Odporúčame: Nauč sa diagnostikovať choroby podľa stavu jazyka! Ktoré príznaky neignorovať?
Nevyhadzujte stonky!
Väčšina ľudí konzumuje z brokolice len jej okvetie. No mali by ste vedieť, že stonky obsahujú oveľa viac vlákniny a navyše majú sladkú a príjemnú chuť. Stonky brokolice sú bohaté na vitamíny a minerály, podobne ako kvety. Obsahujú vitamín C, vitamín K, draslík a vlákninu, ktoré sú prospešné pre vaše zdravie.
Pripravíte si ich nasledovne: ošúpte vonkajšiu vrstvu a vnútro potom nakrájajte na menšie kúsky. Varia sa však trochu dlhšie, preto ich do hrnca vložte ako prvé a až potom pridajte okvetie. Stonky brokolice majú jemnú, sladkastú chuť a chrumkavú textúru, ktorá môže obohatiť rôzne jedlá. Môžete ich pridať do šalátov, polievok, stir-fry jedál alebo ich jednoducho podusiť či opiecť ako prílohu.
Využitím celých brokolicových stoniek navyše prispievate k zníženiu potravinového odpadu a efektívnejšiemu využitiu potravín. To je nielen ekonomické, ale aj ekologicky priateľské riešenie.
Jedzte tiež listy brokolice
Väčšinou, keď si kúpime brokolicu, odstránime z nej listy a ďalej ju spracovávame. To je však chyba. V listoch sa nachádza najväčšie množstvo betakaroténu, ktorý je dôležitý najmä pre ženy pred menopauzou, pretože znižuje riziko rakoviny pŕs a ešte vekom podmienenej makulárnej degenerácie sietnice.
Betakarotén sa radí medzi najsilnejšie antioxidanty vôbec. Ďalšou zložkou, ktorú obsahujú listy, je vitamín C. Listy môžete variť, grilovať alebo vyprážať. Keďže listy chutia podobne ako kel, môžete ich pokojne pridať aj do šalátov alebo ich spolu s hlúbikom uvariť a pripraviť krémovú polievku.
Najvhodnejšie spracovanie brokolice
Je dôležité myslieť nielen na to, čo jeme, ale aj na to, akým spôsobom dané jedlo spracujeme. Iste ste už počuli o tom, že zelenina si zachová najviac zo svojich vitamínov a zložiek práve tak, že ju pripravíme na pare. Týmto spôsobom prípravy sa dokonca zvýšia jej protirakovinové účinky!
Príprava brokolice v pare do piatich minút zachová jej dôležitý enzým – myrosinázu. Tento enzým je potrebný pri tvorbe sulforafánu. Táto látka ma silný protirakovinový účinok. Z brokolice vymizne, ak ju pripravujete varením alebo ju ohrievate v mikrovlnke.
Samozrejme, brokolicu je možné aj variť vo vode (najmä, ak pripravujete brokolicovú polievku) a dokonca mnohí odporúčajú aj jej „varenie" v mikrovlnke!
Bude ťa zaujímať: Čo je to čaga? Zdraviu vysoko prospešná a zázračná v kozmetike
Výber brokolice a jej skladovanie
Najlepšie si zvolíte, ak v obchode siahnete po brokolici, ktorá má tmavozelené, fialovozelené alebo modrozelené okvetie. Vyhýbajte sa svetlozelenej a žltozelenej brokolici. Takáto brokolica má už väčšinou najlepšie časy za sebou a jej chuť už nie je taká lahodná ako tomu je pri čerstvej, krásne zelenej brokolici. Hlava brokolice by mala byť pevná a kompaktná, bez mäkkých alebo sčernalých miest. Stonky by mali byť pevné a chrumkavé, nie gumovité alebo vláknité.
Brokolica by mala mať sviežu vôňu. Ak cítite silný, nepríjemný zápach, je pravdepodobne prezretá alebo začína hniť. Brokolicu skladujte v chladničke, kde si udrží čerstvosť približne 3 až 5 dní. Najlepšie je ju uložiť do perforovaného plastového vrecka alebo ju jemne zabaliť do vlhkej papierovej utierky a potom vložiť do plastového vrecka, aby sa znížila strata vlhkosti.
Recepty s brokolicou:
Anketa: Ako pripravuješ brokolicu ty?
Odpovedalo 623 ľudí
4%
48%
48%
Článok aktualizovaný 15.6.2024
Aktualizovaný článok: 16.06.2024