7 účinných bylinných antidepresív, ktoré si môžete pripraviť doma

bylinné antidepresívum

Depresia je závažná duševná porucha, ktorá môže postihnúť kohokoľvek bez ohľadu na vek, pohlavie alebo sociálny status. Prejavuje sa smútkom, beznádejou, únavou, narušeným spánkom a chuťou do jedla, stratou záujmu o bežné činnosti a ďalšími symptómami. Depresia môže byť spôsobená genetickými faktormi, chemickou nerovnováhou v mozgu, stresovými situáciami alebo traumatickými udalosťami. 

Je dôležité si uvedomiť, že depresia je vážny problém a nie je len „prechádzajúcou náladou“. Liečba depresie zahŕňa terapiu, lieky a zmeny životného štýlu. Je dôležité vyhľadať odbornú pomoc, ak sa cítite deprimovaní po dlhšiu dobu alebo ak vaše symptómy ovplyvňujú vašu každodennú funkciu. 

Nikdy sa nemusíte hanbiť, ak trpíte depresiami. Je dôležité hovoriť o svojich pocitoch a nechať si pomôcť od odborníka. S adekvátnou liečbou a podporou je možné sa z depresie zotaviť a znovu si užívať život plným dychom.

Liečba depresie je mimoriadne dôležitá, ale aj náročná

Liečba depresie zahŕňa rôzne metódy a prístupy, ktoré môžu byť individuálne prispôsobené potrebám každého jednotlivca. 

Medzi najbežnejšie formy liečby patrí:

  1. Terapia - terapia so psychológom alebo psychiatrom môže byť veľmi účinná pri liečbe depresie. Terapia môže pomôcť pacientom identifikovať negatívne myslenie a naučiť sa zvládať svoje emócie.

  2. Lieky - v niektorých prípadoch sa môžu predpísať antidepresíva na kontrolu príznakov depresie. Je dôležité dodržiavať pokyny lekára a v prípade akýchkoľvek vedľajších účinkov sa obrátiť na ošetrujúceho lekára.

  3. Zmena životného štýlu - zdravý životný štýl môže mať veľký vplyv na psychické zdravie. Zahrňte do svojho denného režimu pravidelnú fyzickú aktivitu, zdravú stravu, dostatok spánku a relaxačné techniky.

  4. Podpora zo strany blízkych - podpora zo strany rodiny a priateľov môže byť veľmi dôležitá pri liečbe depresie. Je dôležité hovoriť o svojich pocitoch a hľadať pomoc, keď ju potrebujete.

Je dôležité si uvedomiť, že liečba depresie môže byť dlhodobý proces a že každý človek môže potrebovať individuálny prístup. Je dôležité mať trpezlivosť a vytrvalosť pri hľadaní správnej liečby, ktorá vám pomôže zvládnuť vaše depresívne stavy.

Odporúčame: Máš rada sladučké marhule? Tieto marhuľové delikatesy musíš skúsiť!

bylinky proti depresii Depositphotos

Prírodné antidepresíva - využite pomoc z prírody

Prírodné antidepresíva sú rastlinné alebo potravinové látky, ktoré môžu pomôcť zlepšiť náladu a znížiť symptómy depresie

Niektoré z najčastejšie používaných prírodných antidepresív sú:

  1. Šafran - šafran je aromatická korenina, ktorá má dlhú história používania v tradičnej medicíne a je tiež považovaná za prírodné antidepresívum.

  2. Kurkuma - kurkuma obsahuje zlúčeninu nazývanú kurkumín, ktorá má protizápalové a antidepresívne účinky.

  3. Omega-3 mastné kyseliny - omega-3 mastné kyseliny sú dôležité pre správne fungovanie mozgu a môžu pomôcť zlepšiť náladu a bojovať proti depresii.

  4. Vitamín D - nedostatok vitamínu D sa v súčasnosti považuje za faktor, ktorý môže zohrať úlohu v depresii. Prírodným spôsobom, ako získať vitamín D, je slnečné svetlo a konzumácia potravín bohatých na tento vitamín.

  5. Akupunktúra a bylinky - akupunktúra a byliny sa tiež používajú na liečbu depresie a iných psychologických porúch v tradičnej čínskej medicíne.

Liečba emocionálneho nepohodlia bylinkami

Liečba emocionálneho nepohodlia bylinkami je staroveká metóda, ktorá sa využíva už stáročia na uvoľnenie a zmiernenie stavu duše a mysle. Bylinky majú schopnosť ovplyvniť náš psychický stav a pomôcť nám s emocionálnymi problémami.

  • Jednou z najznámejších bylín na liečbu emocionálneho nepohodlia je levanduľa.Levanduľa má upokojujúce a relaxačné účinky, ktoré pomáhajú zmierniť stres, úzkosť a napätie. Môže sa užívať vo forme čaju, éterického oleja alebo vo forme kúpeľov.
  • Ďalšou obľúbenou bylinkou na liečbu emocionálneho nepohodlia je mäta. Mäta má osviežujúci a upokojujúci účinok, ktorý pomáha zmierniť nervozitu a podráždenosť. Môžete ju piť vo forme čaju alebo vo forme esenciálneho oleja.
  • Ďalšie bylinky, ktoré sa často používajú na liečbu emocionálneho nepohodlia, sú kamilka, valeriána a harmanček. Tieto bylinky majú upokojujúce účinky a pomáhajú zmierniť úzkosť, depresiu a iné emocionálne problémy.

Je však dôležité mať na pamäti, že bylinky sú len doplnkom k tradičnej liečbe emocionálnych problémov a nie nahrádzajú liečbu od lekára. Pred začatím akéhokoľvek liečenia bylinkami sa vždy poraďte so svojím lekárom.

Neprehliadnite: Maliny – ako ich využiť nielen pre zdravie, ale aj krásu?

prírodné antidepresíva Depositphotos

Účinky bylín na psychické zdravie

Bylinky sú často považované za prírodný liečebný prostriedok, ktorý môže pozitívne ovplyvniť psychické zdravie každého z nás. Existuje mnoho bylín, ktoré sú známe pre svoje relaxačné, upokojujúce alebo povzbudivé účinky na psychiku človeka. Napríklad levanduľa môže pomôcť upokojiť myseľ a znížiť úzkosť a stres, zatiaľ čo medzi bylinky s povzbudivými účinkami patrí napríklad šalvia a rozmarín. 

Vedecké štúdie potvrdzujú, že určité byliny skutočne môžu mať pozitívny vplyv na psychické zdravie. Tiež byliny ako je mäta alebo šalvia boli spojené s úľavou od depresívnych symptómov.

  • Dôležité je však mať na pamäti, že každý človek môže na byliny reagovať inak a nie je vhodné ich používať ako náhradu za liečbu poskytovanú odborníkom. 
  • Mnohé bylinky totiž môžu mať nežiaduce účinky, najmä pri ich nedôslednom a nevyváženom užívaní. 
  • S rozumným prístupom však môžu byliny byť cenným doplnkom k starostlivosti o psychické zdravie a môžu nám pomôcť nájsť vnútornú rovnováhu a pohodu.

TOTO je 7 účinných bylinných antidepresív, ktoré si môžete pripraviť doma!

1. Šalvia

Obsahuje látky, ktoré zlepšujú náladu a pomáhajú bojovať proti depresii. Môžete si pripraviť bylinkový čaj zo sušenej šalvie.

2. Harmanček

Má upokojujúce účinky a pomáha zmierniť úzkosť a stres, čo zlepšuje náladu. Harmančekový čaj je veľmi obľúbený.

3. Levanduľa

Známa svojimi upokojujúcimi účinkami na nervový systém. Levanduľový olej môžete použiť do aromaterapeutickej lampy alebo si pripraviť levanduľový čaj.

4. Kozlík lekársky

Obsahuje látku nazývanú hyperforín, ktorá zlepšuje náladu a pôsobí ako prírodné antidepresívum. Môžete si pripraviť extrakt z kozlíka lekárskeho.

5. Mäta

Mätový nápoj môže pomôcť zlepšiť náladu a uvoľniť napätie. Môžete si pripraviť mätový čaj alebo mätový olej na aromaterapiu.

6. Ginkgo biloba

Posilňuje kognitívne funkcie mozgu a pomáha zlepšiť náladu. Môžete si pripraviť extrakt z ginkgo biloba.

7. Astragalus

Je tradičné čínske bylina, ktorá pomáha posilňovať psychickú odolnosť a zlepšuje náladu. Môžete si pripraviť bylinkový čaj z astragalusu.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE