Nemali by chýbať na žiadnej svadbe! Nie nadarmo sa predsa volajú svadobné. Môžete si ich však upiecť aj inokedy a bez strachu i doma. Práca s kysnutým cestom je o niečo náročnejšia, ako s inými cestami, ale určite sa nie je čoho báť.
Treba však veľkú dávku trpezlivosti a, v tomto prípade, aj istej zručnosti. Upiecť svadobné koláčiky, ktoré sa rozplývajú na jazyku, sa vám nemusí podariť na prvýkrát. Dôležité je nevzdať sa a skúšať to znovu. Ponúkam vám recept na tie najúžasnejšie svadobné koláčiky, ktoré som kedy jedla.
No treba poznamenať, že aj keď budete mať všetky tieto suroviny, to ešte nezaručí skvelý výsledok. Najdôležitejšie je nikam sa neponáhľať, lebo koláčiky potrebujú čas. Veľa času. Dá vám to dosť práce, a preto je dobré (ak už ich máte vyskúšané) upiecť ich z väčšej dávky. Po rozmrazení sú takmer ako čerstvé a zaručene zmiznú z taniera rýchlejšie, ako ťažké krémové zákusky. Ako pripraviť kysnuté orechové, lekvárové tvarohové domáce svadobné koláčiky?
Odporúčame prečítať: Recept: Tvarohovo karamelový dezert s banánom
Suroviny na domáce svadobné koláčiky – kysnuté cesto:
- 250 g hladkej múky
- 750 g polohrubej múky
- 1 kopcovitá čajová lyžička soli
- 4 žĺtky
- 200 g masla
- ¾ dcl oleja
- 1 kocka droždia
- mlieko podľa potreby (4 dcl na kvások) + ostatné dolievame
- 150 g kryštálového cukru
Tvarohová plnka:
- 250 g jemného tvarohu
- 1 žĺtok
- 1 vanilkový cukor
- kryštálový cukor podľa chuti
Orechová náplň:
- vlašské orechy
- voda
- kryštálový cukor
- 2 PL rumu
Lekvárová plnka
- domáci slivkový lekvár
- voda
- kryštálový cukor
Odporúčame prečítať: Recept: Tvarohovo karamelový dezert s banánom
Postup na kysnuté svadobné pečivo:
1. Do osladeného teplého mlieka pomrvíme droždie a necháme na teplom mieste vykysnúť. Do väčšej misy vsypeme múku so soľou, pridáme roztopené maslo, olej, žĺtka a zalejeme vykysnutým kváskom. Prepracujeme najskôr ručne, potom aspoň 20 minút necháme pracovať robot. Kontrolujeme hustotu cesta - ak je potrebné, dolievame mlieko alebo prisýpame múku. Cesto je vypracované, ak sa oddeľuje od krajov misy.
2. Cesto ešte ručne premiesime v mise, posypeme ho trochou múky, prikryjeme utierkou a necháme 20 minút kysnúť. Potom ho znovu ručne premiesime a necháme prikryté kysnúť ešte 40 minút. Po uplynutí času ho už preložíme na dosku, kde ho rozdelíme na viacero bochníkov a tie necháme kysnúť aspoň 15 minút.
Odporúčame prečítať: Vyrobte si skvelý írsky likér BAILEYS
3. Bochník rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a vykrajujeme kruhové tvary. Pripravíme si jednotlivé náplne.
TVAROHOVÁ NÁPLŇ: Tvaroh zmiešame s vanilkovým a kryštálovým cukrom a primiešame žĺtok. Do tejto plnky môžeme pridať hrozienka, ktoré necháme napučať v horúcej vode.
ORECHOVÁ NÁPLŇ: Vlašské orechy pomelieme, zalejeme vriacou vodou, pridáme rum a osladíme. Množstvo vody závisí od hustoty zmesi. Nemôže byť príliš hustá, ale ani riedka.
LEKVÁROVÁ: Domáci slivkový lekvár zriedime prevretou vodou a podľa chuti osladíme. Ak máme kupovaný, ten väčšinou nie je potrebné sladiť.
4. Tvarohové a lekvárové koláčiky zamotávame rovnakým spôsobom – do tvaru guľky. Aby sme ich po upečení rozoznali, lekvárové posypeme zrniečkami maku, tvarohové koláčiky necháme bez posypu. Orechové koláčiky, kam príde orechová plnka, motáme do tvaru valčeka.
Odporúčame: Indický chlieb naan plnený syrom – pochúťka z 5 surovín a vo verzii bez kysnutia
5. Koláčiky ukladáme na vymastený plech, kde ich potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom a posypeme posýpkou (tú pripravíme zmiešaním polohrubej múky, vanilkového cukru, kryštálového cukru, masla a žĺtka). Necháme chvíľku kysnúť na plechu. Pečieme v rúre vyhratej na 200°C približne 5-10 minút, ale je potrebné ich často kontrolovať, lebo môžu rýchlo zhorieť. Potom ich necháme vychladnúť a pochutnávame si na nich ako na svadbe.
Odporúčame: Inšpirácie na cestovinové šaláty – tak túto sviežu pochúťku budeš jesť celé leto!
Verím, že si niekedy nájdete čas a tento recept vyskúšate. Nie je síce rýchly, ani úplne jednoduchý, ale chuť domácich svadobných koláčikov je naozaj nezabudnuteľná. Ak raz ochutnáte tieto kysnuté koláčiky, iné už ani nebudete chcieť. Dali by ste si tvarohové koláče, domáce koláče, ktoré majú náplň z orechov alebo lekvárové koláčiky?
Dobrú chuť!
Tipy na ďalšie domáce recepty na kysnuté koláče:
- Kysnutý tvarohovo-jahodový závin
- Slané kysnuté pečivo
- Kysnuté pudingové slimáky
- Sladké recepty z kysnutého cesta
- Plnené kváskové buchty
- Kysnuté rožky so slivkovým lekvárom
- Kysnutý koláč s posýpkou
- Kysnuté osie hniezda
Článok aktualizovaný 5.7.2024
Aktualizovaný článok: 05.07.2024