FOTORECEPT na najlepšie domáce utopence: Delikatesa k pivu!

Určite ste si už niekedy v pivárni objednali utopence. Dá sa povedať, že ide o špekáčiky v octe a neexistuje lepšia delikatesa, ktorú by ste si k zlatému moku mohli dať. V reštaurácii však neviete, čo do utopencov dávajú a povedzme si narovinu, že špekáčik vždy nemá príliš veľa mäsa v zložení.

Urobte si tie najlepšie domáce utopence vo vlastnej kuchyni, z kvalitných surovín a podľa vlastnej chuti. Zamilujete si ich vy aj vaša rodina a v krčme si ich už nikdy neobjednáte!

Ingrediencie

Na 6 menších zaváraninových pohárov budeme potrebovať:

  • 2 kg špekáčikov (my sme použili rakúsku značku Berger)
  • 800 ml octu
  • 1200 ml vody
  • 1 kg cibule (bielu, červenú alebo mix)
  • soľ podľa chuti
  • 2 – 3 ks bobkového listu
  • 20 ks guličkového čierneho korenia
  • 10 ks nového korenia alebo trojfarebného korenia
  • 2 - 4 PL kryštálového cukru
  • 5 ks malých sušených feferóniek (voliteľné)

Poznámka: Utopence plníme podľa fantázie, my sme použili kyslé uhorky a zaváranú kápiu a trošku plnotučnej horčice.

Bude sa ti páčiť: Slováci chcú zdravšie varianty slaných snackov

ingrediencie na domáce utopence

Zdroj: Shutterstock®

Postup

Najprv si poriadne vymyjeme a vytrieme poháre. Nemusíte ich obvárať, utopence zmiznú skôr, než poviete slovo utopenec.

poháre na utopence

Zdroj: Shutterstock®

Pripravíme si nálev. Do hrnca dáme ocot, vodu, lyžičku soli, asi 20 guličiek čierneho korenia, nové korenie, cukor podľa chuti, bobkové listy a feferónky. Pozor na intenzitu, ak máte silné domáce sušené feferónky, pridajte len jednu! Nálev necháme zovrieť, ochutnáme a odstavíme. Ak mu niečo chýba, dochutíme koreninami.

Špekáčiky ošúpeme a prerežeme pozdĺžne, asi do trištvrte, aby sme ich neprepolili. Každé vnútro potrieme plnotučnou horčicou, dáme doň zaváranú uhorku na štvrťky a slíž zaváranej kápie. Zároveň si cibuľu pokrájame na kolieska.

Zaujme ťa aj: Takto zistíš, či ťa potrápi alergia na pleťový krém!

utopence plníme uhorkami a kápiou

Zdroj: Shutterstock®

Začneme plniť poháre. Dáme do nich cibuľu naspodok, potom utopence natesno a znova cibuľu. Ak použijete jeden veľký pohár, potom striedajte a vrstvite až do vrchu. Zalejeme ešte teplým nálevom tak, aby bolo všetko zaliate.

plnenie pohárov

Zdroj: Shutterstock®

Potom na chvíľu zavreté poháre otočíme, necháme vychladnúť a vložíme do chladničky aspoň na týždeň.

utopence necháme vychladnúť

Zdroj: Shutterstock®

hotové domáce utopence

Zdroj: Shutterstock®

Po týždni podávame s chlebíkom a s pivkom alebo bez. Želáme vám dobrú chuť!

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
6 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

24.04.2018 09:37

Určite stojí za vyskúšanie!

Vaše meno:

Zdena Paňková

Zdena Paňková

24.04.2018 12:08

Až sa mi slinky zbehli. Tak toto môžem hocikedy. Základom je určite nápad, ale bez kvalitných špekáčiek by to nebolo ono. Poznám to, verte :)

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

02.05.2018 16:10

vaše recepty se mi hodně krát osvědčily, tito utopenci vypadají moc chutně

Vaše meno:

Marta Mihoková

Marta Mihoková

22.06.2018 15:20

AJ my tak robime utopence su výborné

Vaše meno:

Patrik Podmanický

Patrik Podmanický

28.09.2018 23:10

Výborná pochúťka, ktorú za starých časoch v Čechách ponúkali v každej obyčajnej krčme. Hneď mi mysľou prebehli spomienky na vojenčinu.

Vaše meno:

Ján Komada

Ján Komada

16.10.2018 16:12

robievam ich často troška inak ale sú skvelé

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE