Vlhké lúky, zamokrené pôdy a tienisté lesy sú práve v tomto období ideálnym miestom na zber medvedieho cesnaku. Táto zdraviu prospešná bylina prečisťuje tráviaci systém, pôsobí proti nespavosti, prečisťuje obličky, zmierňuje dýchacie ťažkosti a má prírodné antibiotické vlastnosti. Ak neviete ako ho najlepšie využiť v kuchyni, ponúkame vám niekoľko chutných a zdravých receptov.
Čo ste o medveďom cesnaku možno nevedeli?
Medvedí cesnak (Allium ursinum) dostal svoje meno podľa legendy, že si ním medvede po zimnom spánku čistili organizmus a dopĺňali energiu. Rastie najmä na vlhkých miestach v listnatých lesoch a je jednou z prvých jarných bylín, ktoré sa objavujú už v marci.
Charakteristická cesnaková vôňa je silným rozpoznávacím znakom, vďaka ktorému si ho nepomýlite s jedovatými rastlinami, ako je konvalinka alebo jesienka.
Listy medvedieho cesnaku obsahujú veľké množstvo silíc, vitamínu C, sírnych zlúčenín a ďalších látok s antibakteriálnym účinkom.
V ľudovom liečiteľstve sa používa na čistenie krvi, znižovanie krvného tlaku a podporu imunity. Zaujímavosťou je, že pri sušení stráca väčšinu liečivých účinkov, preto je najlepšie ho konzumovať čerstvý alebo upravovať šetrne – napríklad v pestách, nátierkach či polievkach.
Shutterstock®Šatôčky plnené medvedím cesnakom
Suroviny:
- lístkové cesto
- 200 g medvedieho cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 žĺtok
- olej
- soľ
Príprava: Na panvici opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu na kvapke oleja. Potom pridáme očistené a na malé kúsky pokrájaný medvedí cesnak, soľ a necháme dusiť približne 5 – 10 minút.
Medzitým rozkrájame lístkové cesto na štvorčeky, ktoré budeme plniť medvedím cesnakom. Keď je cesnak udusený, necháme ho trochu vychladnúť a do každého štvorčeka lístkového cesta vložíme trochu cesnakovej náplne. Šatôčka z cesta vznikne spojením dvoch protiľahlých rohov. Aby cesto lepšie držalo spojené časti potrieme žĺtkom.
Šatôčky uložíme na plech, potrieme zvyšným žĺtkom a dáme piecť pri 180 stupňoch na 15 – 20 minút.
Cestoviny s medvedím cesnakom a ricottou
Suroviny:
- 250 g cestovín (napr. tagliatelle alebo penne)
- 100 g medvedieho cesnaku
- 150 g ricotty
- 2 PL olivového oleja
- soľ, čierne korenie
- trochu nastrúhaného parmezánu (voliteľné)
Príprava: Cestoviny uvaríme podľa návodu. Medvedí cesnak opláchneme a nasekáme nadrobno. Na panvici rozohrejeme olej a cesnak krátko orestujeme (1–2 minúty). Primiešame ricottu, premiešame, ochutíme soľou a korením. Cestoviny scedíme a zmiešame s ricottovo-cesnakovou omáčkou. Môžeme podávať posypané parmezánom.
Shutterstock®Pesto z medvedieho cesnaku
Suroviny:
- 70 g medvedieho cesnaku
- 5 polievkových lyžíc olivového oleja
- 10 g píniových orieškov
- morská soľ
- čierne korenie
Príprava: Medvedí cesnak umyjeme, očistíme a vložíme do mixéra. Pridáme olivový olej, trochu morskej soli, mleté čierne korenie a píniové oriešky. Všetko spolu dobre rozmixujeme, aby vznikla jednotná hmota. Na záver môžete pridať trochu parmezánu a podávať k cestovinám alebo na celozrnnom chlebe.
Slaný koláč s medvedím cesnakom a bryndzou
Suroviny:
- 1 balenie lístkového cesta
- 150 g bryndze
- 100 ml kyslej smotany
- 2 vajcia
- 1 hrsť medvedieho cesnaku
- soľ, čierne korenie
Príprava: Lístkové cesto vyvaľkáme do formy a popicháme vidličkou. V miske zmiešame bryndzu, smotanu, vajcia, nadrobno nasekaný medvedí cesnak, soľ a korenie. Zmes rovnomerne rozotrieme na cesto. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30–35 minút, kým povrch nezozlatne.
Shutterstock®Krémová polievka z medvedieho cesnaku
Suroviny:
- 400 g medvedieho cesnaku
- 1 menšia cibuľa
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 dcl mlieka
- soľ
- mleté čierne korenie
Príprava: Medvedí cesnak umyjeme, očistíme a pokrájame na malé kúsky. Potom v hrnci opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu s medvedím cesnakom a necháme 5 minút dusiť. Zalejeme zeleninovým vývarom a varíme približne 15 minút. Prilejeme mlieko a polievku rozmixujeme s ponorným mixérom. Na záver dochutíme soľou a korením.
Shutterstock®Avokádová nátierka s medvedím cesnakom
Suroviny:
- 1 zrelé avokádo
- 20 g medvedieho cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
- šťava z citróna
Príprava: Avokádo rozpolíme, vyberieme dužinu, pokvapkáme citrónovou šťavou a rozmixujeme na kašu. Potom do misky pridáme očistený medvedí cesnak, trochu soli, mletého čierneho korenia a všetko zmixujeme. Môžeme podávať na opečenej bagete.
Medvedí cesnak v cestíčku
Suroviny:
- zväzok väčších listov medvedieho cesnaku
- 2 vajcia
- 100 g hladkej múky
- 100 ml mlieka
- štipka soli
- olej na vyprážanie
Príprava: V miske si pripravíme riedke cestíčko z vajec, múky, mlieka a soli. Listy cesnaku dôkladne umyjeme a osušíme. Každý list namočíme do cestíčka a smažíme na panvici s rozpáleným olejom z oboch strán dozlatista. Odkladáme na papierový obrúsok a podávame ešte teplé, napríklad s jogurtovým dipom.
Aktualizovaný článok: 30.03.2025