Akné na chrbte – aké sú možné príčiny? Ako sa tohto problému zbaviť?

Akné na chrbte

Akné je problémom nielen ľudí v pubertálnom veku, ale aj dospelých, ktorí prekročili 30. rok svojho života. Tento zdravotný a estetický problém dokáže znepríjemniť život každého človeka, ktorý mal akné v minulosti alebo ním stále trpí.

Bolestivé vyrážky a zapálená pokožka sa však nemusí prejaviť len na tvári. Mnoho ľudí trpí nepríjemným akné na hrudníku, ramenách alebo na chrbte. Akú sú príčiny akné na chrbte? Môže to strava ovplyvniť? Je na vine hormonálna nerovnováha? Aká je prevencia vzniku? A aké prípravky proti akné na chrbte zvoliť? Zistite viac v článku!

Akné z medicínskeho hľadiska

Akné je chronické zápalové ochorenie mazových žliaz a vlasových folikulov, ktoré sa prejavuje v miestach s najväčším počtom mazových žliaz. Tie sa nachádzajú najmä na tvári a dekolte, no vyrážky sa môžu vyskytovať aj na ramenách alebo chrbte. Základným prejavom akné sú komedóny, tzv. čierne bodky a zapálené červené či hnisavé vyrážky.

 Odporúčame prečítať: 8 večerných maškŕt, z ktorých nepriberieš

Akné na chrbte - čo to znamená? Shutterstock®

Najčastejšie príčiny akné na chrbte 

Akné na chrbte môže byť spôsobené rôznymi vonkajšími a vnútornými faktormi. Tieto faktory môžu súvisieť s neovplyvniteľnými príčinami, ako je genetická predispozícia, ale aj ovplyvniteľnými príčinami, ako je napríklad životný štýl. Rolu tiež môže zohrávať aktuálny zdravotný stav jedinca. 

Možné vonkajšie príčiny akné na chrbte

  • Nevhodné oblečenie: Tesné alebo nepriedušné oblečenie môže zadržiavať pot a mastnotu na pokožke, čo môže viesť k vzniku akné.

  • Nedostatočná hygiena: Nedostatočné alebo nesprávne čistenie pokožky chrbta môže spôsobiť hromadenie potu, špiny a odumretých kožných buniek, ktoré upchávajú póry.

  • Používanie nevhodných produktov: Používanie mastných alebo ťažkých krémov, olejov alebo vlasových produktov, ktoré stekajú na chrbát, môže upchávať póry a spôsobovať akné.

  • Zvýšená fyzická aktivita: Potenie počas cvičenia, najmä ak sa potom sprchujete neskôr, môže prispieť k tvorbe akné na chrbte.

  • Zvýšené trenie a tlak: Trenie spôsobené batohmi, športovým vybavením alebo inými predmetmi môže dráždiť pokožku a viesť k vzniku akné.

Možné vnútorné príčiny akné na chrbte

  • Hormonálne zmeny: Hormonálne výkyvy počas puberty, menštruačného cyklu, tehotenstva alebo v dôsledku užívania hormonálnej antikoncepcie môžu zvýšiť produkciu mazu a viesť k tvorbe akné.

  • Genetika: Ak majú rodičia alebo súrodenci tendenciu k akné, je pravdepodobné, že aj vy budete náchylnejší na akné, vrátane akné na chrbte.

  • Nevhodná strava: Niektoré štúdie naznačujú, že strava s vysokým obsahom cukru a nezdravých tukov môže prispievať k tvorbe akné.

  • Zvýšený stres: Stres môže viesť k hormonálnym zmenám, ktoré zvyšujú produkciu mazu a zápalov, čo môže zhoršiť akné.

  • Niektoré zdravotné stavy: Niektoré zdravotné stavy, ako je polycystické vaječníky (PCOS), môžu spôsobiť hormonálne nerovnováhy vedúce k akné.

  • Niektoré lieky: Niektoré lieky, ako sú kortikosteroidy, lítium a niektoré antiepileptiká, môžu spôsobovať alebo zhoršovať akné.

 Odporúčame vyskúšať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc

Akné na chrbte - čo to znamená? Shutterstock®

Dlhodobá liečba – ako na chrbát bez nepríjemných vyrážok?

Ak trpíte akné, návšteva dermatológa by mala byť prvým krokom k úspešnej liečbe. Nasadením liekov alebo vitamínov môže dôjsť k výraznému zmierneniu akné, dokonca k jeho úplnému odstráneniu. 

Nemenej dôležitá je aj správna starostlivosť o vašu pokožku. Chrbát si pravidelne čistite prípravkami na problematickú pokožku, aby ste zamedzili rozmnožovaniu baktérií a nezabúdajte na pravidelný pitný režim. Hoci sa výsledky zo začiatku môžu zdať minimálne, po čase by malo prísť zlepšenie. 

Riešenie akné na chrbte často vyžaduje práve kombináciu vonkajšej starostlivosti o pokožku a úprav vnútorných faktorov, ako sú strava a zvládanie stresu. Ak je akné závažné alebo nereaguje na bežné opatrenia, je vhodné konzultovať sa s dermatológom.

Účinné produkty a prípravky na akné na lokálne použitie 

Existuje niekoľko účinných produktov a prípravkov na lokálne použitie, ktoré môžu pomôcť pri liečbe akné na chrbte. Hľadajte umývacie prípravky (gély, peny) a ošetrujúce produkty (krémy, séra), ktoré obsahujú tieto zložky:

  • kyselina salicylová – pomáha odlupovať vrchnú vrstvu kože, čistí póry a znižuje zápal,

  • AHA kyseliny – pomáhajú odstraňovať odumreté kožné bunky, zlepšujú textúru pokožky a podporujú obnovu buniek, preto pomáhajú účinne bojovať proti akné a vyrážkam,

  • kyselina azelaová – má antibakteriálne a protizápalové vlastnosti, pomáha redukovať akné a zjemňuje pigmentové škvrny po akné,

  • tea tree oil – prírodné antiseptikum, ktoré pomáha znižovať zápal a bojovať proti baktériám, túto zložku často obsahujú rôzne prírodné prostriedky na starostlivosť o pleť,

  • retinoidy – podporujú obnovu kožných buniek, zabraňujú upchávaniu pórov a znižujú zápal, sú vhodné aj na ošetrenie vyrážok v oblasti chrbta,

  • zinok – má silné protizápalové účinky, ktoré pomáhajú znižovať začervenanie a opuch spojený s akné.

 Odporúčame prečítať: Takto si pripravíte pravé mexické guacamole

Akné na chrbte - čo to znamená? Shutterstock®

Ďalšie tipy na boj proti akné na chrbte

  • Pravidelná starostlivosť vhodnými produktami – potrebné je čistenie, ako aj exfoliácia a aplikácia ošetrujúceho prípravku.

  • Strava a akné – zaraďte do jedálnička viac ovocia, zeleniny a nespracovaných potravín, znížte príjem rafinovaného cukru, bielej múky, tučných jedál a alkoholu.

  • Noste priedušné oblečenie – vyhnite sa tesným a syntetickým materiálom, ktoré môžu stav akné zhoršovať.

  • Sprchovanie po cvičení: Sprchujte sa ihneď po fyzickej aktivite, aby ste odstránili pot a nečistoty.

  • Pravidelná výmena posteľnej bielizne: Udržujte čistotu na miestach, kde prichádza pokožka do styku s textíliami.

Prevencia vzniku akné na chrbte

Prevencia vzniku akné na chrbte zahŕňa kombináciu správnej hygieny, vhodných kozmetických produktov a zdravého životného štýlu. Sprchujte sa každý deň, najmä po fyzickej aktivite. Používajte jemné čistiace prostriedky, ktoré neupchávajú póry a sú vhodné pre problematickú pokožku.

Vyhnite sa používaniu mastných krémov, olejov a telových mliek na chrbte, ktoré môžu upchávať póry. Namiesto toho zvoľte nemastné a nekomedogénne produkty. Pravidelne perte oblečenie, najmä to, ktoré prichádza do priameho kontaktu s pokožkou. Posteľnú bielizeň meňte aspoň raz týždenne.

Vyberajte si oblečenie z priedušných materiálov, ako je bavlna, aby ste znížili potenie a zabránili zadržiavaniu vlhkosti a oleja na pokožke. Snažte sa nedotýkať chrbta rukami, aby ste predišli prenosu baktérií a nečistôt. Stres môže zhoršiť akné. Pravidelné cvičenie, meditácia a dostatok spánku môžu pomôcť zvládať stres a zlepšiť celkové zdravie pokožky.

Článok aktualizovaný 21.5.2024

3 komentárov
Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

14.07.2016 18:34

Presne.. ja keď mám akné, tak jedine kvôli hormonálnej nerovnováhe.. Skúšala som rôzne mastičky, krémy, vody od špecialistov na predpis... Dokonca ma presviedčali, že to budem mať do konca života a doslova ma nútili na chemický peeling, HAK a iné tabletky...a to som mávala podkožné akné pred menzesom v oblasti brady a občas chrbtu.. Keď som jednému naozaj uznávanému špecialistovi povedala, že mám pocit, že ide o hormonálnu nerovnováhu.. tak ma vysmial a znova ma presviedčal začať liečbu Roaccutane, čo som nechcela kvôli max. trom bodliakom (ktoré ma síce dosť trápili, lebo boli obrovské a boľavé a veľmi ťažké sa hojili).. Nakoniec som to doriešila tak, že používam lepšiu kozmetiku, prejdem si pleť každý deň aspoň micelárkou na vyčistenie a taktiež hlavne pred menzesom nejem určite mastné a ťažké jadlo.. A ešte čo sa týka hormónov, každé ráno si dávam B6 vitamín (už asi pol roka ho užívam a nepribrala som z neho, aj keď sa ho iné osoby kvôli tomu boja) a užívala som zo začiatku aj púpalkový olej a maca.. Pleť sa mi naozaj zlepšila.. Tento základ vitamínov na úpravu hormónov môžem iba odporučiť :)

Vaše meno:

Lenka Lapuniková

Lenka Lapuniková

07.10.2016 10:00

Mne akné na chrbte zlepšuje sauna a slniečko.

Vaše meno:

Tatiana Chovancova

Tatiana Chovancova

29.06.2019 18:22

u mna pomaha krasne slnko a morská voda a cez zimu kvetová voda salvie bio-bachovky a akne mam po roku ovela ovela lepsie

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE