Marhule sú typické letné ovocie, ktoré práve v týchto dňoch dozrieva v našich záhradách. Aj vďaka vysokému množstvu vitamínov a minerálov patria medzi najzdravšie letné ovocie, ktoré si počas horúcich dní môžeme dopriať. Pripraviť si z nich môžete nielen sladké džemy, zaváraniny alebo koláče. Čerstvé marhule sú skvelou ingredienciou do domácich pleťových masiek, po ktorých budete mať sviežu a jemnú pleť.
Krásna pokožka a zdravá krásna pleť - ako marhule pomáhajú pokožke?
Marhule sú veľmi chutné a zároveň aj zdravé ovocie. Obsahujú vitamíny A, B, C, minerálne látky ako sú vápnik, draslík či železo a ukrývajú aj nemalé množstvo kyseliny pantoténovej a listovej. Ich konzumáciou posilňujeme imunitu, znižujeme hladinu krvného cholesterolu a bojujeme proti zápche.
Tajomstvo krásnej pleti - ako na to pomocou marhúľ?
Toto letné ovocie pomáha spomaľovať starnutie pleti, čím sa stávajú skvelou ingredienciou do rôznych pleťových masiek a krémov. Marhule tiež posilňujú vlasy a vďaka vysokému obsahu betakaroténu chránia pokožku pred slnečnými lúčmi.
Marhule sú nielen skvelé na konzumáciu kvôli ich lahodnému ovocnému chutnému, ale môžu byť aj veľmi prospešné pre našu pokožku. Obsahujú veľké množstvo vitamínu C, ktorý je známy svojimi antioxidačnými vlastnosťami a schopnosťou bojovať proti voľným radikálom, ktoré poškodzujú bunky našej pokožky.
- Vitamín C pomáha aj pri tvorbe kolagénu, čo je zásadné pre zachovanie pružnosti a zdravej textúry kože.
- Marhule obsahujú aj vitamín A, ktorý podporuje obnovu buniek a zlepšuje hydratáciu pokožky.
- Okrem toho môžu marhule pomôcť aj pri boji proti akné a zlepšiť celkový tón pleti.
Marhuľový denný krém a starostlivosť o suchú pokožku
Pre dosiahnutie krásnej pokožky vďaka marhuliam je dôležité zahrnúť do svojej stravy čerstvé ovocie, ale aj výrobky na starostlivosť o pleť obsahujúce marhule ako aktívnu zložku. Pravidelná konzumácia marhúľ a starostlivosť o pleť s ich použitím môže pomôcť dosiahnuť zdravú a krásnu pokožku. Tak prečo by ste si týchto malých ovocných pokladov nezapli do svojej beauty rutiny ešte dnes?
Odporúčame prečítať: 8 večerných maškŕt, z ktorých nepriberieš
Pleťové masky z marhúľ
Marhuľová maska so zjemňujúcimi účinkami
Budeme potrebovať dve marhule, dve polievkové lyžice hladkého tvarohu a šťavu z polovice citróna. Všetko spolu rozmixujeme na kašu, natrieme na pleť a necháme pôsobiť 20 – 25 minút. Maska pleť zjemní a vyživí.
Maska s olivovým olejom
Budeme potrebovať tri marhule a 3 polievkové lyžice olivového oleja. Marhule vykôstkujeme a spolu s olivovým olejom vložíme do mixéra. Po minúte mixovania vznikne jemný krém, ktorý na 25 minút nanesieme na pleť.
Marhuľová maska s ovsenými vločkami
Budeme potrebovať dve marhule, jednu polievkovú lyžicu ovsených vločiek a jednu polievkovú lyžicu tvarohu. Marhule umyjeme, vykôstkujeme a rozmixujeme. Potom pridáme rozdrvené ovsené vločky a tvaroh. Po zmiešaní nanesieme na pleť a necháme pôsobiť 20 minút.
Olej z marhuľových jadierok
Olej z marhuľových jadierok je cenovo dostupný a veľmi prospešný produkt pre naše zdravie. Tento marhuľový olej je bohatý na vitamíny a minerály, ako napríklad vitamín E, vitamín A, vitamín C, vápnik, draslík, horčík a železo.
Jeho pravidelná konzumácia má pozitívny vplyv na náš organizmus. Pomáha zlepšovať zdravie pokožky a vlasov, pôsobí proti starnutiu, posilňuje imunitný systém a podporuje detoxikáciu organizmu. Olej z marhuľových jadierok má aj protizápalové vlastnosti a môže pomôcť pri liečbe rôznych kožných problémov, ako je ekzém alebo akné.
Okrem toho, olej z marhuľových jadierok sa tiež využíva v kuchyni. Má jemnú, orechovú chuť a je vhodný na prípravu šalátových dresingov, marinád, šľahačiek alebo jednoducho na dochutenie jedál.
Ak hľadáte prírodný spôsob, ako udržať svoje zdravie a krásu, určite by ste mali zaradiť olej z marhuľových jadierok do svojej každodennej rutiny. Je to skvelý doplnok, ktorý vám pomôže cítiť sa lepšie zvnútra i zvonku.
Odporúčame vyskúšať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc
Recept na domáci marhuľový koláč
Ingrediencie:
- 5 vajec
- 150 g práškového cukru
- 150 g masla
- štipka soli
- 250 g polohrubej múky
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku
- 500 g čerstvých marhúľ
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- 50 g práškového cukru
Príprava:
Vajcia vyšľaháme s práškovým cukrom do peny. Po lyžiciach pridáme roztopené maslo a dobre rozmixujeme. V druhej miske zmiešame múku s práškom do pečiva a štipkou soli. Túto zmes vysypeme do vajíčkovej peny a jemne premiešame. Cesto nalejeme na plech, posypeme ho hrudkovitým tvarohom s cukrom a navrch poukladáme nakrájané marhule. Dáme piecť na 30 - 35 minút.
Odporúčame prečítať: Takto si pripravíte pravé mexické guacamole
Aktualizované na 15.06.2024
Aktualizovaný článok: 15.06.2024