Vieš, kde je zákaz parkovania? Tu na to rýchlo zabudni!

Je leto a kúpaliská aj kaviarne s terasami praskajú vo švíkoch. Ak bývate ďaleko alebo jednoducho uprednostňujete jazdu autom, určite máte dilemu, kde zaparkovať. Parkovať nesmiete všade, inak riskujete nemalú pokutu aj tzv. papuču, dokonca vám môžu vozidlo odtiahnuť. Existuje niekoľko jednoduchých pravidiel, ktoré by ste si mali osvojiť. Keď tak urobíte, potom by ste už nemali mať žiadnu dilemu ani problém pri parkovaní. 

Odporúčame: Prečo nezanedbať každoročný servis auta? Neoplatí sa čakať pridlho!

kde a ako parkovať na letisku

Zdroj: Shutterstock®

Parkovanie pri letisku

Sú ľudia, ktorých na letisko nemá kto zobrať a radšej pôjdu vlastným autom, ktoré potom zaparkujú na letiskovom parkovisku. Toto riešenie však nie je vždy najlacnejšie. Záleží od toho aké parkovanie si vyberiete a ako dlho tam budete stáť. Ceny za parkovanie na bratislavskom letisku sa samozrejme môžu aj znížiť vďaka rôznym zľavám. Parkovanie je lepšie si rezervovať dopredu, aby sa vám ušlo miesto. Na Bratislavskom letisku existuje niekoľko taríf.

Krátkodobé parkovanie na parkovisku P1:

  • 15 minút ........ zadarmo
  • 1 hodina ........ 4€

Dlhodobé parkovanie na hlavnom parkovisku P2:

  • 5 minút ........ zadarmo
  • 1 hodina ........ 3€
  • každá ďalšia začatá hodina ........ 3€
  • 1 deň ........ 20€
  • 2-3 dni ........ 25€
  • 4-5 dní ........ 30€
  • 6-7 dní ........ 40€
  • 8-12 dní ........45€
  • každý ďalší začatý deň ........ 20€
kde nemôžem parkovať

Zdroj: Shutterstock®

Na parkovisku či na tráve

Parkovanie je na tráve pri jazere či kúpalisku zakázané. Keď chcete zaparkovať na trávnatej ploche musí byť vyznačená ako parkovisko. Dokonca niektorí majitelia polí pri jazerách premenia kus svojho pola na parkovisko, ktoré je však často platené. Takéto parkovisko musí byť ohradené, inak tam nesmiete stáť, pretože riskujete pokutu. Ak je parkovisko na tráve či poli plné môžete zaparkovať pri blízkom supermarkete či na inom blízkom parkovisku. Pokiaľ sa rozhodnete zaparkovať na parkovisku, musíte sledovať vodorovné značenie, prípadne inak farebné odlíšenie (dlažobné kocky inej farby). Ak tam žiadne značenie nie je, nájdite si parkovacie miesto tak, že zaparkujete vedľa už stojaceho auta. Parkovisko nesmie byť žiadna anarchia. Nesmiete však zastaviť na mieste, kde by ste obmedzovali jazdu vozidiel a ohrozovali plynulosť cestnej premávky či stáli v protismere. Tu neplatí argument, že osobné auto v pohode prejde okolo, pretože dodávka prejsť nemusí. Podľa zákona je vodič povinný prednostne použiť parkovisko tak, aby neobmedzoval ostatných účastníkov cestnej premávky, teda nechať voľné miesto na prejazd, ale aj nikoho nezablokovať svojím parkovaním. Tiež nemôžete parkovať na mieste pre invalidov alebo na vyhradenom parkovaní podľa ŠPZ.

parkovanie na parkovisku

Zdroj: Shutterstock®

Na ceste a chodníku

Jazero či vaša obľúbená kaviareň nemá parkovisko? Poviete si, že to nie je problém a že zaparkujete na chodníku, veď to tak robia všetci. Nie je to však také jednoduché. Zaparkovať kdekoľvek a akokoľvek nemôžete. Zákon nám upravuje aj parkovanie na ceste, a to nasledovne:  vodič nesmie zastaviť a stáť v nepriehľadnej zákrute a v jej tesnej blízkosti, pred neprehľadným vrcholom stúpania cesty, na ňom a za ním, na priechode pre chodcov alebo na priechode pre cyklistov vo vzdialenosti menej ako 5 metrov pred a za nimi. Tiež nesmiete parkovať tak, aby ste zabraňovali výjazdu či vjazdu na súkromný pozemok alebo obmedzovali plynulosť cestnej premávky. Ak parkujete v obci na chodníku, musíte tam nechať aspoň 1,5 metra voľného pre chodcov, inak vám hrozí pokuta do 50€. Už čoskoro by však malo vojsť do platnosti, že chodník je určený iba pre chodcov a vodiči naň môžu zaparkovať iba vtedy, ak im to dovolí vodorovné (na zemi) či zvislé (dopravné značky) značenie.

ako zaparkovať aby som nedostala pokutu

Zdroj: Shutterstock®

Zhrňme si to. Pod zastaviť sa rozumie doba dlhšia ako na státie a státím sa rozumie krátka doba, väčšinou potrebná na naloženie, vyloženie, nastúpenie alebo vystúpenie. S osobným autom nesmiete stáť na vjazde či výjazde zo súkromného pozemku a obmedzovať premávku. Auto tiež nesmie stáť menej ako 5 metrov pred križovatkou a priechodom pre chodcov. Pokiaľ zaparkujete na trávnatej ploche bez toho, aby bola označená ako parkovisko môže váš tátoš tiež dostať pokutu alebo papuču. Ak si osvojíte týchto pár pravidiel, nemusíte sa báť pokuty, papuče alebo dokonca odtiahnutia. Ak nebudte rešpektovať zákony riskujete pokutu alebo papuču od mestských policajtov

Odporúčame: Toto sú tie najzbytočnejšie funkcie auta! Uhádneš, ktoré sú to?

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE