Pre milovníkov byliniek je obdobie medzi jarou a jeseňou doslova rajom, kedy môžu naplno čerpať z darov prírody.
Problém nastáva, keď sa bylinky vplyvom počasia a ukončením svojej prirodzenej vegetácie vytratia z hrantíkov a záhonov.
Vnútri v byte sa im na parapetnej doske, samozrejme, prestáva dariť tak ako v ich prirodzenom prostredí. Aby sme si mohli predĺžiť čas, v rámci ktorého je možné využiť bylinky, môžeme tak urobiť jednoducho a hneď niekoľkými spôsobmi – sušením byliniek, mrazením byliniek, výrobou bylinkových mastičiek, tinktúr, bylinkového oleja, soli aj medu.
Odporúčame prečítať: Aké potraviny sú vhodné na zmrazenie
Najjednoduchší a tiež najmenej energeticky náročný spôsob je sušenie. Sušenie byliniek je spôsob uchovávania, ktorý je každému dostupný a je najlacnejší. Na sušenie byliniek sa odporúčajú takzvané „suché“ bylinky ako levanduľa, rozmarín, tymián, materina dúška, šalvia, nechtík, kvet lipy a podobne, teda nie tie, ktoré majú už na pohľad a na dotyk vysoký podiel vody a sú dužinaté (pažítka, bazalka).
Odporúčame prečítať: Ako správne postupovať pri mrazení potravín
Sušiť bylinky môžeme :
* V sušičke. Teplotu udržiavame do 40 stupňov, aby došlo k čo najšetrnejšiemu sušeniu, so zachovaním všetkých cenných látok v bylinkách.
* V trúbe pri najnižšej teplote s pootvorenými dvierkami, kvôli lepšiemu odvádzaniu nahromadených pár. Tento spôsob je však pre extrémne nedočkavých jedincov.
Mrazenie
Mrazíme výlučne čerstvé bylinky. Bylinky umyjeme, usušíme a dáme najlepšie do krabičiek – tam vám zmrznú krásne oddelené jednotlivé kúsky. Bylinky sa dajú mraziť ešte jedným spôsobom a síce – nakrájané na menšie kúsky, vložené do formičiek na ľad a zaliate olejom.
Odporúčame prečítať: Liečivé čaje, ktoré vám pomôžu - časť I.
Bylinkový olej alebo ocot
Bylinky zalievame kvalitným olejom. Zalievajte až po hrdlo, aby boli ponorené, inak sa vám na hladine vytvorí pleseň. Bylinky necháme lúhovať na teplom mieste minimálne 2 týždne, následne scedíme a dobre uzavrieme. Olej držíme na chladnom mieste. Vydrží nám niekoľko mesiacov. Najideálnejší je olivový či slnečnicový olej.
Bylinky nakladané v mede
Počas slnečného dňa narežeme materinu dúšku aj so stonkami a lístočkami a naplníme celými rastlinkami sklenené poháre. Bylinka by nemala byť v pohároch príliš natlačená, aby sa med dostal do každej medzierky a vyplnil všetky vzduchové bubliny. Pohár potom zalejeme tekutým medom, vždy chvíľu počkáme, aby sa roztiekol a potom uzavrieme. Môžeme nechať aj niekoľko mesiacov.
Odporúčame prečítať: Ako rozpoznať kvalitu pravého olivového oleja?
Bylinková soľ
Výroba bylinkovej soli do kúpeľa je jednoduchá, hravá a príjemná. Budeme potrebovať hrubozrnnú kuchynskú soľ – množstvo podľa potreby. Bylinkovú soľ do kúpeľa vrstvíme do priehľadnej fľaše, z čoho budeme mať aj vizuálny zážitok. Nasleduje vrstva soli, vrstva byliniek, ktoré sú zmiešané s éterickým olejom, znovu soľ a taktiež bylinky. V tomto prípade stačí dať do kúpeľa 2 -3 PL lyžice.
Bylinková tinktúra
Alkohol je v tinktúrach účinným rozpúšťadlom liečivých látok z bylín. Mal by sa používať kvalitný alkohol, najlepšie domáca liehovina najmenej s 30% podielom. Na 1 l liehoviny použijeme asi 150g sušených či čerstvých kvetov alebo bylín podľa zdravotného problému – nechtík, trnky, levanduľa, šalvia, rozmarín. Fľašu uzatvoríme, pretrasieme a necháme aspoň 2 týždne lúhovať. Občas pretrasieme, po 2 týždňoch zlejeme, precedíme a tinktúru odložíme. Vďaka alkoholu vydrží veľmi dlho. Užívame ako liek! :)
Odporúčame prečítať: Potraviny, ktoré pomôžu naštartovať imunitu I.
Mastičky z byliniek
Tou najobľúbenejšou a pomerne jednoduchou je nechtíková mastička. Pomáha na hojenie drobných rán, na akné, pri masáži na boľavé kŕčové žily, pri liečbe hemoroidov. Rýchlejšie sa vďaka nej hoja modriny, pomáha pri plesniach na nohách, ale aj na ekzémy. Na jej výrobu budeme potrebovať asi 500g bravčovej domácej masti a 4 hrste sušených kvetov nechtíka lekárskeho.
Odporúčame prečítať: 10 superpotravín, ktoré by ste mali určite jesť
Masť necháme rozpustiť a primiešame kvety, privedieme do varu, ale opatrne, pretože masť ,,prská". Po zovretí ju odstavíme a necháme v tejto nádobe ešte 2 týždne, počas ktorých masť aspoň 3 razy znovu zahrejeme, aby sa uvoľnilo do masti čo najviac účinných látok. Pri poslednom zahriatí a roztopení ju scedíme, kvety poriadne vyžmýkame, nalejeme do nádobiek a skladujeme na chladnom tmavom mieste.
Odporúčame prečítať: Pripite si na zdravie čertsvým smoothie
www.thinkstockphotos.com