Koriander je doslova zásobáreň zdravia, ale keďže má svoju špecifickú a pomerne intenzívnu chuť a arómu, buď má svojich zástancov alebo, naopak, odporcov. No aj keď sa koriander nemôže tešiť všeobecnej obľúbenosti, stále je medzi nami veľa tých, ktorí jeho chuť doslova zbožňujú a keby to bolo možné, nasypali by si ho aj na palacinky s džemom. Ak ho obľubujete aj vy, prinášame vám niekoľko rád na pestovanie koriandra v domácich podmienkach. Nech sa páči, tu sú!
Koriander je s nami už tisícky rokov
Koriander siaty (lat. Coriandrum sativum) poznalo ľudstvo už neuveriteľných 5000 rokov pred naším letopočtom. Známy je tiež ako čínsky petržlen. V minulosti slúžil ako cenné prírodné afrodiziakum. Práve pomleté semená koriandra sú súčasťou obľúbeného kari korenia. Koriander môžete pestovať ako bylinku (čerstvé listy) alebo ako korenie (semená).
Dariť sa mu bude tak v záhrade, ako aj na balkóne či parapetnej doske. Čo rozhodne koriander potrebuje, to je dostatok slnka a dobrá kvalitná zem. Pôda by teda mala byť priepustná a výživná, s dostatkom vápnika, fosforu a vlahy. Zároveň, miesto, kde ho budete pestovať, musí byť dostatočne chránené pred vetrom.
Pozri aj: Čakanka: Nielen kvet, ale aj zelenina, jedinečná svojho druhu!
Kedy je vhodné ho zasiať?
Koriander, ako jednoročná rastlina, dokáže dorásť do 20-centimetrovej až polmetrovej, prípadne, vo výnimočných prípadoch, až metrovej výšky a kvitne drobnými bielymi kvietkami. Vysieva sa ideálne od druhej polovice marca do konca apríla, ale nič sa nestane, ak ho vysejete aj v letných mesiacoch, avšak v tomto prípade len do nádoby, nie do záhrady.
No nezľaknite sa, pretože môže trvať až celý mesiac, kým vzíde. Dajte takisto pozor pri vonkajšom pestovaní, pretože koriander je citlivý na mráz. Ak sa ho rozhodnete vysiať do záhrady, tak nie do blízkosti ovocných stromov, pretože svojím zložením na ne nemá príliš pozitívny vplyv a môže spôsobiť až ich postupné odumieranie. Naopak, ak koriander zasejete do blízkosti anízu, budú sa navzájom podporovať v raste.
Ako sa zalieva a hnojí?
Dbajte na pravidelné zalievanie odstátou vodou izbovej teploty a hnojenie raz za mesiac, a to tekutým organickým hnojivom. Ale pozor – ak ho prelejete, korene postihne hniloba. Koriander občas zvyknú napádať škodcovia, ako napríklad vošky či molice. Koriander sa zbiera vtedy, keď je väčšina lístkov na stonke suchá. Semená je potrebné nechať usušiť a následne rozdrviť a preosiať. K dispozícii tak budete mať výborné korenie, predovšetkým do orientálnych pokrmov. V procese mrvenia budú semená koriandra mierne zapáchať, ale je to len dočasný stav, po úplnom rozmrvení príde na rad príjemná korenistá vôňa.
Odporúčame: Kôpor voňavý: Prečo by ho mali jesť hlavne čerstvé mamičky?
Ako vidíte, na pestovanie je koriander pomerne náročný, najmä v porovnaní s inými jeho bylinkovými „kolegami“, avšak odmení sa vám špecifickou chuťou a hlavne zdravím. Obsahuje totiž vzácne silice, napríklad pinén alebo lianol. Vďaka ním efektívne podporuje trávenie, zmierňuje kŕče a dokonca uľahčuje vykašliavanie.