Kvasený medvedí cesnak: Najstarší spôsob jeho uchovania do zásoby

Sezóna medvedieho cesnaku je už v plnom prúde. Boli ste si ho už nazbierať aj vy? Nazbierali ste si ho tak akurát, aby ste si spravili pesto z medvedieho cesnaku, maslo z medvedieho cesnaku alebo nejakú chutnú nátierku, či domáci bujón z medvedieho cesnaku? Alebo ste si ho nazbierali až príliš a teraz hľadáte spôsoby, ako ho zužitkovať?

Niekto by ho mohol jesť od rána do večera a niekomu stačí jeden chlebík s nátierkou a má dosť. Medvedí cesnak je totižto silne aromatický, čo môže mnohým prekážať. Veď je to v podstate ako s klasickým cesnakom – buď ho milujete a neviete sa ho dojesť, alebo ho vôbec nemusíte a do jedál ho radšej ani nepridávate.

Kvasený cesnak - možno aj takto využiť medvedí cesnak? ÁNO!

Kým niektorí teda majú voči cesnaku odpor, iní si ho neváhajú nazbierať do zásoby. Ale čo s takým veľkým množstvom listov medvedieho cesnaku? Aby nezvädli a zbytočne ste ich nevyhodili, skúste si tento rok pripraviť kvasený medvedí cesnak, vďaka čomu si ho uskladníte na celý rok.

Aké sú poznávacie znaky medvedieho cesnaku a kedy sa zbiera medvedí cesnak?

Medvedí cesnak je bylina s podzemnou cibuľou, ktorá dosahuje veľkosť od 10 do 45 cm. Typické sú pre ňu aromatické lístky, ktoré sú dlhé, lesklé a jasnozelené. Zbiera sa na prelome mesiacov marec a apríl, niekedy aj v máji (závisí od počasia), čo znamená, že jeho sezóne je pomerne krátka.

Zber medvedieho cesnaku

Nájdeme ho najčastejšie v listnatých a lužných lesoch v súvislých zelených kobercoch.

Neprehliadnite: Ako správne uskladniť nazbieraný medvedí cesnak? Máme užitočné rady a triky

medvedí cesnak

Zdroj: Shutterstock®

Benefity medvedieho cesnaku

Surový medvedí cesnak (Allium ursinum) obsahuje vitamíny B a C, flavonoidy, alicín, jód, sodík, železo, draslík a mnoho ďalších zložiek, vďaka ktorým:

  • podporuje trávenie (aj keď u niekoho môžu spôsobiť skôr ťažobu na žalúdku) i vyprázdňovanie,
  • má silné antibiotické a antibakteriálne účinky,
  • pomáha zmierňovať vysoký krvný tlak,
  • utlmuje bolesť hlavy,
  • využíva sa pri liečbe ochorení horných dýchacích ciest (astma, zápal priedušiek,...),
  • má antiparazitické účinky,
  • posilňuje imunitný systém,
  • je nápomocný pri nespavosti.

Konzumácia medvedieho cesnaku - ako možno medvedí cesnak spracovať?

Príprava kvaseného medvedieho cesnaku je iba jeden zo spôsobov, ako možno medvedí cesnak využiť.

Vôňa kvaseného cesnaku je neodolateľná, avšak medvedí cesnak možno využiť aj týmto spôsobom:

  • nakladaný medvedí cesnak,
  • pesto z medvedieho cesnaku,
  • zmrazenie medvedieho cesnaku,
  • možno pripraviť aj tinktúru z medvedieho cesnaku.

Ako ešte možno medvedí cesnak uskladniť - je sušenie medvedieho cesnaku vhodné?

Kým sa dostaneme ku kvasenému cesnaku, mnohým ako prvé napadne spracovať ho do sušenej koreniny, ktorá sa dá využívať počas celého roka. Veď ho stačí nasekať ako iné bylinky a nechať vysušiť, napr. v rúre. Pravdou však je, že medvedí cesnak by sa nemal za žiadnych okolností sušiť. Sušením totižto stráca svoju výraznú arómu a rovnako aj chuť, ktorá tvorí jeho podstatu. Sušením by sa stratili jeho účinky i chuť, čo by bola veľká škoda a jeho použitie pri príprave jedál by neprinieslo žiadne výsledky. Pokrmy by nedochutil.

Neprehliadni: Liek z medvedieho cesnaku: Zázračná tinktúra pre obličky, cievy, priedušky,...

Kvasený medvedí cesnak

Zdroj: pinterest.com/eatweedsuk//

Kvasenie medvedieho cesnaku

Údajne najstarším spôsobom uskladnenia medvedieho cesnaku je jeho kvasenie. Vraví sa, že vďaka tomuto spôsobu je medvedí cesnak ľahšie stráviteľný, najlepšie si uchováva obsiahnutý vitamín C a dokonca tento spôsob jeho uskladnenia mu pomáha ponechať si jeho chuť. Fermentovaný kvasený cesnak si pripravíte veľmi jednoducho – popravde nejde o žiaden zložitý proces. Medvedí cesnak sa totižto kvasí ako kapusta alebo uhorky „kvašáky“. Chuť kvaseného medvedieho cesnaku je skutočne výnimočná.

  • Medvedí cesnak stačí poriadne umyť, nasoliť a vložiť do pripraveného skleneného pohára.
  • Môžete zvoliť aj metódu vrstvenia – na spodok dajte listy medvedieho cesnaku a presypte soľou.
  • Takto vrstvíte a poriadne utláčajte, aby medvedí cesnak pustil šťavu.
  • Nepustí jej veľa, preto ho na záver zalejte vodou (2 cm pod okraj zvolenej nádoby).
  • Medvedí cesnak nechajte kvasiť pár týždňov.
  • Následne ho môžete konzumovať či využívať pri varení niekoľko mesiacov.

Kvasený medvedí cesnak svojou chuťou obohatí rôzne pokrmy – môžete ho zvoliť ako prílohu k hlavnému jedlu, pridať do varenia alebo konzumovať takto vykvasený. Neváhajte ho tiež pridať do nátierky a pod.

A prečo sa oplatí takýto fermentovaný medvedí cesnak vyskúšať? Dôvod spočíva vo fermentovaní, čo je proces, vďaka ktorému si fermentovaná zelenina (kvasená zelenina) uchová vysoký podiel vitamínu C, ale tiež obsahuje probiotiká podporujúce trávenie a celý tráviaci systém. V neposlednom rade tiež fermentovaná zelenina podporuje imunitu.

Nepomýľte si medvedí cesnak s konvalinkou

Ak sa rozhodnete vyskúšať kvasený medvedí cesnak a vyberiete sa na jeho zber po prvýkrát, tak si ho nepomýľte s jedovatou konvalinkou voňavou. Na prvý pohľad totižto možno vyzerajú rovnako, no sú medzi nimi isté rozdiely. Listy konvalinky vyrastajú z podzemkov takmer vždy po 2, avšak majú spoločnú stonku. Listy medvedieho cesnaku môžu rovnako vyrastať z jedného podzemku vo väčšom počte, avšak každý list má samostatnú stopku. Najlepším spôsobom, ako ich rozlíšiť je ich aróma. Medvedí cesnak totižto výrazne vonia po cesnaku.

Aktualizované na 05.03.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Anna Vargová

Anna Vargová

16.04.2022 17:30

Ďakujem za tip. Zatiaľ som medvedí cesnak iba krájala na rezančeky a dávala do mrazničky. Vyskúšam.

Vaše meno:

Mária Slováková

Mária Slováková

17.04.2022 08:39

O kvasenom Medvedom cesnaku som zatiaľ nepočula ale iste recept stojí za vyskúšanie.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

17.04.2022 09:51

určite dobrý spôsob uskladnenia.

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

19.04.2022 18:15

Tento spôsob som ešte neskúšala, ďakujem za tip!

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

21.04.2022 15:28

robím z neho pesto, ale skúšala som ho aj mraziť. posekám ho a zamrazím a keďže z neho dávam iba ako príchuť do omáčok, prípadne do špenátu, tak som ani neuvažovala , či sa nejaké živiny z neho stratia.

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

25.04.2022 21:25

Z medvedieho cesnaku som robila pesto a mrazila som ho. Teraz určite vyskúšam tento kvasený.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.