Neprehliadni: Toto je overená a naozaj účinná ochrana pred kliešťami!

ochrana pred kliešťami

Ak si z prechádzky v prírode pravidelne domov nosíte jeden a ten istý nepríjemný suvenír – kliešťa, mali by ste byť mimoriadne obozretní a robiť všetko pre to, aby sa vám tento nebezpečný hmyz odteraz oblúkom vyhýbal. Asi nemusíme pripomínať, že kliešte sú prenášačmi rôznych nebezpečných ochorení. 

Sezóna kliešťov na Slovensku sa typicky začína na jar a trvá až do jesene. Konkrétne obdobie, kedy sú kliešte najaktívnejšie, zahŕňa mesiace od marca do októbra. Najvyššia aktivita kliešťov býva v teplejších mesiacoch, teda od mája do septembra, kedy sú teploty a vlhkosť najvhodnejšie pre ich životný cyklus.

Poviete si – no dobre, ale naozaj mám v horúcom lete chodiť po lúke v dlhých nohaviciach, zastrčených v topánkach? Prípadne ste najväčší odberateľ repelentového spreju pod slnkom a napriek tomu to nefunguje? Tak potom čítajte ďalej, pretože vám prezradíme, ktorá ochrana pred kliešťami skutočne funguje. Rozhodli ste sa nahradiť klasický repelent a stavíte tentokrát na domáce prírodné repelenty? Povieme vám, ako na to!

Pozri aj: Zázrak prírody u teba doma: Zisti, ako si vypestovať Aloe vera!

kliešť na oblečení
Shutterstock®

Kliešť – malý, nenápadný, no zákerný a život ohrozujúci

Nielen deti, tehotné ženy a ľudia s oslabenou imunitou musia byť mimoriadne opatrní, pokiaľ ide o možnosť prisatia kliešťa na ich kožu. Dobre vieme, aké zlo dokáže tento zákerný hmyz napáchať, pokiaľ je nakazený vírusom. V tom prípade nás výrazne ohrozuje kliešťovou encefalitídou alebo lymskou boreliózou

Nákazy spôsobené danými patogénmi (baktériami Borrelia v prípade lymskej boreliózy alebo vírusmi TBEV v prípade kliešťovej encefalitídy) môžu spôsobiť závažné neurologické príznaky, kardiovaskulárne ťažkosti, dokonca psychické problémy. 

Práve preto sa netreba spoliehať na to, že tentoraz to dáte po chodníčku a nie priamo po tráve, že tie trojštvrťáky vás isto ochránia alebo že ich už na kilometre odplašíte repelentom. ČO ale skutočne funguje proti kliešťov?

Sami ste si už zrejme otestovali, že tieto grify niekedy fungujú a niekedy jednoducho nie. Preto vám prinášame osvedčený a predovšetkým úplne jednoduchý recept na tú najlepšiu ochranu proti kliešťom. Ktorý recept na domáci repelent vyskúšate?

Pozri aj: Ako poskladať napínaciu posteľnú plachtu? Toto by ti nikdy nenapadlo!

ako sa chrániť proti kliešťom
Shutterstock®

Pripravte si domáci prírodný repelent proti kliešťom – klinčekový repelent do rozprašovača

Na prípravu „odpudzovača“ kliešťov budete potrebovať:

  • fľašku klasickej alpy (160 ml),

  • hrsť voňavých klinčekov (približne 40 ks). 

Vyrobiť domáce repelenty nie je náročné. Klinčeky vložte do fľašky s alpou a nechajte lúhovať niekoľko dní, ideálne týždeň až dva. Alpu však môžete pokojne nahradiť aj čistou vodkou. Pred každou prechádzkou do prírody, v sezóne kliešťov, čo je od marca až do októbra, si potrite pokožku týmto „odpudzovačom“, najmä miesta od chodidiel po boky. Vnútornú aplikáciu neodporúčame. V prípade, že máte doma aj sušenú levanduľu alebo sušený tymian, tento domáci recept proti kliešťom obohaťte aj o tieto byliny.

TIP: Ideálne je preliať si tento vlastný repelent do fľaštičky s rozprašovačom a na pokožku len nastriekať. Je to pohodlnejšie a rýchlejšie. Rovnako si repelent nezabudnite so sebou zbaliť do batohu na prechádzky lesom či na túry. 

Ochutnaj: Recept na levanduľovú limonádu: Uhas svoj smäd takto antistresovo!

alpa s klinčekmi proti kliešťom
pinterest.com, shutterstock.com

Kliešťom vadia rôzne esenciálne oleje

Kliešťom mimoriadne prekáža aj aróma citrónu, limetky, pomaranča, Aloe vera a eukalyptu, ak teda máte esenciálne, resp. éterické olejčeky práve s týmito vôňami, pokojne si nimi pred odchodom z domu pofŕkajte oblečenie. Aloe vera môžete aplikovať priamo na pokožku, či už ako čistý gél z listov rastliny alebo telové mlieko s prídavkom tohto zázraku. 

V každom prípade si však po návrate z prírody dôkladne skontrolujte tak oblečenie, ako aj pokožku celého tela, hlavne záhyby (kolenné jamky, miesta pod prsníkmi, za ušami, stehná a podpazušie).

Kliešťom rovnako prekáža aj vôňa cédrového oleja, tea tree oleja i jablčný ocot. Dokonca jedna babská rada odporúča konzumovať cesnak vo väčšom množstve, pretože kliešťov odpudzuje aj jeho aróma. 

Bylinkový repelent z éterických olejov 

  • 20 kvapiek éterického oleja z levandule

  • 20 kvapiek éterického oleja z citronely

  • 20 kvapiek éterického oleja z eukalyptu

  • 10 kvapiek éterického oleja z tea tree

  • 100 ml vody alebo hamamelu 

  • 1 lyžička rastlinného glycerínu

Postup na bylinkový repelent proti kliešťom: Nalejte vodu alebo hamamel do sklenenej rozprašovacej fľaše. Pridajte éterické oleje a glycerín. Fľašu dobre zatvorte a pretrepte, aby sa všetky zložky premiešali. Pred každým použitím fľašu pretrepte a aplikujte na pokožku alebo oblečenie.

Repelent z jablčného octu

  • 1 šálka vody

  • 1 šálka jablčného octu

  • 20 kvapiek éterického oleja z citronely alebo eukalyptu

Postup: Zmiešajte vodu a jablčný ocot v sklenenej rozprašovacej fľaši. Pridajte éterický olej a fľašu dobre pretrepte. Pred každým použitím fľašu pretrepte a aplikujte na pokožku alebo oblečenie.

Pozri aj: Recept na zdravé domáce gumové cukríky pre deti – s chuťou melónu a bez pridaného cukru

ochrana detí pred pobytom v prírode
Shutterstock®

Aplikovať repelent na pokožku alebo oblečenie?

Pri aplikácii repelentu je dôležité vedieť, kedy ho použiť na pokožku a kedy na oblečenie. Oba spôsoby majú svoje výhody a mali by sa používať podľa situácie a typu repelentu. Repelent na pokožke poskytuje priamu ochranu pred bodavým hmyzom, ktorý by mohol pristáť na odhalených miestach. Niektoré éterické oleje a repelentné látky sú účinnejšie, keď sú aplikované priamo na pokožku.

Avšak, najskôr otestujte malé množstvo repelentu na malom kúsku pokožky, aby ste sa uistili, že nedôjde k podráždeniu alebo alergickej reakcii. Klasické repelenty môžu mať dráždivý efekt. Repelent na pokožke môže mať kratšiu výdrž, napríklad kvôli otieraniu, poteniu, kúpaniu a podobne.

Repelent aplikovaný na oblečenie vydrží dlhšie a nemusí sa opakovať tak často ako na pokožke. Aplikácia na oblečenie znižuje riziko podráždenia pokožky, najmä u osôb s citlivou pokožkou alebo detí.

Ďalšie tipy na ochranu pred kliešťami

Ak chcete mať absolútnu istotu, že sa vo vašom oblečení neskrýva žiadny nebezpečný príživník, zaveste ho (oblečenie, nie kliešťa) na nejaký čas na priame slnko. Tento parazit totiž dokáže prežiť aj pranie v práčke! Nezabudnite však chrániť aj svojho psa, ak chodí do prírody s vami – veterinár vám ponúkne viacero možností ochrany psíka pred kliešťami, stačí sa informovať.

Anketa: Ako sa chránite pred kliešťami?

Odpovedalo 280 ľudí

46%
15%
39%

Článok aktualizovaný 15.6.2024

Aktualizovaný článok: 16.06.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

21 komentárov

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

14.07.2018 07:42

zatiaľ sme kliešťov v našej rodine nemali, ale super rady..človek nikdy nevie

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

14.07.2018 20:06

Dobré rady,nie je to sranda...

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

14.07.2018 21:23

Tak ja som ten živý príklad toho, že mne žiadne opatrenia nefungujú, môžem skombinovať nohavice v ponožkách s repelentom a dôkladnou prehliadkou seba aj odevu po návrate domov, napriek tomu som mala už 6x kliešťa- a to som šla do prírody s ľuďmi, ktorí sa nijak nechránili, ale tí asi kliešťovi nevoňali....Mala som tú smolu, že ten posledný bol nakazený boreliózou a odvtedy mám pred týmto malým zákerným tvorom poriadny rešpekt. ...Netušila som , že alpa s klinčekmi je výborný repelent, manžel si tento prípravok robieva, ale používa ho na ekzémy a pomáha mu to.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

14.07.2018 21:55

Nenávidím tieto malé potvory.Už viackrát som mala kliešťa,lebo často chodíme na hríby a tam som ho vždy schytala.Nepomohol ani repelent.Náš kraj je plný kliešťov.Syn mal infikovaného kliešťa,našťastie nemá žiadne následky.Skúsim si zarobiť tú alpu s klinčekmi.

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

15.07.2018 17:05

Recept s alpou používam; o bylinky som zatiaľ neobohacovala, vďaka za tip!

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

18.07.2018 16:22

Dobré recepty ,musím niektorý vyskúšať- kliešte sú nebezpečné.

Vaše meno:

Vlasta Mäsiarová

Vlasta Mäsiarová

18.07.2018 18:59

Odporný tvor

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

22.07.2018 06:30

z klíšťat mám respekt a používám repelent

Vaše meno:

Denisa Oravcová

Denisa Oravcová

22.07.2018 23:11

Teraz cez leto robím plavčíčku na kúpalisku, kde je veľa stromov a zelene a kliešťov musím vyberať ľuďom nonstop ... Aspoň takto viem, ako sa pred nimi ochrániť aby som ja nejakého nedostala

Vaše meno:

Peter Gavlas

Peter Gavlas

26.07.2018 04:38

Klinčeky v alpe by odpudili aj mňa, neznášam tú "vôňu", ale ostatné mám vyskúšané.

Vaše meno:

Lenka Rudicka

Lenka Rudicka

26.07.2018 08:35

Kliešte sú veľmi nebezpečné pri nich je dôležitá ochrana a nemyslieť na ňu keď je neskoro

Vaše meno:

Zdena Paňková

Zdena Paňková

26.07.2018 11:32

Sem-tam sa nejaký objaví a tak je super vedieť, ako tomu predísť.

Vaše meno:

Robert Jurčák

Robert Jurčák

26.07.2018 13:56

zase som o niečo múdrejší....kliešte veru riadne svinstvo...fuj

Vaše meno:

Alzbeta Hartinikova

Alzbeta Hartinikova

31.07.2018 18:13

mam respekt pred havedou

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

04.08.2018 14:17

ked sme boli malé sestra mala kliešťa v hlave a dostala zápal mozgových blán odvtedy je kliešť moja neskutočná fóbia , nemôžem za to...repelenty proti kliešťom používam ked idem na turistiku a dokonca nimi nahánam muža,sestru,švagra ...aby som chránila všetkých

Vaše meno:

Jana Križanová

Jana Križanová

04.08.2018 18:30

kliešťov som mávala skoro vždy, keď som bola na hríboch , ale teraz používam prírodný repelent, takže zatiaľ je to v pohode, pokiaľ sa ním nezabudnem natrieť :-D

Vaše meno:

Jana Križanová

Jana Križanová

04.08.2018 18:30

kliešťov som mávala skoro vždy, keď som bola na hríboch , ale teraz používam prírodný repelent, takže zatiaľ je to v pohode, pokiaľ sa ním nezabudnem natrieť :-D

Vaše meno:

Anna Podmanická

Anna Podmanická

12.08.2018 18:34

Šťastný to človek, ktorému sa táto háveď vyhýba. Poznám takých, ktorí sú pre kliešte dokonalým magnetom. Len čo sa ukážu niekde na lúke, už po nich lozia. Vyskúšali už kde čo a nič sa nezmenilo. Tu pomôže iba dokonalá kontrola po návrate s prírody.

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

20.10.2018 20:46

U nás Bytča okolie je ich veľa treba sa chrániť dobré rady vyskúšam

Vaše meno:

Katarína Hrtúsová

Katarína Hrtúsová

01.12.2018 14:13

Pripravkov proti kliešťom som už vyskúšala až, až. Aj napriek tomu sme si domov stále nejakého priniesli.Tento fakt mi kazil prechádzky lesom, nakoľko som mala obavy hlavne o svojho synčeka. Recept som si zapísala a na jar si ho pripravím.Ďakujem.

Vaše meno:

Zuzana Szocsova

Zuzana Szocsova

06.12.2018 09:28

neznasam klieste, do prirody by som si trufla len s repelentom z obchodu, zatila sa mi vzdy osvedcil...

Vaše meno:

Andrea Hrtúsová

Andrea Hrtúsová

06.12.2018 18:48

Alpu s klincekmi určite vyskúšam. Do prírody chodím stále. Mám psíka a kliešte to je náš stály problém.Dakujem za radu.Aloe vera mám aj doma. Používam ho na malé ranky

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.