Ľudia, ktorí trpia intoleranciou niektorých zložiek a potravín, sa musia často potýkať s problémom, ako si doplniť potrebné živiny tak, aby to bolo stále v súlade s ich špeciálnou diétou. Jednou z týchto dilem a otázok býva aj tá, ako si doplniť železo. My sme však objavili účinný a jednoduchý spôsob, ktorým si túto potrebnú látku (a nielen tú) môžu doplniť tak celiatici ako aj všetci ostatní. Zistite, o čo ide!
Pozri aj: Kuracina ti už lezie hore krkom? Zisti, prečo vyskúšať jahňacinu!
Predsudky bokom!
Keď sa povie kukuričný šrot, všetci si, logicky, predstavíme krmivo pre zvieratá. Preto je úplne namieste vaša otázka, prečo ho spomíname práve v súvislosti so zdrojom železa pre nás – ľudí. Ale vedeli ste, že kašu z kukuričného šrotu si môžete pripraviť aj vy a doplniť si tak veľké množstvo spomínaného železa, draslíka a to aj v prípade, že držíte bezlepkovú diétu? Kukuričný šrot býva buď bielej alebo žltej farby a často sa využíva na prípravu kaší, býva tiež základom polenty, placiek, lievancov, dokonca aj tortíl, ako aj mnohých iných jedál. Môžete ním tiež zahusťovať pokrmy – omáčky či polievky.
Ako sa získava kukuričný šrot?
Kukuričný šrot sa vyrába mletím usušených kukuričných zŕn a okrem spomínaných látok je bohatý aj na tiamín (vitamín B1) a fosfor. Ako sme už naznačili, neobsahuje nijaký lepok, preto by mu mali dať šancu práve celiatici. Kukuričný šrot tiež býva bežnou súčasťou sirupov, ktoré nahrádzajú čoraz menej populárne sladidlá. Ak sa naučíte pridávať ho do cesta na prípravu koláčov, výsledný efekt bude oveľa ľahší a lahodnejší, ako ste boli doposiaľ zvyknuté. Stačí sa nebáť experimentovať. Druhou surovinou, zaujímavou predovšetkým pre celiatikov, je krupica.
Pozri si: Zabudni na tabletky: Vyskúšaj tieto overené liečivé recepty z jabĺk!
Ako sa vyrába krupica?
Krupica sa získava pri vymieľaní klasickej pšeničnej múky a využiť ju môžete doslova akokoľvek – pri varení aj pečení. Okrem iného, je skvelým zdrojom mangánu a fosforu. Predovšetkým v západných krajinách je krupica mimoriadne populárna a chýbať nesmie snáď na žiadnom raňajkovom stole. Z jemnejšej krupice sa vyrába aj čoraz obľúbenejší kuskus. Bezlepkovú krupicu zoženiete bez problémov v mnohých bežných obchodoch, minimálne na internete a v bio obchodoch určite. Obe tieto zložky, teda krupica aj kukuričný šrot, sú vynikajúcim zdrojom škrobu a bielkovín.
Na druhej strane, hoci by to mohol človek očakávať, príliš veľa vlákniny v týchto obilninových produktoch hľadať netreba. Ak teda príliš neholdujete takým potravinám, ako sú zemiaky, ryža, cestoviny či bežné druhy pečiva (alebo by to len chcelo občas zmenu), rozhodne vyskúšajte práve krupicu a kukuričný šrot. Spolu so zeleninou, strukovinami či mliekom a mliečnymi výrobkami, sa tak stanú zdrojom plnohodnotného jedla, ktoré nebude len chutné, ale aj zdravé. Vyskúšate?