Nie všetky "éčka" sú škodlivé

Emulgátory, ľudovo nazývané "éčka", sa nachádzajú dnes už takmer v každom potravinárskom výrobku. Niekedy je ich na obale napísaných toľko, že človek nemá predstavu čo vlastne zje. Stali sa z nich strašiaky, ktoré nemáme konzumovať pretože negatívne ovplyvňujú naše zdravie. Ak však máte prehľad v tom, ktoré "éčko" čo znamená, tak zistíte, že nie všetko pod komplikovaným číslom musí byť zlé a škodlivé.

 

 

Pri zorientovaní sa medzi zložitým číslovaním emulgátorov je prospešné ovládať ich základné delenie. Potravinové farbivá sú označené číslami od E100 – E119, konzervačné činidlá E200 – E299, antioxidanty E300 – E321, emulgátory, stabilizátory, želírovacie látky E322 – E495, kyseliny, zásady, soli E500 – E619,  zvýrazňovače chuti E620 – E637 a rôzne E900 – E925.

 

"Éčka" nemusia byť len postrachom na etiketách výrobkoch, ale aj pomocníkom pri ich výrobe, pri predlžovaní trvanlivosti či zlepšení chute. Tu je niekoľko zdraviu neškodných "éčok", ktorým sa nemusíte vyhýbať - E100, E140, E141, E163, E170, E175, E234, E296, E297, E300, E301, E302, E306, E336, E363, E392, E417, E418, E460, E574, E948. Rovnako sme pre vás vybrali niekoľko éčok, za ktorými sa pod komplikovanými číslami často ukrývajú obyčajné a základné látky.

 

 

Odporúčame prečítať: Čím nahradiť kravské mlieko?

výber potravín

Zdroj: Shutterstock®

E150 Karamel

 

Jedná sa o kvapalnú alebo tuhú látku, ktorá dodáva potravinám hnedú farbu. Karamel sa vyrába zahrievaním rôznych druhov cukrov ako je trstinový, či repný cukor. Nemá žiadne negatívne účinky na zdravie človeka a používa sa najčastejšie k zafarbovaniu sladených nápojov, čokolád, cukroviniek a takisto ho nájdete  aj v pive či v rume.

 

E164 Šafrán

 

Šafrán je jedna z najdrahších korenín na svete, ktorá sa v surovinách používa ako farbivo.  Dodáva potravinám žltú až hnedú farbu a pre výrobu jedného kilogramu je potreba 120 000 kvetov. Nájsť ho môžete v likéroch, v mede alebo v zmrzline a navyše je to vhodný liek proti artritíde či ateroskleróze.

 

 

Odporúčame prečítať: Aké bylinky si vypestovať v byte počas zimy

mrazáky

Zdroj: Shutterstock®

E290 Oxid uhličitý

 

Pod tajuplným číslom 290 sa ukrýva známy bezfarebný plyn, ktorý vytvára bublinky v nápojoch. Okrem toho sa používa aj k ochrane potravín proti plesniam a baktériám a funguje aj ako rozpúšťadlo pri výrobe kávy a čajov bez kofeínu. Jeho pridávanie do potravín nemá žiadne negatívne účinky na náš organizmus.

 

E408 Droždie

 

Pekárenské droždie je tvorené aktívnymi živými kvasnicami, čím sa líši od pivných kvasníc. Používa sa na kysnutie cesta pri výrobe pekárenských výrobkov. Negatívne účinky na zdravie človeka zistené neboli a preto môžete výrobky s týmto emulgátorom pokojne konzumovať.

 

 

Odporúčame prečítať: Doprajte si kvalitné mäso, vieme ktoré to je

bageta

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

www.thinkstockphotos.com

 

5 komentárov
Ivana Goliašová

Ivana Goliašová

21.01.2015 19:52

ani nemôžu byť, človek sa len musí naučiť ich čítať ;)

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

16.05.2016 12:56

dnes je tých éčok strašne veľa,je ťažké sa v tom orientovať

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

17.05.2016 18:41

kto si ma tie eecka zapamatat

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

10.12.2016 12:13

všade samé éčka

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

01.01.2017 21:34

éčka sú už všade

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE