Čo je šiesta choroba? Rozpoznaj príznaky tohto detského ochorenia!

Medzi takzvané detské choroby môžeme zaradiť mnoho ochorení, ktoré sa typicky vyskytujú primárne v detskom veku. Spomenúť môžeme napríklad ovčie kiahne, ktoré spôsobuje vírus Varicella zoster. Toto ochorenie je typické pre predškolský a nižší školský vek, no ak ho jedinec neprekonal v mladosti, pokojne naň môže ochorieť i v dospelosti, čo sa však väčšinou spája aj s horším priebehom. Typicky detskou chorobou je i šarlach, ktorého pôvodcom sú baktérie z rodu streptokokov.

Ďalším príkladom je rubeola, proti ktorej sa dnes bežne očkuje, preto je jej výskyt skôr ojedinelý. V nasledujúcom článku sa pozrieme na ďalšie ochorenie, ktoré je typické pre detský vek, a tým je takzvaná šiesta choroba. Už ste o nej počuli? Čo ju spôsobuje, ako sa prenáša, prejavuje a lieči?

Odporúčame: Biely povlak na jazyku – bežný jav alebo vznikajúci problém?

prejavy šiestej choroby

Zdroj: Shutterstock®

Čo je šiesta choroba?

Ochorenie bežne známe ako šiesta choroba odborne nazývame exanthema subitum alebo roseola infantum, prípadne len skrátene roseola. Ide o vysoko nákazlivé ochorenie vírusového pôvodu. Pôvodcom sú ľudské herpetické vírusy, konkrétne HHV 6, v niektorých prípadoch HHV 7. Ide o skupinu vírusov, do ktorej radíme napríklad i spomínaný vírus Varicella zoster či vírus Herpes simplex, spôsobujúci napríklad opar na perách. Šiesta choroba sa typicky vyskytuje najmä v detskom veku, pričom postihuje skutočne nemalé percento detí. Herpetické vírusy sú totiž v ľudskej populácii značne rozšírené. 

detská choroba

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa ochorenie prenáša?

Šiesta choroba predstavuje vírusové ochorenie, ktoré sa prenáša ako kvapôčková infekcia, teda hlavne slinami a sekrétmi z nosa pri kýchaní, kašľaní, rozprávaní a podobne. V značnej miere dochádza k jej šíreniu hlavne v kolektívoch, často v zariadeniach, ako sú škôlky, detské tábory a podobne. Za istých okolností je možný prenos z infekčnej matky na dieťa. Prítomnosť vírusu bola totiž potvrdená napríklad aj v moči, genitálnom sekréte či v materskom mlieku, k prenosu infekcie teda môže dôjsť napríklad pri dojčení.

Inkubačný čas šiestej choroby, teda čas od vstupu vírusu do organizmu po prepuknutie choroby a rozvoj symptómov, býva zvyčajne 5 až 15 dní. Ochorenie máva zvyčajne náhly nástup a prejavuje sa charakteristickými príznakmi, ktoré zakrátko ustupujú. Roseola nie je považovaná sa vážnu či nebezpečnú chorobu, rozvoj komplikácií je skôr zriedkavý. V prípade nákazy u dospelých je dokonca typický ešte miernejší priebeh. Po prekonaní choroby následne jedinec získava vo väčšine prípadov celoživotnú imunitu (protilátky sú prítomné u približne 90 % dospelých jedincov). 

Šiesta choroba u dospelých

Ako sme spomínali vyššie, šiesta choroba patrí medzi typické detské choroby. Často začína v období prerezávania zúbkov, najčastejšie ju dieťa prekoná medzi 6. mesiacom a 2. a ž 3. rokom života. V dospelosti sa ochorenie vyskytuje skôr zriedkavo, a to hlavne pri oslabenej imunite a za predpokladu, že jedinec neprekonal ochorenie v detskom veku. 

Pozri aj: Muchovník: Počula si už o tejto alternatíve slovenskej čučoriedky?

príznaky šiestej choroby

Zdroj: Shutterstock®

Ktoré symptómy sú pre šiestu chorobu charakteristické?

Šiesta choroba má u detí pomerne typický priebeh. Ochorenie sa totiž spravidla začína horúčkou, pričom v druhej fáze po odznení zvýšenej telesnej teploty sa objavujú kožné symptómy. Po inkubačnom čase pomerne rýchlo nastupuje zvýšená teplota, často ide o horúčky okolo 39 až 40 °C. Tie môžu trvať približne 3 až 5 dní. Toto horúčkovité obdobie je spravidla bez iných príznakov, no objaviť sa môže:

  • zväčšenie lymfatických uzlín,
  • potenie,
  • nechuť do jedla,
  • opuch slizníc alebo očného okolia,
  • kašeľ,
  • podráždenosť, nervozita.

Krátko po horúčkach dochádza k výsevu, ktorý pretrváva asi 2 dni. Na pokožke sa objavujú ružové až červené vyrážky, ktoré môžu, ale nemusia vystupovať nad povrch kože. Mávajú veľkosť asi 2 až 5 mm. Výsev spravidla nesvrbí ani nespôsobuje bolesti a nezanecháva trvalé poškodenie kože. Vyrážky bývajú prítomné hlavne na krku, hrudníku, prípadne sa šíria na končatiny.

Odporúčame: Čo je mikrozelenina? Objav jej účinky a spôsoby pestovania aj v byte!

liečba šiestej choroby

Zdroj: Shutterstock®

Ako prebieha liečba ochorenia?

Liečba roseoly spravidla nebýva komplikovaná, no v niektorých prípadoch sa môžu objaviť takzvané febrilné kŕče, ktoré sú vyvolané vysokými horúčkami. Vysoké teploty spôsobujú dráždenie mozgu, následkom čoho dochádza k striedavému sťahovaniu a uvoľňovania svalov. Ochorenie je potrebné hlavne správne diagnostikovať a odlíšiť od iných podobne sa prejavujúcich ochorení. Kožný výsev si totiž možno pomýliť napríklad s osýpkami. Liečba šiestej choroby je hlavne symptomatická. Antibiotiká sa nepoužívajú, kedže ide o vírusové ochorenie. Liečba je teda zameraná hlavne na tlmenie príznakov, najmä na znižovanie horúčok (liečivami, studenými obkladmi).

Kožný výsev nie je potrebné ničím ošetrovať, dieťaťu nespôsobuje ťažkosti a rýchlo odznieva. Počas liečby je ešte dôležitý pokoj na lôžku i dodržiavanie pitného režimu. Jedinec je pritom infekčný až do ústupu výsevu, preto je vhodné až do úplného vyliečenia zotrvávať v domácej izolácii. Na záver môžeme ešte spomenúť, že očkovanie proti šiestej chorobe nie je dostupné. Základom prípadnej prevencie sú len opatrenia, ktoré platia aj v prípade iných vírusových ochorení, a teda posilňovanie imunity, hygiena rúk či vyhýbanie sa kontaktu s chorými jedincami. 

7 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

12.08.2021 06:22

Veľmi nepríjemné ochorenie.

Vaše meno:

Anna Pavlačková

Anna Pavlačková

12.08.2021 11:02

Ďakujem za članok

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

12.08.2021 17:25

Veľmi zaujímavé poznatky

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

12.08.2021 21:25

Zaujímavý članok

Vaše meno:

Renáta Mularčíková

Renáta Mularčíková

18.08.2021 20:50

Zaujímavý članok

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

17.09.2021 10:49

O tejto chorobe som ešte nepočul dcéra Rebećka bude mať tri roky

Vaše meno:

Lenka Pisarčíková

Lenka Pisarčíková

05.12.2021 12:08

Môj synček toto ochorenie prekonal v 21. mesiaci. Začalo sa to vysokými teplotami (myslela som, či mu nejdú zúbky, keďže sme už nedojčili) a po odznení 3-dňových horúčok nastúpil výsev. Bolo 6.1. - štátny sviatok a volala som na pohotovosť. Tam mi povedali, že je to pravdepodobne šiesta choroba. Neskôr mi to potvrdil aj pediater. Pri výseve to nebolo také hrozné, najhoršie boli tie horúčky.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE