Bylinky sú už odpradávna vernými pomocníkmi ľudí nielen v gastronómii, ale skôr v liečiteľstve. Babičky bylinkárky by určite vedeli hovoriť o tom, čo je trebuľka a čo všetko dokáže liečiť. Aj keď sa pre vzhľad zvykne nazývať aj francúzskou petržlenovou vňaťkou, ich chuť je diametrálne odlišná. Iné sú aj ich benefity na ľudské zdravie, o ktorých si v našom článku povieme viac.
Bohatá na minerály
Ak vám v tele chýbajú nejaké dôležité minerály, je pravdepodobné, že trebuľka vám ich dokáže doplniť. Je bohatá na zinok, mangán, draslík, vápnik, horčík aj železo. A to nie je všetko. Je zdrojom silných antioxidantov a vitamínov A, C a E, podobne z nej vaše telo môže získať aj zdraviu prospešné flavonoidy.
Pozri aj: Veľká chyba pri spracovaní kuraciny: Môže ťa dostať až do nemocnice!
Zdravotné benefity trebuľky
Nutričný profil tejto bylinky je naozaj obdivuhodný. Ako však dokážu vitamíny, minerály a stopové prvky zaúčinkovať v praxi, ak by ste trebuľku konzumovali pravidelne?
- Zdravé srdce. Trebuľka dokáže vďaka vysokému obsahu draslíka podporovať zdravie srdca a tiež krvný obeh. To všetko vedie k zdravšiemu kardiovaskulárnemu systému.
- Lepšie trávenie. Ak trpíte na zápchu alebo nafukovanie, skúste trebuľku. Dokáže dopomôcť k lepšiemu tráveniu a zdravšiemu tráviacemu systému.
- Telo bez oxidačného stresu. Množstvo antioxidantov, ktoré trebuľka obsahuje, dokáže bojovať proti oxidačnému stresu, chronickému zápalu a v konečnom dôsledku aj proti vážnym ochoreniam, napríklad rakovine či Alzheimerovi.
- Strata hmotnosti. K trebuľke sa môžu uchýliť aj ľudia, ktorí potrebujú zhodiť z telesnej váhy. Má málo kalórií, no obsahuje veľa zdravej vlákniny podporujúcej trávenie a oddiaľujúcej chuť na ďalšie jedlo.
- Liek na kožné problémy. Šťava z trebuľky sa už dlhodobo využíva na kožné problémy, akými sú psoriáza či ekzém. Ak nimi trpíte a nič nezaberá, môžete ju otestovať.
- Detox a odvodnenie tela. Trebuľka je prirodzené diuretikum, teda je močopudná. Preto sa využíva aj ako detoxikačná bylinka.
Do vajíčok aj omáčok
Trebuľka nie je ani zďaleka tak dostupná ako jej dvojníčka petržlenová vňať, no po celý rok ju dostať v sušenej forme. Ak však túžite po čerstvej trebuľke, počkajte si na jarné mesiace, kedy rastie doslova ako burina. Vypestovať si ju môžete prirodzene aj sami.
A ako ju konzumovať? Francúzi ju jedia najmä k vajciam, zamiešať ju teda môžete do vašej omelety či praženice. Používať ju môžete aj na dochutenie polievok, omáčok alebo ako posyp na jedlá z cestovín či na mäso na ozdobu. Pozor, najprv si trebuľku dobre preverte, čo sa chuti týka. Prirovnávajú ju totiž k estragónu, anízu či k sladkému drievku.
Inšpiruj sa: Nevieš, čo s ňou? Tu je 5 spôsobov, ako si vychutnať tekvicu!