Jesenné obdobie je bohaté na množstvo potravín, ku ktorým bežne počas roka nemáme prístup. Teda nie v prípade, ak si ich nezamrazíte alebo nezavaríte. Okrem našej milovanej tekvice hokkaido si v tomto období môžeme vychutnať hurmikaki, ktoré sa začalo opäť objavovať na pultoch v obchodoch.
Dopustiť tiež nedáme na babičkine superpotraviny, medzi ktoré patrí kyslá kapusta, červená repa, slivky a pod. Všetky tieto potraviny obsahujú množstvo cenných vitamínov, minerálov a ďalších telu prospešných látok. No okrem toho si v tomto období môžeme plnými dúškami vychutnávať aj gaštany, teda plody gaštana jedlého, ktoré začínajú byť už bežne dostupné aj v našich obchodoch.
A prečo sa oplatí počas jesene na týchto plodoch pochutnať? Čo všetko jedlé gaštany obsahujú a ako vplývajú na náš organizmus?
Odporúčame: Ako využiť rebrík v domácnosti? Prinášame ti zopár skvelých nápadov!
Čo obsahujú jedlé gaštany?
Gaštany máme všetci zafixované ako malé guľaté plody, z ktorých deti každý rok vyrábajú rôzne postavičky a premieňajú ich na rôzne zvieratá. No jedlé gaštany sú iné a majú v čomsi navrch. Obsahujú cenné vitamíny, napríklad sú zdrojom vitamínu K, vitamínov B, tiež obsahujú vitamín C.
V gaštanoch sa tiež nachádzajú aj zinok, železo, horčík, draslík a ďalšie stopové prvky. Spomenúť môžeme ešte tanín, ktorý patrí k pomerne silným a účinným antioxidantom, ktoré pôsobia protirakovinovo.
Ich nutričný profil z nich robí cenné plody, ktoré majú pozitívny vplyv na naše zdravie, vlasy i pokožku. Sú prospešné pre naše trávenie, srdce, mozog i krvný obeh. Tiež majú detoxikačné účinky, vďaka ktorým sa naše telo zbavuje toxínov. Ich veľkou výhodou je aj to, že sú vhodné aj pre celiatikov i diabetikov, nakoľko neobsahujú glukózu a dokonca ani lepok.
Liečivé účinky jedlých gaštanov
Jedlé gaštany sú veľmi zdravé. Obsiahnuté minerály (horčík a draslík) pomáhajú znižovať riziko vzniku kardiovaskulárnych problémov. Konzumácia gaštanov prispieva k prevencii srdcových chorôb alebo mŕtvice. Vysoký obsah vlákniny v gaštanoch podporuje naše trávenie. Vďaka mnohým živinám podporujú silnejšie kosti.
Gaštany tak pomáhajú udržať priechodnosť čriev a tiež podporujú zdravé baktérie a ich množenie v črevách. Vláknina tiež pomáha vyrovnávať hladinu cukru v krvi, preto sú gaštany vhodné aj pre diabetikov. Gaštany majú nízky glykemický index, preto pomáhajú predchádzať zvýšeniu hladiny cukru v krvi.
Ako pripraviť pečené gaštany v rúre
Najskôr si dáme rúru rozohriať na 200 °C. Gaštany umyjeme, osušíme a na špičke narežeme do tvaru kríža. Rez by mal mať hĺbku asi 5 mm. Narezané gaštany zalejeme v hrncu studenou vodou, pridáme trošku soli a privedieme k varu. Po zovretí gaštany ihneď scedíme a vysypeme na plech.
Predvarené gaštany pečieme asi 15 minút. Po upečení ich prikryjeme utierkou a necháme trochu ochladnúť. Po 10 minútach môžeme gaštany ošúpať a podávať.
Neprehliadni: Odborník radí: Ako na silnú imunitu? (1. časť)
TIP: Gaštanová tinktúra z divých gaštanov
Okrem konzumácie jedlých gaštanov si môžete pripraviť gaštanovú tinktúru, ktorá má rovnako množstvo pozitívnych účinkov. Tá má dezinfekčné a antibakteriálne účinky, je skvelým liekom na hemoroidy a pod.
Gaštanovú tinktúru si môžete pripraviť z gaštanov, ktoré nájdete v prírode (z pagaštana konského). Tie rozdeľte na štvrtiny a zalejte 40 % alkoholom. Nechajte ich v zatvorenej sklenenej fľaši lúhovať aspoň 6 týždňov a môžete začať používať.
Aktualizované na 19. 11. 2023