Šťavnatý kaktus plný vitamínov? To je opuncia figová

Kaktus, ktorý môžeme jesť? Áno, existuje taký a je ním práve opuncia figová. Jej plody sa niekedy nazývajú aj kaktusové figy, kvôli podobnosti klasickým figám. Zaujímavosťou tiež je, že tento kaktus môžeme zaradiť medzi ovocnú zeleninu – jeho výhonky sa totiž využívajú ako zelenina a plody ako ovocie.

 

Opuncia pochádza z Mexika, z Ameriky ju doviezli španielski moreplavci. Dnes sa vyskytuje v oblastiach tropického a subtropického podnebia a často rastie ako burina. Okrem opuncie figovej existuje množstvo jej ďalších druhov, ktoré sa využívajú na rôzne účely.

 

Ako kaktus vypestovať u nás?

 

Kaktus rastie ako ker a v domácich podmienkach môže narásť až do výšky 5 metrov. U nás sú tieto rastliny značne menšie a musia sa pestovať v kvetináčoch. Neznesú mrazy, preto ich musíme prezimovať vnútri, najlepšie na suchom chladnom mieste s teplotou približne 8°C. Počas teplých mesiacov môže byť vonku, vyhovuje mu teplé a svetlé miesto, no neznesie prievan.

 

Odporúčame prečítať: Neznámy citrus kumkvat - malý brat pomaranča

opuncia, opuncia figová, kaktus, jedlý kaktus, exotická rastlina

Zdroj: Shutterstock®

Jedlé plody sú len na okrajoch plochých stoniek, sú tvrdé a veľké 5-10 cm. Majú oválny tvar a pripomínajú figy. Dužina plodu opuncie je šťavnatá a sladká, môže pripomínať chuť sladkých hrušiek. Je v nej množstvo malých semienok, ktoré sa jedia spolu s dužinou.

 

Plod, podobne ako celý kaktus, je posiaty množstvom malých štetinovitých tŕňov, ktoré sa ľahko zabodávajú do pokožky. Preto ich nechytajte holou rukou, ale použite radšej rukavice. Najlepšie sa drží na koncoch pomocou palca a ukazováka – tam pichliače nie sú.

 

Odporúčame prečítať: Čo v sebe naozaj ukrýva amazonské ovocie acai?

opuncia, opuncia figová, kaktus, jedlý kaktus, exotická rastlina

Zdroj: Shutterstock®

Posilní imunitu a pomôže aj pri trávení

 

Kaktusové figy obsahujú množstvo vitamínov, a preto pomáhajú pri rôznych problémoch. Značné je najmä množstvo vitamínu C, ďalej sú to vitamíny skupiny B a tiež vitamín A. Okrem toho obsahujú aj vápnik, draslík a fosfor, a tiež menšie množstvo železa a zinku.

 

Odporúčame prečítať: Prírodné antibiotikum mangostana lahodná

 

Pomáhajú pri tráviacich ťažkostiach, zápche, plynatosti a liečbe žalúdočných vredov. Znižujú cholesterol a krvný tlak, normalizujú hladinu cukru v krvi. Vďaka vyššiemu množstvu vitamínu C detoxikujú organizmus, posilňujú imunitu a chránia ho pred voľnými radikálmi. Plody opuncie by tiež mali zabezpečiť pevné a lesklé vlasy.

opuncia, opuncia figová, kaktus, jedlý kaktus, exotická rastlina

Zdroj: Shutterstock®

Opuncia má mnohostranné využitie

 

Zrelé kaktusové figy majú žltkastú, červenkastú až hnedú farbu. Po obratí je preto potrebné nechať ich dozrieť. Je viacero možností, ako plody opuncie jesť. Buď ju prekrojíte na polovicu a dužinu budete vydlabávať lyžičkou – podobne ako granátové jablko – alebo ju ošúpete ako banán. Ako sme už spomenuli, plody nie sú jedinou jedlou časťou tohto kaktusu. Nové stonkové výhonky sa používajú ako zelenina a môžu sa variť.

 

Odporúčame prečítať: Sladké zemiaky batáty - zdroj vlákniny a prevencia rakoviny

 

Ovocná časť sa je najčastejšie surová, používa sa však aj v ovocných šalátoch, v kombinácii s morskými plodmi či mäsom. Vyrobiť sa z nej dajú džúsy, omáčky, sorbety aj džemy. Možno ste takýto džús už pili. V našich obchodoch je bežne dostupný kaktusový džús, ktorého súčasťou je práve opuncia. Pridáva sa aj do čajových zmesí, cukroviniek, alkoholických nápojov a dokonca sa z nej vyrába aj tekuté sladidlo.

Zdroj foto:

Shutterstock.com

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

11.11.2016 10:43

ešte som o tom nepočula

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

11.11.2016 15:45

mala som čaj z Opuncie :) dobrý bol

Vaše meno:

Lucia Kobíková

Lucia Kobíková

11.11.2016 21:24

to niekedy musim skusit :)

Vaše meno:

Martina Begalova

Martina Begalova

16.11.2016 10:51

tak toto som ozaj skusila v juznej amerike kde nam na ranajky z toho davali dzus.. je to taka ina chut ale chuti...

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

03.12.2016 12:46

sem s ňou

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

23.12.2016 14:32

chcela by som ochutnať

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.