Cesnak medvedí, latinsky Allium ursinum, je trváca rastlina, ktorá je charakteristická hlavne svojimi až 10 centimetrov dlhými zelenými kopijovitými listami, ktoré sa podobajú na listy konvalinky. Vyrastajú z podzemnej cibule. Počas jari sa objavujú i bezlisté stonky, ktoré sú zakončené okolíkom drobných bielych kvetov. Ako listy medvedieho cesnaku využiť?
Zber medvedieho cesnaku
Táto známa a mnohými obľúbená bylinka nádherne vonia po cesnaku. Našla uplatnenie napríklad v kuchyni. Mnohé gazdinky pripravujú z čerstvého medvedieho cesnaku rozličné chutné pokrmy. Miesto však má aj v ľudovej medicíne. Môže byť totiž nápomocný pri liečbe rôznych neduhov.
Práve na jar sa môžete na zber medvedieho cesnaku vybrať aj vy, len si ho nepomýľte s jedovatou konvalinkou! Pošúchajte listy rastliny a presvedčte sa, že voňajú po cesnaku. Na zber sa pritom môžete vybrať do vlhkých lesov, nájdete ho aj pri potokoch či na mokrých lúkach. Často vytvára rozsiahle porasty, určite ho neminiete.
Aké sú zdravotné benefity medvedieho cesnaku?
Cesnak medvedí predstavuje skvelú podporu pre naše zdravie. Je bohatý napríklad na vitamín C aj vitamíny skupiny B. Za pikantnú chuť listov je pritom zodpovedný alicín, ktorý je známy svojimi antibakteriálnymi účinkami. Medvedí cesnak pôsobí navyše antisepticky aj detoxikačne. Prečisťuje pečeň, zlepšuje trávenie a uľahčuje pravidelné vyprázdňovanie.
Známa je aj jeho schopnosť bojovať proti črevným parazitom. Má blahodarný vplyv na hladinu cholesterolu v krvi aj krvný tlak. S jeho pomocou tak urobíte niečo pre zdravie srdca a ciev. Do jedálnička sa ho však oplatí zaradiť aj v prípade, keď potrebujete podporiť imunitný systém. A akými spôsobmi môžete medvedí cesnak využiť? V galérii nájdete zopár užitočných tipov!
DepositphotosRecepty z medvedieho cesnaku:
1. Nátierka z medvedieho cesnaku
Medvedí cesnak v prvom rade môžete spracovať na studeno. Stačí ho nakrájať a posypať ním maslový chlieb. Tiež ho môžete pridať do čerstvého zeleninového šalátu. Alebo si z neho pripravte chutnú nátierku.
Ingrediencie:
- hrsť medvedieho cesnaku,
- 250 g neochuteného cottage cheesu,
- 3 PL kyslej smotany,
- 3 až 4 PL olivového oleja,
- soľ a korenie podľa chuti.
Postup: Cesnak umyjeme a osušíme. V mixéri ho vymixujeme s olejom, soľou a korením. Potom pridáme cottage syr a smotanu. Všetko spolu ešte zmixujeme a podľa chuti pridáme soľ či iné koreniny. Natrieme na čerstvý celozrnný chlieb a podávame.
2. Cesnaková polievka z medvedieho cesnaku
Nazbieraný medvedí cesnak môžete využívať aj pri príprave teplých pokrmov. Môžete ho dusiť, variť i piecť. Hodí sa k mäsu či cestovinám. Skvelá je aj polievka z medvedieho cesnaku. Tá sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi a my máme pre vás jeden tip!
Potrebovať budeme:
- jednu cibuľu,
- 5 zemiakov,
- hrsť či jednu viazaničku cesnakových listov,
- 1,5 PL masla,
- 100 ml smotany na šľahanie,
- soľ i korenie na dochutenie.
Postup: Cibuľu aj zemiaky si očistíme. Cibuľu nadrobno nakrájame a zemiaky taktiež pokrájame na menšie kocky. Maslo necháme roztopiť v hrnci a opražíme na ňom cibuľu, pridáme zemiaky a úplne ich zalejme vodou. Varíme, keď zemiaky zmäknú, pridáme očistené a nakrájané listy medvedieho cesnaku. Počkáme, kým trochu zmäknú a polievku vymixujeme tyčovým mixérom. Pridáme smotanu a dochutíme soľou a korením. Necháme ešte krátko variť, potom odstavíme a podávame.
Depositphotos3. Rizoto s medvedím cesnakom
Tento recept je skvelou voľbou pre milovníkov krémových rizôt s jemnou cesnakovou chuťou.
Ingrediencie:
- 1 hrnček guľatozrnnej ryže (napr. arborio),
- 1 menšia cibuľa,
- 1,5 hrnčeka vývaru,
- 1 hrsť medvedieho cesnaku,
- 50 g parmezánu,
- 2 PL olivového oleja,
- 2 PL masla,
- soľ, korenie podľa chuti.
Postup: Na oleji si orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme ryžu a krátko ju opečieme. Následne postupne prilievame vývar a za stáleho miešania varíme, kým ryža zmäkne a nasiakne tekutinu. Keď je rizoto hotové, pridáme maslo, nastrúhaný parmezán a nadrobno nakrájaný medvedí cesnak. Všetko dôkladne premiešame a necháme chvíľu odstáť. Podávame teplé, posypané extra parmezánom.
4. Pesto z medvedieho cesnaku
Z medvedieho cesnaku sa rovnako dá pripraviť chutné pesto. Receptov je opäť mnoho, no vyskúšať môžete aj tento!
Ingrediencie na pesto z medvedieho cesnaku:
- 100 g medvedieho cesnaku,
- 70 g píniových orieškov,
- 60 g nastrúhaného parmezánu,
- 100 ml olivového oleja,
- soľ a korenie na dochutenie.
Postup: Cesnakové listy najskôr umyjeme a osušíme. Potom ich dáme do mixéra a pridáme k nim orechy, parmezán aj olivový olej. Ak nemáte píniové orechy, pokojne použite napríklad arašidy. Nakoniec pesto dochutíme soľou a korením. Skladujeme v chladničke. Hotové pesto môžete pridať napríklad na cestoviny a máte chutný a zdravý obed či večeru.
Depositphotos5. Liečivá tinktúra z medvedieho cesnaku
Čerstvý medvedí cesnak je perfektný aj na prípravu rozličných prírodných liečiv, ktoré pomôžu pri mnohých neduhoch. Typickým príkladom sú tinktúry, ktoré sa vyrábajú z najrozličnejších bylín.
Áno, môžete si kúpiť aj hotovú tinktúru z medvedieho cesnaku, no ak máte dostatok svojho vlastného cesnaku, je možné si tinktúru vyrobiť i doma. Okrem cesnakových listov budete potrebovať kvalitný číry alkohol, ktorý má aspoň 40 %.
Postup prípravy tinktúry:
- Malú sklenenú fľašku naplňte nadrobno nakrájaným medvedím cesnakom a zalejte ho alkoholom.
- Nádobu dobre uzavrite a nechajte macerovať na tmavšom mieste aspoň dva tri týždne.
- Potom listy sceďte, vyžmýkajte a alkohol prelejte do čistej nádobky.
- Denne je vhodné užívať 10 až 15 kvapiek tinktúry.
- Liečivo môžete rozpustiť vo vode.
- V prípade kupovanej tinktúry vždy dodržujte odporúčané dávkovanie.
Tinktúra z medvedieho cesnaku môže pomôcť pri vysokom tlaku či cholesterole a celkovo prospieva cievnemu systému.
6. Omáčka z medvedieho cesnaku
Táto aromatická omáčka sa skvele hodí k cestovinám, grilovanému mäsu alebo ako dip k pečivu.
Ingrediencie:
- 1 hrnček nasekaného medvedieho cesnaku
- 200 ml smotany na varenie
- 1 PL masla
- 1 PL hladkej múky
- Soľ, korenie podľa chuti
- 1 PL citrónovej šťavy
Postup: Na masle opražíme múku a postupne prilievame smotanu, aby sa vytvorila jemná omáčka. Pridáme nasekaný medvedí cesnak a necháme pár minút prehriať. Dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Podávame s cestovinami, grilovaným kuracím mäsom alebo čerstvým pečivom.
Depositphotos7. Čaj z medvedieho cesnaku
Okrem tinktúry si na podporu zdravia môžete z medvedieho cesnaku pripraviť aj čaj.
- Jednu polievkovú lyžicu čerstvo nakrájaných listov zalejte 2,5 dcl horúcej vody.
- Nechajte lúhovať asi 15 minút a sceďte.
- Na prípravu čaju môžete využiť aj sušené listy z lekárne.
Zápar z medvedieho cesnaku podporuje dobrú hladinu cholesterolu, priaznivo vplýva na priechodnosť ciev a napomáha odstraňovať z tela škodlivé látky. Podporuje tiež zdravie dýchacích ciest a môže pomôcť pri chrípkových stavoch či horúčkach, kašli i hlienoch. Pôsobí antibioticky a prečisťuje tráviaci trakt. Počas akútnych ťažkostí si ho môžete dopriať 1 až 3 razy denne.
8. Omeleta s medvedím cesnakom
Rýchly a jednoduchý recept na výživné raňajky alebo ľahkú večeru.
Ingrediencie:
- 3 vajcia,
- 1 hrsť medvedieho cesnaku,
- 50 ml mlieka,
- 1 PL masla alebo oleja,
- soľ a korenie podľa chuti,
- 30 g strúhaného syra (napr. parmezán, eidam alebo feta).
Postup: Vajcia vyšľaháme s mliekom, osolíme a okoreníme. Medvedí cesnak nakrájame na menšie kúsky a primiešame do vajíčkovej zmesi. Na panvici rozpálime maslo alebo olej a nalejeme zmes. Pečieme na miernom ohni, kým omeleta spevní, potom posypeme syrom a preložíme na polovicu. Podávame teplé, napríklad s celozrnným pečivom alebo čerstvou zeleninou.
Depositphotos9. Recept na tvarohové placky s medvedím cesnakom
Ingrediencie:
500 g nízkotučného tvarohu
- 4 vetvičky medvedieho cesnaku
- 4 pažítky
- 2 vajcia
- 150 g detskej krupice
- 4 lyžice oleja
- soľ a korenie
Postup: Medvedí cesnak aj pažítku nadrobno nasekáme. Tvaroh pretrieme cez sitko a zmiešame s vajíčkami aj krupicou. Dochutíme soľou a korením. Necháme odpočívať asi 45 minút, kým sa nám krupica trošku napučí. Následne pridáme medvedí cesnak a pažítku a z vymiešanej zmesi tvarujeme menšie guľôčky. Tie roztlačíme a na troche oleja opražíme z každej strany do chrumkava (asi 4 minúty).
10. Recept na maslo z medvedieho cesnaku
Ingrediencie:
250 g masla
- 60 g medvedieho cesnaku
- trocha soli
Postup: Maslo necháme trochu zmäknúť a následne ho rozmixujeme s nasekaným medvedím cesnakom a soľou. Mixujeme, kým vznikne jemná hmota zelenej farby. Potom maslo uložíme v akejkoľvek miske alebo formičke. Skladujeme v chlade.
Ďalšie tipy na recepty z medvedieho cesnaku – ako variť s medvedím cesnakom?
Medvedí cesnak si najčastejšie zbierame čerstvý a ihneď využívame na prípravu rôznych pokrmov. Popravde, nie je vhodný na sušenie, nakoľko práve sušením by stratil svoju prenikavú vôňu. Ak si ho však chcete uložiť do zásoby, na obdobie po jeho sezóne, tak si môžete pripraviť napríklad sterilizovaný medvedí cesnak v slanom náleve. Takýto cesnak si následne môžete pridať na chrumkavý chlebík, na pizzu alebo využiť pri príprave rôznych jedál.
Druhým spôsobom je jeho mrazenie. I taký domáci bujón s medvedím cesnakom nájde všestranné uplatnenie v kuchyni. Do polievky alebo do omáčok je ideálny. Ak máte radi placky pripravené na akýkoľvek spôsob, tak vrelo odporúčame aj tieto – placky s medvedím cesnakom, ktorými môžete nahradiť čerstvý chlebík.
Aktualizovaný článok: 05.03.2025