Negatívny účinok multitaskingu na naše zdravie – o tomto si ani netušila!

Negatívny účinok multitaskingu

V dnešnej dobe je multitasking vnímaný ako spôsob, ako byť produktívnejší a zvládať viac úloh v kratšom čase. Moderné technológie, najmä smartfóny a počítače, nás nabádajú k tomu, aby sme vykonávali niekoľko vecí naraz – odpovedali na e-maily, sledovali sociálne siete a zároveň plnili pracovné úlohy. Hoci sa zdá, že multitasking je efektívny spôsob práce, výskumy čoraz častejšie poukazujú na jeho negatívne účinky na naše zdravie.

Zníženie kognitívnej výkonnosti

Medzi najmarkantnejšie negatívne vplyvy multitaskingu patrí zníženie našej schopnosti sústrediť sa a vykonávať zložité úlohy. Mozog nie je prispôsobený na to, aby vykonával niekoľko úloh naraz. Ak musí neustále prepínať pozornosť z jednej aktivity na druhú, vedie to k zníženiu kvality práce a zvýšenej chybovosti. Tento proces neustáleho prelaďovania medzi úlohami nás mentálne vyčerpáva a znižuje našu kognitívnu výkonnosť. To znamená, že ľudia, ktorí pravidelne robia viac činností naraz, môžu mať problémy s pamäťou a dlhodobým sústredením.

Zvýšená úroveň stresu

Multitasking nám môže výrazne zvýšiť hladinu stresu. Neustále prepínanie medzi úlohami a snaha byť v obraze pri viacerých aktivitách naraz vedie k tomu, že naše telo produkuje viac stresových hormónov. Nič lákavé pre našu fyzickú aj duševnú pohodu. Stres spôsobený multitaskingom nás privedie k únave, nervozite, problémom so spánkom a dokonca k vyššiemu riziku srdcových ochorení.

Zhoršená kvalita spánku

Pre ľudí, ktorí sa často venujú multitaskingu, je ťažšie vypnúť mozog a relaxovať. Je vám to známe? Neustály prúd informácií a úloh môže zvyšovať pocit úzkosti, čo následne negatívne ovplyvňuje kvalitu spánku. Nedostatočný spánok má preukázateľne negatívny vplyv na náš imunitný systém, pamäť, schopnosť riešiť problémy a celkovú emocionálnu rovnováhu.

Negatívny dopad na psychickú pohodu

Dlhodobý multitasking môže vyvolať pocity frustrácie, nespokojnosti a neefektívnosti. Keď si začneme myslieť, že neplníme svoje úlohy na dostatočne vysokej úrovni, je to už len krôčik k úzkosti alebo dokonca depresii. A čo je ešte horšie, multitasking nám bráni v tom, aby sme si užili prítomný okamih, ostaneme emocionálne vyčerpaní a stratíme radosť z bežných aktivít.

Znížená efektivita a produktivita

Jedným z paradoxov multitaskingu je to, že hoci sa zdá, že vďaka nemu môžeme zvládnuť viac úloh, opak je pravda. Štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí sa snažia vykonávať viac úloh naraz, sú menej produktívni a potrebujú viac času na dokončenie úloh v porovnaní s tými, ktorí sa sústredia na jednu činnosť. Mozog potrebuje určitý čas, aby sa úplne ponoril do jednej úlohy a dosiahol optimálnu efektivitu. Neustále prelaďovanie ho spomaľuje a vedie k vyššej miere omylov a rozptýlenia.

Negatívne účinky na fyzické zdravie

Keď sa snažíme zvládať viac úloh naraz, často zanedbávame správne stravovanie, pohyb či relaxáciu. Napríklad ľudia, ktorí pri práci neustále kontrolujú e-maily alebo správy, strávia v sedavej polohe ešte viac času, ako pôvodne plánovali, čo napokon môže vyvolať problémy s chrbticou, bolesti hlavy či syndróm karpálneho tunela.

Zhoršené medziľudské vzťahy

Keď vykonávame viacero činností naraz, často nevenujeme dostatočnú pozornosť ľuďom v našom okolí. To môže viesť k nepochopeniu a konfliktom v osobných aj pracovných vzťahoch. Odpovedáte na e-maily alebo prechádzate sociálne siete počas toho, ako sa s niekým rozprávate? Ako sa bude dotyčný cítiť?

Odporúčame: Ako udržať hodvábne oblečenie v perfektnom stave? Praktické tipy na pranie a sušenie

účinky multitaskingu
Depositphotos

Tipy, ako sa vyhnúť multitaskingu a zlepšiť si sústredenie

Vyhnúť sa multitaskingu a sústrediť sa len na jednu úlohu vám môže pripadať ako misia nemožná, najmä v dobe, keď nás neustále vyrušujú notifikácie a rôzne podnety. Avšak existuje niekoľko overených stratégií, ktoré nám môžu pomôcť pracovať efektívnejšie a chrániť si duševné a fyzické zdravie.

1. Vytvorte si zoznam úloh

Jedným z najlepších spôsobov, ako sa vyhnúť multitaskingu, je plánovanie. Na začiatku dňa si vytvorte zoznam úloh, ktoré musíte splniť, a zoraďte ich podľa dôležitosti. Keď budete mať jasný prehľad o tom, čo vás čaká, môžete sa sústrediť na jednu úlohu naraz. Tiež je dobré rozdeľovať si veľké úlohy na menšie kroky, budete vedieť lepšie sledovať svoj pokrok. 

2. Používajte techniku Pomodoro

Technika Pomodoro je efektívny nástroj na zlepšenie sústredenia. Funguje tak, že pracujete na jednej úlohe 25 minút, po ktorých nasleduje krátka prestávka (5 minút). Po štyroch takýchto cykloch si doprajete dlhšiu prestávku (15-30 minút). Tento prístup vám pomôže sústrediť sa na jednu vec bez toho, aby ste sa nechali rozptyľovať, a zároveň vám poskytne dostatok času na oddych.

3. Vypnite notifikácie

Notifikácie z telefónu, e-mailu a aplikácií sú jednou z hlavných príčin, prečo sa ľudia uchyľujú k multitaskingu. Každé pípnutie alebo záblesk obrazovky vás môže rozptýliť a narušiť sústredenie. Vypnite si notifikácie počas práce a určte si konkrétny čas, kedy budete kontrolovať správy a e-maily. Týmto spôsobom minimalizujete rušivé vplyvy a budete sa môcť plne sústrediť na danú úlohu.

4. Naučte sa povedať nie

Jedným z dôvodov, prečo sa mnoho ľudí dostáva do osídiel multitaskingu, je zvyk prijímať nové úlohy aj vtedy, keď už majú dostatok práce. Naučte sa povedať nie alebo aspoň odložiť úlohy, ktoré nie sú urgentné.

5. Stanovte si časové bloky na jednotlivé úlohy

Naplánujte si deň tak, že každú úlohu budete vykonávať v konkrétnom časovom bloku. Počas tohto bloku sa venujte len jednej činnosti. Napríklad, ak máte v pláne odpovedať na e-maily, vyhraďte si na to konkrétny čas (napríklad od 10:00 do 11:00) a zvyšok dňa sa nevenujte e-mailom, ale sústreďte sa na iné úlohy.

6. Vytvorte si pracovné prostredie bez rušivých vplyvov

Prostredie, v ktorom pracujeme, má veľký vplyv na našu schopnosť sústrediť sa. Pokúste sa odstrániť všetky rušivé vplyvy – či už ide o rozhádzaný stôl, otvorené okná prehliadača, alebo hluk z okolia. Ak máte problém s hlukom, môžete použiť protihlukové slúchadlá alebo si púšťať relaxačnú hudbu.

7. Pravidelne si robte prestávky

Prestávky sú dôležité na udržanie mentálnej sviežosti. Neustála práca bez prestávky môže viesť k únave, zníženej produktivite a náchylnosti na multitasking. Doprajte si krátke prestávky každú hodinu, aby ste si oddýchli a udržali čerstvú myseľ. Vyhnite sa však kontrolovaniu sociálnych sietí, ktoré vás môžu opäť rozptýliť.

8. Používajte aplikácie na zvýšenie produktivity

Existujú rôzne aplikácie a nástroje, ktoré vám môžu pomôcť zefektívniť prácu a vyhnúť sa multitaskingu. Aplikácie ako Trello či Todoist vám umožnia spravovať úlohy a sledovať ich postup. Programy ako Focus@Will alebo Brain.fm môžu zlepšiť vašu koncentráciu prostredníctvom hudby.

9. Cvičte všímavosť (mindfulness)

Mindfulness je technika, ktorá vám pomôže v sústredení na prítomný okamih. Pravidelná meditácia a cvičenie všímavosti môžu zlepšiť vašu schopnosť sústrediť sa na jednu úlohu a znížiť potrebu multitaskingu. Pomôže vám tiež lepšie zvládať stres a rozptýlenie.

10. Zamerajte sa na kvalitu, nie na kvantitu

Často máme tendenciu myslieť si, že čím viac toho zvládame naraz, tým sme produktívnejší. Skutočná produktivita však spočíva v kvalite, nie v kvantite. Sústredením sa na jednu úlohu dosiahnete lepšie výsledky v kratšom čase, čo z dlhodobého hľadiska zvyšuje vašu efektivitu.

Nové predsavzatie?

Hoci sa môže zdať, že multitasking je spôsob, ako efektívnejšie zvládať každodenné povinnosti, jeho negatívne účinky na naše fyzické a psychické zdravie sú značné. Znížená schopnosť sústrediť sa, vyššia miera stresu, zhoršená kvalita spánku a medziľudské vzťahy sú len niektoré z problémov, ktoré multitasking môže spôsobiť.

Aby sme si udržali svoje zdravie a pohodu, je dôležité uvedomiť si dôležitosť sústredenia na jednu úlohu a vyhýbať sa nadmernému preťažovaniu mozgu. Je efektívnejšie plniť úlohy postupne a s plnou pozornosťou. Edupage a správy na Messengeri a WhatsAppe si budeme vedieť prečítať aj o pár hodín, keď skončíme s pracovnými zadaniami. Je to tiež cesta, ako sa počas práce nenechať vyviesť z rovnováhy.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE