Otvorme si chutné marhuľové, ríbezľové či čučoriedkové džemy a upečme si domáci kysnutý koláč s posýpkou.
S touto dobrotou starých mám sa nám ľahšie bude čakať na prvé ovocie, ktoré nám dozrie v záhradkách!
Príprava: 60 minút
Pečenie: 30 minút
Cesto:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 1 kocku droždia
- 70 g krupicového cukru
- 100 g masla
- 1 vajce
- soľ
- 1 balíček vanilínového cukru
- 750 g ovocia na obloženie (maliny, marhule, čučoriedky)
Posýpka:
- 150 až 200 g masla
- 50 g práškového cukru
- asi 200 g hladkej múky
Odporúčame prečítať: Krémová polievka s medvedím cesnakom
Postup:
Do misky rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a zalejeme 125 ml vlažného mlieka. Rozmiešame a necháme vykysnúť na kvások. Medzitým v mise spojíme preosiatu múku, krupicový aj vanilínový cukor, nakrájané maslo, vajce a soľ. Ďalej pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky.
Vypracované cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 40 minút kysnúť. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, rozvaľkáme ho a prenesieme do hlbokého plechu vystlaného papierom na pečenie. Na cesto poukladáme v troch pásoch jednotlivé druhy ovocia, ktoré sme predtým dali odkvapkať.
Na posýpku rozpustíme maslo a prelejeme do misy, kde pridáme múku a cukor. Rukami dobre vypracujeme na mrviacu sa posýpku a tú rovnomerne rozdelíme na cesto s ovocím.
Koláč pečieme pri 200 °C asi 30 minút. Necháme na plechu vychladnúť a potom nakrájame.
Recept pripravila a nastajlovala: Jana Štrbková, foto: Jana Štrbková a Martin Štrbka.
Viac osvedčených receptov nájdete na mojom blogu www.medovemotuzy.sk