Pažítka je veľmi zdravá rastlinka, ktorá patrí k nenahraditeľným surovinám v každej kuchyni.
Vďaka pažítke budete mať dobré trávenie, zníži sa vám krvný tlak, nemusíte sa obávať zápalov, plesní a nadmernej váhy.
Málokto by očakával, že pažítka nie je naša rastlina. Pochádza totiž z Ázie. A práve tam odhalili, že je mocné afrodiziakum. U nás sa skôr využívali jej nutričné hodnoty a vynikajúca chuť.
Pažítka a jej nutričné hodnoty
Pažítka patrí medzi veľmi zdravé suroviny. Obsahuje veľké množstvo bielkovín, vitamínu C, vitamínu B2 a veľa minerálov, ako napríklad vápnik, sodík, železo a fosfor.
Odporúčame prečítať: 10 sladkých a slaných toastových receptov
Pažítka na dochutenie namiesto soli a korenia
Už roky sa polemizuje, či je soľ zdravá alebo nezdravá. Niektorí ľudia ale nemôžu soľ prijímať v potravinách. Vtedy je skvelou voľbou práve pažítka, ktorá je pri kombinácií s petržlenovou vňaťou vynikajúcim dochucovadlom. V niektorých jedlách môže nahradiť cibuľu, šalátom a rizotám dodá zdravú farbu a výživu.
Okrem iného si určite občas doprajete mastný chlieb s pažítkou alebo ten maslový s reďkovkou a pažítkou.
Odporúčame prečítať: Ak túžite mať zdravé srdce, nevynechajte týchto 12 potravín
Pestovanie pažítky doma na balkóne, alebo v záhrade
Práve pažítka patrí medzi veľmi odolné rastliny, takže ju môžete pestovať v kvetináči po celý rok. Nie je nutné ju ponechávať vo vnútri, kľudne ju dajte aj na balkón či doma na vonkajšiu chodbu.
Ak chcete pažítku normálne pestovať, odporúčame jej zakúpenie v záhradnom centre. Oni vám vždy poskytnú zdravú rastlinku, ktorá je vhodná na pestovanie vďaka silnému koreňu. Po zakúpení je vhodné presadiť rastlinku do väčšieho črepníka, alebo rovno von do záhonu.
Vo všeobecnosti pažítka potrebuje slnečné svetlo a výživnú, humóznu a vápenitú pôdu.
Odporúčame prečítať: Benefity granátového jablka a správny spôsob jeho spracovania
Ako by ste mali pažítku rezať?
Veľa ľudí sa domnieva, že nezáleží na zostrihávaní pažítky, ale opak je pravdou. Prvou základnou informáciou je, nikdy nerežte pažítku blízko pri zemi. V prípade, ak tak urobíte, dané steblo vám vyschne.
Ideálne je zostrihávať cca 5cm nad zemou, aby mala dostatočnú silu dorásť.
Recepty s pažítkou
Rybacia pomazánka s pažítkou
V zásade urobíte klasickú rybaciu pomazánku. Sardinky/tuniaka vysypete do misky, pridajte maslo, posekanú pažítku, štipku čierneho korenia a soli.
Pažítková omáčka
Do panvice pridajte smotanu a intenzívne ju miešajte. Keď sa vám bude zdať smotana zohriata (asi 4 minúty), pridajte pokrájanú mozarellu so štipkou čierneho korenia. Po roztopení pridajte 2 ČL horčice a poriadne to celé premiešajte. Po odstavení pridajte kúsok masla, nasekanú pažítku a soľ.
Chutná zemiaková kaša
Uvarené zemiaky zlejte od horúcej vody a zalejte zohriatym mliekom s maslom. Ponorným mixérom/ručne ich popučte na kašu. Na dochutenie pridajte nasekanú pažítku so štipkou soli.