Pažítka - rastlina, ktorá v domácnosti nemôže chýbať

Pažítka je veľmi zdravá rastlinka, ktorá patrí k nenahraditeľným surovinám v každej kuchyni.

 

Vďaka pažítke budete mať dobré trávenie, zníži sa vám krvný tlak, nemusíte sa obávať zápalov, plesní a nadmernej váhy.

 

Málokto by očakával, že pažítka nie je naša rastlina. Pochádza totiž z Ázie. A práve tam odhalili, že je mocné afrodiziakum. U nás sa skôr využívali jej nutričné hodnoty a vynikajúca chuť.

 

Pažítka a jej nutričné hodnoty

 

Pažítka patrí medzi veľmi zdravé suroviny. Obsahuje veľké množstvo bielkovín, vitamínu C, vitamínu B2 a veľa minerálov, ako napríklad vápnik, sodík, železo a fosfor.

 

Odporúčame prečítať: 10 sladkých a slaných toastových receptov

pazitka, recepty s pazitkou, ako pestovat pazitku

Zdroj: Shutterstock®

Pažítka na dochutenie namiesto soli a korenia

 

Už roky sa polemizuje, či je soľ zdravá alebo nezdravá. Niektorí ľudia ale nemôžu soľ prijímať v potravinách. Vtedy je skvelou voľbou práve pažítka, ktorá je pri kombinácií s petržlenovou vňaťou vynikajúcim dochucovadlom. V niektorých jedlách môže nahradiť cibuľu, šalátom a rizotám dodá zdravú farbu a výživu.

 

Okrem iného si určite občas doprajete mastný chlieb s pažítkou alebo ten maslový s reďkovkou a pažítkou. 

 

Odporúčame prečítať: Ak túžite mať zdravé srdce, nevynechajte týchto 12 potravín

pazitka, recepty s pazitkou, ako pestovat pazitku

Zdroj: Shutterstock®

Pestovanie pažítky doma na balkóne, alebo v záhrade

 

Práve pažítka patrí medzi veľmi odolné rastliny, takže ju môžete pestovať v kvetináči po celý rok. Nie je nutné ju ponechávať vo vnútri, kľudne ju dajte aj na balkón či doma na vonkajšiu chodbu.

 

Ak chcete pažítku normálne pestovať, odporúčame jej zakúpenie v záhradnom centre. Oni vám vždy poskytnú zdravú rastlinku, ktorá je vhodná na pestovanie vďaka silnému koreňu. Po zakúpení je vhodné presadiť rastlinku do väčšieho črepníka, alebo rovno von do záhonu.

 

Vo všeobecnosti pažítka potrebuje slnečné svetlo a výživnú, humóznu a vápenitú pôdu. 

 

Odporúčame prečítať: Benefity granátového jablka a správny spôsob jeho spracovania

pazitka, recepty s pazitkou, ako pestovat pazitku

Zdroj: Shutterstock®

Ako by ste mali pažítku rezať?

 

Veľa ľudí sa domnieva, že nezáleží na zostrihávaní pažítky, ale opak je pravdou. Prvou základnou informáciou je, nikdy nerežte pažítku blízko pri zemi. V prípade, ak tak urobíte, dané steblo vám vyschne.

 

Ideálne je zostrihávať cca 5cm nad zemou, aby mala dostatočnú silu dorásť.

pazitka, recepty s pazitkou, ako pestovat pazitku

Zdroj: Shutterstock®

Recepty s pažítkou

 

Rybacia pomazánka s pažítkou

 

V zásade urobíte klasickú rybaciu pomazánku. Sardinky/tuniaka vysypete do misky, pridajte maslo, posekanú pažítku, štipku čierneho korenia a soli.

 

Pažítková omáčka

 

Do panvice pridajte smotanu a intenzívne ju miešajte. Keď sa vám bude zdať smotana zohriata (asi 4 minúty), pridajte pokrájanú mozarellu so štipkou čierneho korenia. Po roztopení pridajte 2 ČL horčice a poriadne to celé premiešajte. Po odstavení pridajte kúsok masla, nasekanú pažítku a soľ.

 

Chutná zemiaková kaša

 

Uvarené zemiaky zlejte od horúcej vody a zalejte zohriatym mliekom s maslom. Ponorným mixérom/ručne ich popučte na kašu. Na dochutenie pridajte nasekanú pažítku so štipkou soli.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

05.05.2016 06:58

pazitku mame velmi radi, ma svoje cestne miesto v nasej zahradke

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

05.05.2016 07:32

mám ju zasadenú v črepníku na balkóne, máme ju veľmi radi... a je chutná

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

06.05.2016 13:28

pažítka je úžasná a jeme ju veľmi často v rôznych podobách

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

07.05.2016 16:00

Na pažítke som prežila svoje detstvo.Mama ju pridávala do praženice, bryndzovej pomazánky,do polievok alebo na chleba s domácou masťou.

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

14.05.2016 22:53

pažítka sa hodí všade

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

20.05.2016 20:59

Máme ju radi celá rodina a používam ju často

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

25.05.2020 12:42

Pažítka je super, pretože sa hodí skoro do každého jedla :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.