Skvelá, chutná, ľahká, osviežujúca a zdravá. Taká je táto letná melónová torta. Ide tak trochu o trik, no nápad si určite obľúbite. A čo je dôležitejšie, zamilujú si ju určite i oslávenci, deti a všetci, čo radi maškrtia. Potrebovať na jej prípravu budete len šľahačku, celý melón, obľúbené čerstvé ovocie a mandle či iné oriešky, prípadne strúhanú čokoládu.
Tipy na výber a prípravu melóna
Aby bola vaša torta skutočne dokonalá, kľúčom je správny výber melónu. Hľadajte taký, ktorý je na svoju veľkosť ťažký a má na spodnej strane krémovo žltú škvrnu – to je znak, že dozrieval na slnku a bude sladký. Vyhnite sa plodom s mäkkými miestami alebo prasklinami na šupke. Po očistení melónu nezabudnite odstrániť aj prebytočnú vodu – ideálne je ho osušiť papierovou utierkou. Tým predídete tomu, aby šľahačka z torty stekala alebo sa z nej zošmykla.
Pri krájaní melóna sa snažte o rovné okraje, aby torta pôsobila uhladene a elegantne. V prípade, že chcete experimentovať, môžete vyrezať melón do rôznych tvarov – napríklad obdĺžnik, srdce či hviezdu – pomocou formičiek alebo noža. Aj malé detaily robia veľký rozdiel a môžu z obyčajného ovocia vytvoriť výnimočný dezert.
Zdravotné výhody melónovej torty
Červený melón je považovaný predovšetkým za prostriedok osvieženia v letných horúčavách. Uhasenie smädu a prílev osvieženia nie sú jedinými pozitívami konzumácie sladkej šťavnatej pochúťky. Melón obsahuje bohaté dávky vitamínov C, A (beta karoténu) a skupiny B.
Antioxidanty zastúpené v melóne bojujú proti voľným radikálom, ktoré narúšajú ľudské bunky a spôsobujú infarkt, mŕtvicu, artritídu, rakovinu a celé spektrum ďalších chorôb. Vitamíny C a A majú dokonca schopnosť znižovať nepríjemné prejavy astmy, osteoporózy alebo artritídy.
Sladká maškrta je skutočne bohatá na minerálne látky, pričom najväčšie zastúpenie majú draslík, horčík, vápnik, fosfor a mangán. V menšej miere sa vyskytujú meď, železo a zinok. Pre obdobie leta je dôležitý dostatok lykopénu, ktorý chráni pleť pred škodlivým slnečným žiarením.
Shutterstock®Kedy je najlepší čas pripraviť melónovú tortu?
Melónová torta je ideálna najmä počas letných mesiacov, keď sú melóny najšťavnatejšie a najdostupnejšie. Pripraviť si ju môžete na oslavy počas horúcich dní, ale aj ako zdravé osvieženie po obede či ľahkú alternatívu ku klasickým večerným dezertom. Jej výhodou je, že nezaťažuje žalúdok, takže si ju môžete dopriať aj vo večerných hodinách bez výčitiek.
Ak však plánujete tortu pripraviť na konkrétnu udalosť, odporúča sa zostaviť ju najneskôr pár hodín pred podávaním. Takto bude melón krásne čerstvý, šľahačka pevná a ovocie svieže. Ak ju pripravujete ráno, uchovávajte ju počas dňa v chladničke, ideálne pod poklopom, aby si zachovala vzhľad aj chuť až do večera.
Ako melónovú tortu správne skladovať?
Aj keď je melónová torta rýchlo zjedená, oplatí sa vedieť, ako ju správne skladovať, ak ju pripravíte vopred. Hotovú tortu odporúčame uchovávať v chladničke, ideálne v uzatvárateľnej nádobe alebo prikrytú potravinovou fóliou, aby neabsorbovala iné pachy z chladničky. Melón má vysoký obsah vody, preto je vhodné tortu skonzumovať do 24 hodín od prípravy, aby si zachovala svoju sviežosť a štruktúru.
Ak si chcete niektoré časti pripraviť dopredu, odporúča sa nakrájať melón a pripraviť si ovocné ozdoby vopred, no šľahačku pridávajte až tesne pred podávaním. Tak si uchová svoj objem a torta bude vyzerať čerstvo a lákavo. Rovnako dbajte na to, aby ste tortu neservírovali na priamom slnku – najmä počas horúcich dní, kedy sa môže šľahačka rýchlo rozpustiť.
Alternatívne spôsoby zdobenia a variácie receptu
Ak chcete melónovú tortu trochu ozvláštniť a prispôsobiť svojmu štýlu, nebojte sa experimentovať s obmenami. Namiesto klasickej šľahačky môžete použiť kokosovú šľahačku, ktorá je vegánska, bezlaktózová a dodá torte jemne exotickú chuť.
Pripravíte ju jednoducho – stačí použiť hustú časť kokosového mlieka, ktorú vyšľaháte do nadýchanej peny. Okrem toho môžete melón narezať do podoby viacerých vrstiev a vytvoriť tak efektnú tortu z rôznych druhov melónov – napríklad kombináciou červeného, žltého a cantaloupe melóna. Medzi jednotlivé vrstvy môžete pridať jemnú vrstvu jogurtu či šľahačky a dozdobiť ich ovocím podľa chuti.
Zaujímavou možnosťou je aj obalenie celej torty v tenkej vrstve krému, posypanie nasekanými mandľami, pistáciami alebo hoblinkami čokolády a na vrch pridať čerstvé ovocie. Skúsiť môžete aj ovocné kvety, ktoré vytvoríte z plátkov jahôd či kivi. Týmto spôsobom bude vaša torta nielen chutná, ale aj oku lahodiaca – ideálna na letné oslavy, záhradné párty či narodeniny.
Anketa: Už ste niekedy ochutnali melónovú tortu?
Odpovedalo 116 ľudí
87%
13%
Aktualizovaný článok: 12.04.2025