Pálenie záhy, žalúdočné kŕče alebo vred. Prekyslenie organizmu býva častým problémom, ktorý so sebou môže priniesť vážnejšie ochorenia. Opakované pálenie záhy môže vážne poškodiť tráviaci trakt, pokiaľ sa nezačne liečiť jeho dôvod. Aká je najčastejšia príčina vzniku pálenia pažeráka? Viete ako sa toho vyvarovať?
V našom článku vám predstavíme tie naj bylinky, ktoré vám pomôžu pri problémoch so žalúdkom, a navyše vás ich aj navždy zbavia. Ako odkysliť organizmus prirodzenou cestou? A čo vlastne spôsobuje prekyslenie organizmu?
Prekyslený organizmus – aká je najbežnejšia príčina?
Najčastejšou príčinou je nesprávny životný štýl. Neustále sa niekam ponáhľame a zabúdame na dôležitosť pravidelného stravovania. Ak sa už konečne dostaneme k jedlu, volíme väčšinou mastné jedlá z rýchlych občerstvení, aby sme čo najrýchlejšie sedeli naspäť v kancelárii s plným bruchom.
Chýba nám čerstvá zelenina a prevyšujú sladené a sýtené nápoje. Všetky tieto aspekty, týkajúce sa rýchleho spôsobu života, sú častými príčinami prekyslenia organizmu.
Aké následky môže mať kyslé prostredie v tele?
Medzi najčastejšie zdravotné problémy, na ktorých sa podieľa prekyslenie organizmu, môžeme zaradiť:
chronickú únavu a bolesti hlavy,
alergie a ekzémy,
poruchy a oslabenie imunitného systému,
problémy s kĺbmi (artróza, osteoporóza a pod.),
ženské problémy – najčastejšie zápaly a nepríjemné výtoky,
opuchy končatín a kŕčové žily,
zvýšenú kazovosť zubov,
zvýšené padanie vlasov,
obličkové a močové kamene.
Mohlo by ťa zaujať: Nashi hruška je zázrakom s overenými vlastnosťami. Aké má schopnosti?
Pálenie záhy
Prekyslenie žalúdka často vnímame ako pálenie záhy. Je to spôsobené podráždením žalúdka, čoho následkom je spätné vstrebanie časti žalúdočných štiav do pažeráka. Žalúdočný reflux býva veľmi častým problémom u mnohých a jeho potláčanie liekmi nie je vždy tou najlepšou voľbou.
Dôraz by sme mali klásť hlavne na riešenie možných príčin, ktoré tento stav vyvolali, pretože to môže časom prejsť do vážnejších ochorení. Sliznica žalúdka je na rozdiel od pažeráka chránená voči pôsobeniu kyslých štiav. Preto jeho časté dráždenie môže viesť k vzniku vredu alebo rakoviny, poprípade to môže mať dopad aj na dýchací systém.
Dodržiavajte pitný režim
Zásadnú zmenu vám prinesie obyčajná zmena pitného režimu. Pre viditeľné zlepšenie, by ste mali začať piť 1,5 až 2 litre čistej vody denne. Nápoje ako káva či energetické nápoje síce vodu obsahujú, ale určite sa do pitného režimu nerátajú. Pri prekyslení žalúdka je voda dôležitá kvôli odstraňovaniu škodlivín z tela.
Avšak aj tu platia určité zásady, aby sme na oplátku nezaťažili iný orgán – obličky. Najviac vody by sme mali vypiť doobeda, vhodné je rozbehnúť deň s 3 dl vody s citrónom. Behom dňa je vhodné do vody pridať bylinky a na večer by sme mali prísun vody znížiť. Mýtom je, že prekyslenie spôsobujú kyslé nápoje. Je to práve čistá voda s citrónovou šťavou, ktorá tlmí prekyslenie.
Zaujme ťa: Ako vplýva na naše zdravie voda s citrónom? Ozaj vďaka nej schudneme?
Pripravte si bylinný čaj na odkyslenie organizmu
Pitie bylinných čajov je tiež efektívne pri tomto neduhu. Ak sa do toho pustíte, musíte vydržať aspoň mesiac, aby sa dostavili výsledky. Pite všetky bylinky, ktoré slúžia na podporu sekrécie žalúdočných štiav, uvoľnenie kŕčov čriev a žalúdka, na podporu chuti do jedla a očistu organizmu. Môžete ich kombinovať podľa chuti.
Pozor treba dávať na to, aby čaje ani výluhy neboli príliš silné – liečivé bylinky lúhujeme iba niekoľko minút. Pijeme, pokiaľ je to možné, bez cukru aj bez medu, pretože sladidlá môžu tiež podporovať pálenie pažeráka.
Skorocel kopijovitý – okrem toho, že má antibakteriálne účinky, pomáha liečiť pokazený žalúdok a čistí telo od škodlivých látok.
Mäta pieporná – slabé čaje (nesmú byť silné) nám nielen uľavia po ťažkom jedle, ale účinne zmiernia pálenie záhy a upokoja žalúdok.
Medovka lekárska – listy majú tiež upokojujúce účinky, nielen na žalúdok, ale na celý organizmus, podporujú chuť k jedlu a znižujú pálenie záhy.
Palina pravá – hoci má bylina horkú chuť, jej vňať je výborná na liečbu problémov so žalúdkom. Pozor treba dávať pri dávkovaní a rovnako opatrné by mali byť tehotné a kojace ženy.
Rumanček kamilkový – odvar z vňate uvoľňuje žalúdočné kŕče a podporuje sekréciu žalúdočných štiav. Je vhodný na dlhodobejšie kúry – čajovú lyžičku nasušenej bylinky zalejeme horúcou vodou a lúhujeme dve minúty.
Nápomocná môže byť aj púpava lekárska, repík lekársky, túžobník brestový.
Odporúčame: Polievka ako súčasť stravy: Pre toto ju nikdy nevynechaj!
Na odkyslenie pomáha zmena životného štýlu
Pokiaľ vás prekyslenie trápi dlhšiu dobu a neustupuje, zmeňte aj svoje stravovacie návyky, pridajte pohyb, vyhýbajte sa stresu a doprajte si raz ročne očistu tela – najlepšie na jar. Jedzte po menších dávkach, posledné jedlo najneskôr tri hodiny pred spaním. Nepodceňujte prekyslenie organizmu a netlmte ho iba liekmi či sódou bikarbónou, pretože môže spôsobiť aj iné problémy.
Pridajte do jedálnička zásadité potraviny na odkyslenie organizmu:
Citróny, limetky: Napriek kyslej chuti sú po metabolizácii zásadité.
Grapefruity: Obsahujú málo kalórií a majú zásaditý účinok.
Melóny: Vodný, cantaloupe a iné druhy melónov sú zásadité.
Avokádo: Je bohaté na zdravé tuky a má zásaditý účinok.
Banány: Sú skvelým zdrojom draslíka a majú zásaditý účinok.
Listová zelenina
Brokolica: Obsahuje množstvo antioxidantov a má zásaditý efekt.
Uhorky: Vysoký obsah vody a zásaditý účinok.
Cukety: Ľahko stráviteľné a zásadité.
Zeler: Pomáha neutralizovať kyseliny a je zásaditý.
Quinoa a strukoviny
Cesnak a závor
Kyslé potraviny, ktoré podporujú vznik prekyslenia organizmu:
Cukor a sladkosti
Biely chlieb a pečivo, sladké pečivo a koláče
Červené mäso a spracované mäso (salámy, párky)
Mliečne výrobky (mlieko, syr, smotana)
Alkohol a káva, sladené nápoje a limonády
Smažené jedlá, konzervované potraviny
Omáčky a dresingy s vysokým obsahom soli alebo cukru
Čokoláda a cukrovinky, príliš slané jedlá (čipsy, solené orechy)
Margarín a hydrogénované tuky
Článok aktualizovaný 2.6.2024
Aktualizovaný článok: 02.06.2024