Sú iné než klasické zemiaky, sú sladšie, a preto im mnohí neprišli na chuť. Dlho boli považované za exotický druh zeleniny, čo dokazovala aj ich cena. Dnes sú však dostupnejšie a viac vyhľadávanejšie. Sú považované za zdravý druh zeleniny a dokonca sú zdrojom mnohých, pre telo dôležitých, vitamínov a minerálov. Hovoriť môžeme predovšetkým o vláknine, železe, vitamíne C, vápniku a pod.
Batatom sa pripisujú mnohé účinky – chránia srdce, pomáhajú stabilizovať krvný tlak, znižujú stres, potláčajú zápaly a sú vhodné aj pre diabetikov. Čo je skvelé, tak vďaka vyššiemu obsahu vlákniny pozitívne vplývajú na trávenie človeka, čím zlepšujú vyprázdňovanie a prechodnosť čriev. Tiež netreba zabúdať na fakt, že bataty neobsahujú takmer žiaden tuk, preto sú skvelou voľbou aj pri redukčnej diéte. Sú zdravé, tak si poďte aj tentokrát spolu s portálom cvicte.sk pripraviť chutnú polievku, po ktorej sa budete oblizovať až za ušami.
Vyskúšaj aj: RECEPT: Cestovinový šalát s kuracím mäsom a kúskami manga
Na batatovú polievku budete potrebovať (4 porcie):
- 2 väčšie bataty
- 2 lyžice nastrúhaného zázvoru
- maslo
- vývar
- kokosové mlieko
- korenie, soľ a čili
- citrón
- čerstvú mätu
Bataty si očistíme, pokrájame na menšie kocky a na masle trošku opražíme. Následne zalejeme vývarom, pridáme nastrúhaný zázvor a varím až kým bataty nezmäknú.
Po zmäknutí ochutíme korením a rozmixujeme. Následne pridáme kokosové mlieko a na drobno posekanú mätu. Nakoniec pri podávaní pokvapkáme citrónovou šťavou.
Výživové hodnoty (1 porcia): 369 kcal, 11 g tukov, 5 g bielkovín, 60 g sacharidov, GL priemer 10
Viac chutných a hlavne zdravých receptov nájdete v kuchárke – NABITÁ KUCHÁRKA. Teraz navyše s kódom „KZK10“ získate pri jej kúpe 10 % zľavu!