Pomaly sa začína obdobie vianočných trhov, ktoré lákajú lahodným vareným vínom a domácimi perníkmi. A všetci si určite uvedomujeme, že je priam nemožné odolať.
Dopriať si raz za čas je určite v poriadku, ba priam nutné pre udržanie zdravej psychiky. Čo ale robiť, keď ste doma a rýchlo potrebujete uspokojiť chuť na sladké? Vtedy máte istotu, že tento recept vás rozhodne nesklame.
Nielen, že poteší všetky vaše zmyslové bunky a je takmer nemožné z neho pribrať, ale ešte pri ňom využijete svoju kreativitu. Môžete doň totiž pridať čokoľvek, na čo máte práve chuť. Základ ale tvoria tri ingrediencie: orechy, datle a kakao. S orechmi sa dá tiež krásne experimentovať (prípadne namiesto nich použiť ovsené vločky), s datlami by som bola opatrnejšia. Majú totiž špecifickú lepivú konzistenciu a výrazne sladkú chuť, čiže zo všetkých druhov ovocia najlepšie nahradia maslo aj cukor. Preto nie je potrebné pridávať med, ani akýkoľvek tuk. To je na tomto jednoduchom recepte to najlepšie.
Odporúčame prečítať: Vrásky okolo úst? Vďaka týmto tipom budú minulosťou
Forma: nádoba s rozmermi cca 15x15 cm
Čas: 5 minút + doba na chladenie
Množstvo: 16 menších brownies
Budeme potrebovať:
- 1 hrnček (150 g) sušených datlí
- 1 a 1/2 hrnček orechov (vlašské, kešu, mandle, lieskové,...)
- 1-2 PL kakao
- 1/3 ČL vanilkového extraktu
- štipka soli
- kokos/orechy/kakao/strúhaná čokoláda na posypanie
Odporúčame prečítať: Zdravé brownies z cukety
Postup prípravy:
1. Namočte datle na 10-15 minút do teplej vody.
2. V mixéri rozmixujte orechy. Môžete ich najskôr opláchnuť vo vode, nezabudnite ich ale potom usušiť, inak sa vám dobre nerozmixujú.
3. Pridajte kakao, vanilkový extrakt, soľ a na záver datle. Vodu z datlí si môžete nechať, ak obľubujete smoothies. Je plná prírodných cukrov, takže sa skvele hodí na osladenie nápojov.
4. Všetko dobre rozmixujte. Teraz je ten čas, keď môžete pridať čokoľvek, po čom vám srdce piští. Pre alkoholickú verziu sa hodia 2 lyžičky likéru, ak zbožňujete kávu pokojne prisypte pár zrniek a zamixujte. Skvele v zmesi chutia aj hrozienka, kúsky čokolády či iných orechov.
5. Až dostanete krásnu, voňavú, mierne lepkavú hmotu, natlačte zmes do formy vyloženú papierom na pečenie, aby sa na ňu neprilepila. Snažte sa, aby cesto bolo pritlačené ku stenám čo najviac. Vrch môžete posypať kokosom, kakaom, strúhanými orechmi alebo naň dokonca naniesť čokoládovú polevu. Ak sa rozhodnete pre viac lenivú (no možno aj chutnejšiu) verziu, stačí, keď zoberiete kúsok cesta, vytvarujete z neho medzi dlaňami guľky a obalíte ich v želanom kabátiku.
6. V mrazničke nechajte aspoň hodinu a nakrájajte. Najlepšie chutia na druhý deň po nočnom spánku krásy v mrazničke. V tomto prípade ich pred konzumáciou nechajte na pár minút zmäknúť pri izbovej teplote.
Odporúčame prečítať: Famózne čokoládové brownies
Ema Stanovská