Recept na nepečené vanilkové brownies

Pomaly sa začína obdobie vianočných trhov, ktoré lákajú lahodným vareným vínom a domácimi perníkmi. A všetci si určite uvedomujeme, že je priam nemožné odolať.

 

Dopriať si raz za čas je určite v poriadku, ba priam nutné pre udržanie zdravej psychiky. Čo ale robiť, keď ste doma a rýchlo potrebujete uspokojiť chuť na sladké? Vtedy máte istotu, že tento recept vás rozhodne nesklame.

Nielen, že poteší všetky vaše zmyslové bunky a je takmer nemožné z neho pribrať, ale ešte pri ňom využijete svoju kreativitu. Môžete doň totiž pridať čokoľvek, na čo máte práve chuť. Základ ale tvoria tri ingrediencie: orechy, datle a kakao. S orechmi sa dá tiež krásne experimentovať (prípadne namiesto nich použiť ovsené vločky), s datlami by som bola opatrnejšia. Majú totiž špecifickú lepivú konzistenciu a výrazne sladkú chuť, čiže zo všetkých druhov ovocia najlepšie nahradia maslo aj cukor. Preto nie je potrebné pridávať med, ani akýkoľvek tuk. To je na tomto jednoduchom recepte to najlepšie.

 

Odporúčame prečítať: Vrásky okolo úst? Vďaka týmto tipom budú minulosťou

nepečené vanilkové brownies

Zdroj: Shutterstock®

Forma: nádoba s rozmermi cca 15x15 cm

Čas: 5 minút + doba na chladenie

Množstvo: 16 menších brownies

 

 Budeme potrebovať:

 

  • 1 hrnček (150 g) sušených datlí 
  • 1 a 1/2 hrnček orechov (vlašské, kešu, mandle, lieskové,...)
  • 1-2 PL kakao
  • 1/3 ČL vanilkového extraktu
  • štipka soli
  • kokos/orechy/kakao/strúhaná čokoláda na posypanie

 

Odporúčame prečítať: Zdravé brownies z cukety

 

 

Vanilkové raw brownies

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

1. Namočte datle na 10-15 minút do teplej vody.

 

2. V mixéri rozmixujte orechy. Môžete ich najskôr opláchnuť vo vode, nezabudnite ich ale potom usušiť, inak sa vám dobre nerozmixujú.

 

3. Pridajte kakao, vanilkový extrakt, soľ a na záver datle. Vodu z datlí si môžete nechať, ak obľubujete smoothies. Je plná prírodných cukrov, takže sa skvele hodí na osladenie nápojov.

 

4. Všetko dobre rozmixujte. Teraz je ten čas, keď môžete pridať čokoľvek, po čom vám srdce piští. Pre alkoholickú verziu sa hodia 2 lyžičky likéru, ak zbožňujete kávu pokojne prisypte pár zrniek a zamixujte. Skvele v zmesi chutia aj hrozienka, kúsky čokolády či iných orechov.

 

5. Až dostanete krásnu, voňavú, mierne lepkavú hmotu, natlačte zmes do formy vyloženú papierom na pečenie, aby sa na ňu neprilepila. Snažte sa, aby cesto bolo pritlačené ku stenám čo najviac. Vrch môžete posypať kokosom, kakaom, strúhanými orechmi alebo naň dokonca naniesť čokoládovú polevu. Ak sa rozhodnete pre viac lenivú (no možno aj chutnejšiu) verziu, stačí, keď zoberiete kúsok cesta, vytvarujete z neho medzi dlaňami guľky a obalíte ich v želanom kabátiku.

 

6. V mrazničke nechajte aspoň hodinu a nakrájajte. Najlepšie chutia na druhý deň po nočnom spánku krásy v mrazničke. V tomto prípade ich pred konzumáciou nechajte na pár minút zmäknúť pri izbovej teplote.

 

Odporúčame prečítať: Famózne čokoládové brownies

Zdroj foto:

Ema Stanovská

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

12 komentárov

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

20.11.2016 16:37

takéto zdravé maškrty mám najradšej

Vaše meno:

Eva Denciová

Eva Denciová

20.11.2016 21:26

super

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

02.12.2016 19:19

určite vyskúšam

Vaše meno:

simona v.

simona v.

04.12.2016 00:06

som rada, ak doma konzumujeme nieco bez palmoveho oleja a podobne.. taketo recepty ma vzdy nadchnu :) hned zapisujem :)

Vaše meno:

Alexandra Hlinková

Alexandra Hlinková

09.12.2016 21:04

Mnam, urcite skusim :)

Vaše meno:

Mia Lock

Mia Lock

21.12.2016 10:54

Ochutnala by som hneď :)

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 00:00

Brownies sú vynikajúce

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 00:00

chutia skvelo

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 00:00

veľmi zdravé

Vaše meno:

ľubka Olexyová

ľubka Olexyová

25.12.2016 10:24

nevynechám tento recept:-)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

08.02.2017 07:10

Zaujímavý recept

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

07.11.2021 21:48

Mám rada takéto raw zdravé recepty :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.