Ak si zase raz lámete hlavu nad tým, čo pre vašich najbližších uvariť na obed či večeru a nechcete narýchlo začať experimentovať s neznámym receptom, vyskúšajte niečo, čo už dobre poznáte.
Každá správna kuchárka si recept, ktorý už niekedy robila, vždy ešte upraví podľa seba a urobí tak z neho svoju vlastnú, originálnu pochúťku. Čo tak skúsiť to dnes s francúzskymi zemiakmi? Ukážeme vám, ako ich pripravujeme my.
Na obsah jednej zapekacej misy budeme potrebovať:
- 500 g zemiakov
- 1 veľkú cibuľu
- kyslé uhorky
- klobásku
-
5 vajec (tri na základ, dve na zálievku)
-
syr
- smotanu
- soľ
- červenú papriku
- korenie na zemiaky
- olivový olej
- na ozdobenie rozmarín alebo petržlen
Odporúčame prečítať: Zemiaky - univerzálna potravina pre zdravie i krásu
Postup:
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké plátky, tak isto aj klobásu, cibuľu a uhorky. Natvrdo uvaríme tri vajíčka, ktoré následne tiež nakrájame.
Plech alebo jenskú misu podmastíme olejom a na striedačku ukladáme zemiaky, klobásu, vajcia, uhorky a cibuľu, každú vrstvu jemne poprášime korením. Takto opakujeme 3x, pričom na úplnom vrchu ostane zemiaková vrstva.
Odporúčame prečítať: Recept na kuracie prsia na čínsky spôsob
Rúru si vyhrejeme na 190-200 stupňov, náš výtvor prikryjeme a dáme piecť asi na 60 minút. Medzitým si pripravíme zálievku - rozmiešame smotanu, dve vajcia, štipku soli a môžeme pridať aj korenie na zemiaky.
Po uplynutí stanovenej doby zemiaky z rúry vyberieme, skontrolujeme, následne zalejeme pripravenou zálievkou, na vrch postrúhame syr a odokryté vložíme naspäť, ešte asi na 15 minút.
Odporúčame prečítať: Recept na tradičné bryndzové halušky
Ešte upozorním, že doba pečenia závisí od hrúbky zemiakových plátkov a toho, či recept robíte v mise alebo na plechu. Časy sa teda môžu mierne líšiť, budete si musieť dopomôcť občasným ochutnávaním :)
Odporúčame prečítať: Recept na pravé domáce makové šúľance
Môžeme podávať ozdobené bylinkami alebo s prílohou kyslých uhoriek.
Ak ste si aj vy recept na francúzske zemiaky vylepšili,
budeme sa tešiť, ak sa oň s nami podelíte nižšie...