Recept na vynikajúce francúzske zemiaky

Ak si zase raz lámete hlavu nad tým, čo pre vašich najbližších uvariť na obed či večeru a nechcete narýchlo začať experimentovať s neznámym receptom, vyskúšajte niečo, čo už dobre poznáte.

 

Každá správna kuchárka si recept, ktorý už niekedy robila, vždy ešte upraví podľa seba a urobí tak z neho svoju vlastnú, originálnu pochúťku. Čo tak skúsiť to dnes s francúzskymi zemiakmi? Ukážeme vám, ako ich pripravujeme my.

 

 Na obsah jednej zapekacej misy budeme potrebovať: 

 

  • 500 g zemiakov
  • 1 veľkú cibuľu
  • kyslé uhorky
  • klobásku
  • 5 vajec (tri na základ, dve na zálievku)

  • syr

  • smotanu
  • soľ
  • červenú papriku
  • korenie na zemiaky
  • olivový olej
  • na ozdobenie rozmarín alebo petržlen

 

Odporúčame prečítať:  Zemiaky - univerzálna potravina pre zdravie i krásu 

 

Ingrediencie na francúzske zemiaky

Zdroj: Shutterstock®

Postup:

Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké plátky, tak isto aj klobásu, cibuľu a uhorky. Natvrdo uvaríme tri vajíčka, ktoré následne tiež nakrájame.

 

Plech alebo jenskú misu podmastíme olejom a na striedačku ukladáme zemiaky, klobásu, vajcia, uhorky a cibuľu, každú vrstvu jemne poprášime korením. Takto opakujeme 3x, pričom na úplnom vrchu ostane zemiaková vrstva.

 

 

Odporúčame prečítať: Recept na kuracie prsia na čínsky spôsob

 

Zemiaky ukladáme na plech

Zdroj: Shutterstock®

Rúru si vyhrejeme na 190-200 stupňov, náš výtvor prikryjeme a dáme piecť asi na 60 minút. Medzitým si pripravíme zálievku - rozmiešame smotanu, dve vajcia, štipku soli a môžeme pridať aj korenie na zemiaky. 

 

Po uplynutí stanovenej doby zemiaky z rúry vyberieme, skontrolujeme, následne zalejeme pripravenou zálievkou, na vrch postrúhame syr a odokryté vložíme naspäť, ešte asi na 15 minút. 

 

Odporúčame prečítať: Recept na tradičné bryndzové halušky

 

Francúzske zemiaky na plechu

Zdroj: Shutterstock®

Ešte upozorním, že doba pečenia závisí od hrúbky zemiakových plátkov a toho, či recept robíte v mise alebo na plechu. Časy sa teda môžu mierne líšiť, budete si musieť dopomôcť občasným ochutnávaním :)

 

Odporúčame prečítať: Recept na pravé domáce makové šúľance

 

Domáce francúzske zemiaky

Zdroj: Shutterstock®

Môžeme podávať ozdobené bylinkami alebo s prílohou kyslých uhoriek.

 

 

Ak ste si aj vy recept na francúzske zemiaky vylepšili, 

budeme sa tešiť, ak sa oň s nami podelíte nižšie...

 

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

12 komentárov

Mária Maxianová

Mária Maxianová

08.02.2017 13:49

len no viem, prečo sa nazývajú francúzske, keď Francúzi ich nepoznajú

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

08.02.2017 15:57

Ja zemiaky predvaram,skusim to takto.

Vaše meno:

Monika Filípková

Monika Filípková

08.02.2017 16:17

S klobáskou ich robievam aj ja a sú vynikajúce. Len uhorku nedávam, tak nabudúce vyskúšam aj s uhorkou.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

08.02.2017 17:34

toto jedlo máme doma veľmi radi

Vaše meno:

Anna Kralovičová

Anna Kralovičová

08.02.2017 18:02

Tak už viem, čo budem zajtra variť. Ďakujem za tip!

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

08.02.2017 18:49

robievam francúzske zo surových zemiakov, ale nedávam cibuľu a uhorku,určite v sobotu vyskúšam

Vaše meno:

Veronika Marejková

Veronika Marejková

08.02.2017 19:28

Mňam

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

09.02.2017 08:08

Zemiaky uvarím v šupke ošúpem až potom ukladám na plech ,nedávam cibuľu ani uhorku .

Vaše meno:

tofica

tofica

09.02.2017 17:49

Ja robím - uvarené zemiaky nakrájam na plátky, na nich naukladám plátky šunky, na nich plátky syra, zase plátky zemiakov .. A zopakujem ešte raz .. Na vrch dám strúhaný syr a zalejem iba sladkou 31% sladkou smotanou , žiadne vajcia nedávam.. Mňamka ;-)

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

09.02.2017 22:00

robila som klobáskové no akosi nám to nešlo už dávam len parky

Vaše meno:

Magda Bubnášová

Magda Bubnášová

19.04.2017 21:47

Francúzske zemiaky mám rada

Vaše meno:

Angela Gavlasová

Angela Gavlasová

28.09.2017 01:37

Francúzske vždy a všade :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.