Vynikajúce francúzske zemiaky – tradičný recept a 9 tipov, ako ich pripraviť inak

francúzske zemiaky

Ak si zase raz lámete hlavu nad tým, čo pre vašich najbližších uvariť na obed či večeru a nechcete narýchlo začať experimentovať s neznámym receptom, vyskúšajte niečo, čo už dobre poznáte. Každá správna kuchárka si recept, ktorý už niekedy robila, vždy ešte upraví podľa seba a urobí tak z neho svoju vlastnú, originálnu pochúťku. Čo tak skúsiť to dnes s francúzskymi zemiakmi? Ukážeme vám, ako ich pripravujeme my.

Suroviny na francúzske zemiaky:

  • 500 g zemiakov
  • 1 veľkú cibuľu
  • kyslé uhorky
  • klobásku
  • 5 vajec (tri na základ, dve na zálievku)
  • syr
  • smotanu
  • soľ
  • červenú papriku
  • korenie na zemiaky
  • olivový olej
  • na ozdobenie rozmarín alebo petržlen

Postup prípravy tradičných francúzskych zemiakov

Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na tenké plátky, aby sa rovnomerne prepiekli. Rovnako nakrájame aj klobásu, cibuľu a kyslé uhorky, ktoré dodajú jedlu príjemnú šťavnatosť a jemne pikantnú chuť. Medzitým si dáme variť tri vajíčka natvrdo, ktoré po vychladnutí tiež nakrájame na plátky.

Plech alebo zapekaciu misu dôkladne vymastíme olejom alebo maslom, aby sa zemiaky neprichytili a získali krásne zlatistú farbu. Následne začneme vrstviť jednotlivé suroviny – najprv zemiaky, potom klobásu, vajíčka, uhorky a cibuľu, pričom každú vrstvu dochutíme štipkou soli, čierneho korenia a prípadne aj mletou sladkou paprikou. Tento proces opakujeme aspoň trikrát, aby bolo jedlo pekne vrstvené a chutné. Na záver vždy ukončíme vrstvou zemiakov, ktoré vytvoria chrumkavý povrch.

príprava francúzskych zemiakov
Shutterstock®

Rúru si predhrejeme na 190 – 200 stupňov Celzia, zapekaciu misu prikryjeme alobalom alebo pokrievkou a vložíme do rúry. Pečieme približne 60 minút, no presná doba závisí od hrúbky nakrájaných zemiakov a typu zapekacej nádoby – v plechu sa zemiaky prepečú rýchlejšie, zatiaľ čo v hlbšej mise môže pečenie trvať o niečo dlhšie.

Počas pečenia si pripravíme lahodnú smotanovú zálievku, ktorá pokrmu dodá krémovosť a jemnosť. V miske rozšľaháme dve vajíčka so smotanou na varenie, pridáme štipku soli a môžeme dochutiť aj korením na zemiaky alebo muškátovým orieškom pre ešte intenzívnejšiu chuť.

Francúzske zemiaky na plechu
Shutterstock®

Po hodine pečenia zemiaky vyberieme z rúry, skontrolujeme ich mäkkosť a rovnomerne zalejeme pripravenou zálievkou. Navrch pridáme bohatú vrstvu nastrúhaného syra, ktorý sa krásne roztopí a vytvorí lákavú chrumkavú kôrku. Misu vložíme naspäť do rúry, tentoraz už bez prikrývky, a dopekáme ďalších 15 minút, kým sa syr neroztopí a nezozlatne.

Hotové francúzske zemiaky necháme pár minút postáť, aby sa chute prepojili a jedlo sa lepšie porciovalo. Podávame ozdobené čerstvými bylinkami, ako je pažítka či petržlenová vňať, a ako prílohu môžeme servírovať kyslé uhorky alebo čalamádu, ktoré krásne vyvážia sýtosť jedla. Dobrú chuť!

Domáce francúzske zemiaky
Shutterstock®

Ako pripraviť francúzske zemiaky trošku inak?

Francúzske zemiaky sú klasikou, ktorú pozná každý, no existuje mnoho spôsobov, ako ich ozvláštniť a dodať im nový šmrnc. Môžete sa pohrať s prísadami, pridať netradičné suroviny alebo zmeniť spôsob prípravy. Či už túžite po krémovejšej, korenistejšej alebo zdravšej verzii, vyskúšajte niektorý z týchto chutných tipov, ktoré dodajú tradičným francúzskym zemiakom originálny nádych.

1. Krémové francúzske zemiaky so syrovou omáčkou

Ak chcete, aby boli vaše francúzske zemiaky extra krémové, nahraďte klasickú smotanu lahodnou syrovou omáčkou. Stačí rozpustiť strúhaný syr v smotane na varenie a dochutiť muškátovým orieškom či cesnakom. Omáčku nalejte na jednotlivé vrstvy zemiakov, čím dosiahnete bohatú a jemnú chuť. Na záver pridajte ešte trochu strúhaného syra na vrch a zapekajte dozlatista.

2. Pikantné francúzske zemiaky s chorizom

Ak máte radi jedlá s výraznejšou chuťou, vyskúšajte namiesto tradičnej klobásy použiť chorizo. Táto španielska údená klobása dodá jedlu jemnú pikantnosť a lahodnú údenú arómu. Zemiaky prekladajte chorizom, cibuľou a pridajte aj kúsok čili pre extra šmrnc. Na záver môžete povrch zemiakov posypať sladkou paprikou, aby chutili ešte autentickejšie.

3. Vegetariánske francúzske zemiaky s cuketou a špenátom

Pre ľahšiu a zdravšiu verziu môžete tradičnú klobásu nahradiť cuketou a čerstvým špenátom. Cuketu nakrájajte na tenké kolieska a špenát krátko poduste na olivovom oleji s cesnakom. Vrstvite ich spolu so zemiakmi a namiesto smotany použite zmes gréckeho jogurtu a vajec. Táto verzia je nielen ľahšia na trávenie, ale aj plná vitamínov a vlákniny.

4. Francúzske zemiaky s hubami a smotanou

Ak ste milovníkmi húb, neváhajte ich pridať do svojich francúzskych zemiakov. Skvele sa hodia šampiňóny, hliva alebo lesné huby, ktoré predtým orestujete na cibuľke s maslom. Spojenie húb, smotany a zemiakov vytvorí fantastickú kombináciu chutí. Na záver môžete pridať trochu tymianu alebo rozmarínu na zvýraznenie arómy.

5. Verzia s batátmi

Ak chcete francúzske zemiaky v zdravšej podobe, skúste ich pripraviť z batátov namiesto klasických zemiakov. Batáty majú jemne sladkastú chuť a obsahujú viac vlákniny a antioxidantov. Skombinujte ich s kozím syrom, špenátom a ľahkou smotanou na varenie. Výsledkom bude výživné a chutné jedlo s netradičnou kombináciou chutí.

6. Exotické francúzske zemiaky s kokosovým mliekom a kari

Ak máte radi exotické chute, skúste klasický recept obohatiť o kokosové mlieko a kari korenie. Zemiaky prekladajte vrstvami kuracieho mäsa, cibuľky a hrášku. Celé jedlo zalejte zmesou kokosového mlieka a kari pasty a nechajte zapiecť. Táto verzia je inšpirovaná indickou kuchyňou a dodá pokrmu nečakanú, no mimoriadne lahodnú chuť.

7. Slaninové francúzske zemiaky s cesnakovým maslom

Pre milovníkov poriadneho jedla sú francúzske zemiaky so slaninkou a cesnakovým maslom tou pravou voľbou. Slaninu opečte do chrumkava a pridajte ju do vrstiev spolu s opečenou cibuľou. Zemiaky pred pečením potrite roztopeným cesnakovým maslom, ktoré im dodá intenzívnu chuť. Výsledkom budú neuveriteľne voňavé a lahodné francúzske zemiaky.

8. Talianska verzia s mozzarellou a sušenými paradajkami

Prevoňajte svoje francúzske zemiaky talianskymi ingredienciami – namiesto klasickej klobásy pridajte sušené paradajky a mozzarellu. Do vrstiev môžete zakomponovať aj čerstvú bazalku a olivy, ktoré im dodajú stredomorský nádych. Ako zálievku použite zmes smotany, vajec a strúhaného parmezánu. Výsledkom bude lahodné jedlo s jemným talianskym nádychom.

9. Francúzske zemiaky s údeným mäsom

Pre sýtejšiu a tradičnejšiu verziu môžete namiesto klobásy použiť údené mäso. Nakrájajte ho na tenké plátky a prekladajte vrstvami zemiakov a cibule. Údené mäso dodá pokrmu bohatú a šťavnatú chuť, ktorá sa krásne rozvinie pri pečení. Na vrch nastrúhajte trochu údeného syra pre ešte intenzívnejšiu chuť.

Aktualizovaný článok: 08.02.2025

12 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Angela Gavlasová

Angela Gavlasová

28.09.2017 01:37

Francúzske vždy a všade :)

Vaše meno:

Magda Bubnášová

Magda Bubnášová

19.04.2017 21:47

Francúzske zemiaky mám rada

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

09.02.2017 22:00

robila som klobáskové no akosi nám to nešlo už dávam len parky

Vaše meno:

tofica

tofica

09.02.2017 17:49

Ja robím - uvarené zemiaky nakrájam na plátky, na nich naukladám plátky šunky, na nich plátky syra, zase plátky zemiakov .. A zopakujem ešte raz .. Na vrch dám strúhaný syr a zalejem iba sladkou 31% sladkou smotanou , žiadne vajcia nedávam.. Mňamka ;-)

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

09.02.2017 08:08

Zemiaky uvarím v šupke ošúpem až potom ukladám na plech ,nedávam cibuľu ani uhorku .

Vaše meno:

Veronika Marejková

Veronika Marejková

08.02.2017 19:28

Mňam

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

08.02.2017 18:49

robievam francúzske zo surových zemiakov, ale nedávam cibuľu a uhorku,určite v sobotu vyskúšam

Vaše meno:

Anna Kralovičová

Anna Kralovičová

08.02.2017 18:02

Tak už viem, čo budem zajtra variť. Ďakujem za tip!

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

08.02.2017 17:34

toto jedlo máme doma veľmi radi

Vaše meno:

Monika Filípková

Monika Filípková

08.02.2017 16:17

S klobáskou ich robievam aj ja a sú vynikajúce. Len uhorku nedávam, tak nabudúce vyskúšam aj s uhorkou.

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

08.02.2017 15:57

Ja zemiaky predvaram,skusim to takto.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

08.02.2017 13:49

len no viem, prečo sa nazývajú francúzske, keď Francúzi ich nepoznajú

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.