Aký je váš najobľúbenejší jablkový koláč či tvarohový zákusok, ktorý môžete jesť vo dne v noci a hoci aj každý jeden deň v týždni? Určite má každá z nás obľúbený recept na zákusok, ktorý pripravuje častejšie než ostatné.A je jedno, že naše kuchárske knihy sú naplnené množstvom najrôznejších receptov.
U nás je takým obľúbeným jablkový zákusok, ktorý si vždy pripravujeme na iný spôsob. Ide o jablkové pité, ktoré sme tentokrát obohatili aj o tvaroh, ktorý dodal zákusku výnimočnú chuť. Tak nech sa páči, pripravte si ho aj vy podľa nášho receptu!
Na jablkovo-tvarohové pité budete potrebovať:
- 250 g hladkej múky
- 250 g polohrubej múky
- 200 g práškového cukru
- 1 margarín
- 2 vajcia
- 1 vanilínový cukor
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- škoricu
Plnka na tento jablkovo-tvarohový koláč pozostáva z:
- jablká
- tvaroh
- 1 žĺtok
- práškový cukor
- vanilínový cukor
- podľa chuti môžete pridať aj trstinový cukor alebo škoricový cukor
Recept na jablkovo-tvarohové pité
Najskôr si pripravíme dosku na vaľkanie cesta. Na dosku si preosejeme hladkú múku a polohrubú múku, práškový cukor, pridáme prášok do pečiva a vanilínový cukor. V strede pripravenej sypkej zmesi spravíme „jamku“ a vložíme do nej margarín a rozbité vajíčka. Všetky pripravené ingrediencie spolu zhnetieme a vytvoríme si cesto, ktoré si rozdelíme na dve rovnaké časti a necháme odležať. Máme tak pripravený základ na náš jablkovo tvarohový zákusok.
- Medzitým si ošúpeme jablká, nastrúhame na širšom strúhadle a zmiešame s kryštálovým cukrom - vznikne tak jablková náplň. Nemusíme to s ním preháňať – všetko závisí od vašich chutí.
- V extra miske si zmiešame tvaroh so žĺtkom a práškovým cukrom. V tejto fáze si tiež pripravíme plech, ktorý vymastíme maslom a vysypeme polohrubou múkou.
Polovicu cesta rozvaľkáme na veľkosť plechu a prenesieme ho na samotný plech, čím si vytvoríme spodnú časť zákusku. Tento spodok cesta posypeme strúhankou alebo rozdrvenými detskými piškótami. Následne jablka „vyžmýkame“ a uložíme na cesto. Rovnako na cesto rozotrieme aj tvarohový krém. Jablká aj tvaroh posypeme mletou škoricou, vanilínovým cukrom a troškou kryštálového cukru.
- Následne si rozvaľkáme druhú časť cesta a preložíme na plech.
- Celý zákusok popicháme vidličkou a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry.
- Pečieme na teplote 170 °C dozlatista.
Aktualizované na 02.02.2024