Ako sa pripravuje zemiaková kaša správne? Vyvaruj sa týmto chybám!

zemiaková kaša

Viete, ako sa robí zemiaková kaša, resp. zemiakové pyré? Je to predsa jednoduché jedlo s niekoľkými ingredienciami a predsa ho dokážeme pokaziť. Ako je však možné, že maminky ho vždy pripravia najlepšie? AJ vám sa stáva, že vám vznikne lepkavá kaša alebo hmota, ktorá vôbec nie je krásne krémová a nadýchaná?

S našimi radami sa aj vy stanete profesionálom v príprave obľúbenej prílohy k jedlám. Existuje totiž niekoľko chýb, ktorým sa musíme pri varení vyvarovať a skvelá pochúťka bude na svete! Jedným z najzákladnejších pravidiel je jednoznačne výber zemiakov. Ako si však máme vybrať z toľkých dostupných odrôd?

Nie sú zemiaky ako zemiaky – ako vybrať dobré zemiaky na kašu?

Voľba správnej odrody zemiakov na prípravu zemiakového pyré alebo zemiakovej kaše je kľúčová. Vyhýbajte sa mastnejším odrodám, akými sú napríklad červené zemiaky a tým, ktoré majú na sebe zopár klíčkov. Niektoré zemiaky majú napríklad aj nízky obsah škrobu, a to má často za následok lepivú alebo gumovitú štruktúru kaše. Čím viac škrobu, tým lepšie.

Nezabudnite, že rovnako ako cestoviny, tak aj zemiaky absorbujú vodu, v ktorej sú varené. Začnite celý proces varenia už tým, že pri varení zemiakov pridáte do hrnca štipku soli. Zemiaky tak po dovarení nebudú príliš mokré. 

Odporúčame: Recept na neodolateľné jablkové pité

ako sa robí zemiakové pyré
Shutterstock®

Typy zemiakov

  • VARNÝ TYP A - tento typ zemiakov je ideálny na prípravu prílohy alebo aj šalátov. Sú pevné, nerozvárajú sa a neobsahujú veľa múky.

  • VARNÝ TYP B - rovnako aj tento typ zemiakov je vhodný na prípravu príloh. Sú polomúčnaté a polopevné. 

  • VARNÝ TYP C - zemiaky vhodné na prípravu zemiakovej kaše. Sú stredne „rozváravé" a múčnaté. 

  • VARNÝ TYP D - vhodné a prípravu zemiakového cesta, nakoľko obsahujú veľa škrobu a rýchlo sa rozvárajú. 

Na prípravu zemiakovej kaše sú ideálne varné zemiaky typu C, z ktorých pripravíte tú najlepšiu kašu pod slnkom. 

Pozor: Kašu nicky nerobte z nových zemiakov. Nové zemiaky sú ideálne na pečenie v rúre a prípravu iných pokrmov, než je kaša. Rovnako odborníci neodporúčajú používať zemiaky, ktoré už začali klíčiť.

Dávať zemiaky do studenej alebo vriace vody?

Častou otázkou je, či sa zemiaky pridávajú do hrnca až po zovretí vody alebo pred zovretím. Podľa odborníkov je najlepšie, ak zemiaky pridáte do hrnca až po zovretí vody. Zemiaky tak zvnútra zostanú pekné a nebudú sa rozsypávať.

Niektorí ľudia pridávajú maslo, iní zas mlieko. Pre uvarenie dokonalej zemiakovej kaše je však údajne najlepšie, ak do nej pridáte maslo a smotanu na varenie. Pozor, nepridávajte ich do jedla priamo z chladničky. Ohrejte ich najskôr na izbovú teplotu. Maslo a mlieko potom kašu správne ochladia a za tepla sa lepšie absorbujú chute do zemiakov. Zemiaková kaša bude krémovejšia a nadýchanejšia.

Tip: Dajte si záležať aj na výbere masla. Do kaše nepridávajte to najlacnejšie maslo, ktoré obsahuje malo tuku. Ideálnou voľbou je poctivé - aspoň 82 % maslo. Dôležitý je aj pomer masla a zemiakov. Odporúča sa na 1 kg použiť 80 g masla. 

Bude sa ti páčiť: Vyrob si domáce maslo! Skús tento jednoduchý recept!

zemiaková kaša
Shutterstock®

Nadýchaná krémová zemiaková kaša – recept

  • 1 kg zemiakov
  • 80 g masla s izbovou teplotou
  • 3 dl plnotučného mlieka izbovej teploty
  • podľa potreby soľ

Ošúpte zemiaky, nakrájajte na približne rovnako veľké kocky a dajte variť do horúcej vody. Pridajte soľ, hrniec prikryte a varte zemiaky 15 až 20 minút alebo do zmäknutia. Uvarené zemiaky scedíme, pridáme maslo, mlieko a prikryjeme, aby sa maslo roztopilo.

Následne odkryjeme a rozmixujeme mixérom s metličkami. Poprípade môžete použiť aj pučidlo na zemiaky. Podľa potreby a konzistencie môžete pridať viac mlieka. A najlepšia zemiaková kaša je hotová! A s čím podávať zemiakové pyré? To už je len na vás. Môže ísť o pečené mäso, mäso na šťave, tofu, ryby, strukovinové prívarky či fašírky alebo rôzne bezmäsité jedlá, ako je zapekaná cuketa či patizón. 

Ako netradične dochutiť zemiakovú kašu?

Klasická zemiaková kaša je skvelou prílohou, no čo tak skúsiť niečo netradičné? Zemiakovú kašu môžete netradične dochutiť rôznymi spôsobmi, aby ste jej dodali zaujímavý a nový rozmer. Tu je niekoľko nápadov na dochutenie zemiakovej kaše:

  • Cesnaková zemiaková kaša s parmezánom: Pridajte do kaše pečený cesnak a strúhaný parmezán. Pečený cesnak dodá jemnú sladkosť a parmezán bohatú chuť.
  • Bylinková zemiaková kaša: Zamiešajte do kaše nasekané čerstvé bylinky ako petržlen, pažítku, tymian alebo rozmarín. Bylinky dodajú sviežosť a aromatickú chuť.
  • Horčicová zemiaková kaša: Pridajte lyžicu dijonskej horčice. Horčica dodá pikantnosť a jemne kyslú chuť.
  • Syrová zemiaková kaša: Zamiešajte do kaše rôzne druhy syra, napríklad čedar, gouda alebo gorgonzola. Syry dodajú bohatú a krémovú chuť.
  • Korenistá zemiaková kaša: Pridajte trochu mletého muškátového orieška, štipku mletého klinčeka alebo štipku šafranu. Tieto koreniny dodajú exotickú a hrejivú chuť.
  • Zemiaková kaša s avokádom: Pridajte rozmačkané avokádo. Avokádo dodá krémovú textúru a jemnú chuť. Obohatíte tak pokrm o zdravé tuky a vitamíny. 
  • Kari zemiaková kaša: Pridajte lyžičku kari korenia alebo pasty. Kari dodá exotickú, korenistú a aromatickú chuť.
  • Karamelizovaná cibuľa: Pridajte karamelizovanú cibuľu pre sladkú a hlbokú chuťovú vrstvu.

Anketa: Vedeli ste o týchto tipoch na prípravu zemiakovej kaše?

Odpovedalo 152 ľudí

82%
18%

Článok aktualizovaný 30.6.2024

Aktualizovaný článok: 30.06.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

22 komentárov

Milka Damašková

Milka Damašková

19.10.2017 01:11

...no aj ja som už maminka a tak mi dcéra neraz vraví: Mami tvoja kaša je najlepšia, tú by som s kľudom zjedla aj samú :)Mne však zasa oveľa viac chutí kaša od mojej mamy :)

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

19.10.2017 14:12

niečo pravdy na tom bude... tiež si myslím že tá od mojej mamičky je najlepšia.... môj priateľ zase zbožňuje tú od svojej maminky.... no ale nepohŕdne ani tou mojou .... pridávam do zemiačikov teplé mlieko a trocha masielka.....

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

19.10.2017 14:21

Zemiaky pripravujem už len na pare, od zemiakovej kaše som v poslednej dobe upustila. Najčastejšie robím štuchané zemiaky s masielkom, prípadne ich dám zapiecť do rúry. Záleží od hlavného jedla.

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

19.10.2017 15:42

vyskúšam

Vaše meno:

benynka

benynka

19.10.2017 17:19

u nás robí kašu zo zemiakov manžel cez víkend a ja robím z prášku cez týždeň

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

19.10.2017 19:59

zemiakovú kašu máme doma veľmi radi a robím ju často

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

19.10.2017 20:35

milujem zemmiakovú kašu.. a takú redšiu..

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

19.10.2017 20:39

Mám rada kašu. Robievam ju tak,že dám veľa masla a smotany,je úžasná..Fakt záleží na odrode zemiakov..

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

19.10.2017 22:03

milujem zemiakovú kašu, aj keď sa mi raz podarilo urobiť namiesto nej lepidlo, vďačím za to ponornému mixéru :-)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

20.10.2017 07:53

do zemiakovej kaše tiež pridávam aj maslo aj mlieko...dochutím a naj novšie ju vždy vnúčikovi posypem strúhaným syrom...

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

20.10.2017 08:10

máme radi zemiakovú kašu, pridávam trochu teplého mlieka a tiež maslo.

Vaše meno:

Jana Hricová

Jana Hricová

20.10.2017 09:28

dobré rady, ja pridávam horúce mlieko a je stále chutná

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

20.10.2017 12:08

cenné rady

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

21.10.2017 18:37

keď nie sú dobré zemiaky, nepomôže nič

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

25.10.2017 11:22

presne takto ju pripravujem

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

26.10.2017 20:06

Zemiakovú kašu pripravujem s horúcim mliekom a maslom a soľ samozrejme, je vynikajúca a vyšľahám iba vareškou, nie mixérom:))

Vaše meno:

Peter Gavlas

Peter Gavlas

28.10.2017 21:20

Dobrá kaša sa mi veru už dávno nepodarila, skúsim túto :)

Vaše meno:

Táňa Slahučková

Táňa Slahučková

29.10.2017 00:56

V podstate všetko dodržiavam, väčšinou sa podarí :)

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

01.11.2017 09:34

dobré rady stoja za vyskúšanie

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

03.11.2017 23:16

Zemiakovú kašu máme radi robievam často

Vaše meno:

Marcel Maňák

Marcel Maňák

05.11.2017 23:48

Presne takto ju robievam.

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

17.12.2017 17:58

zemiakovú kašu treba vedieť robiť

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.