Cícerová polievka so zeleninou, ktorá chutí skvelo!

Aj polievka dokáže zasýtiť! Hlavne keď do nej pridáte také ingrediencie, ktoré sú sýte. Síce nedeľný vývar je u nás klasikou, ale po ňom si zväčša doprajeme ešte druhý chod, aby sme si zaplnili brušká a neboli hladní. No ak nemáte čas pripravovať niekoľko-chodové menu, tak si určite vystačíte aj s touto polievkou z cíceru.

Cícer je vďačnou strukovinou, ktorá sa dá použiť v rôznych jedlách. Napríklad v modernej gastronómii sa pridáva aj do zákuskov. Ak používate cícer z konzervy, v ktorej je aj cícerová šťava, tak tú nevylievajte – môžete ju vyšľahať ako bielka a pripraviť si tak sneh do koláča. Z cíceru sa pripravujú aj rôzne nátierky, dokonca si ho môžete pridať na pizzu, do šalátu alebo do mnohými obľúbenej bublaniny. My si však dnes spolu pripravíme cícerovú polievku, ktorú môžete pripraviť hneď na 2 rôzne spôsoby – buď ako klasickú polievku alebo ako krémovú polievku. Ktorú verziu vyskúšate?

cícerová polievka so zeleninou

Zdroj: Shutterstock®

Na cícerovú polievku potrebujeme (4 porcie):

  • 250 g cíceru (suchého, nie z konzervy)
  • ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • približne 150 g mrkvy
  • 120 g cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 l vody
  • 50 ml olivového oleja
  • korenie – bobkový list, celé čierne korenie, soľ
  • čerstvú petržlenovú vňať

Cícer zalejeme vodou, pridáme sódu bikarbónu a necháme ho namočený počas celej noci. Nasledujúci deň cícer zlejeme a prepláchneme pod vodou.

Očistíme si cibuľu, nakrájame ju a opražíme na rozpálenom olivovom oleji. Pridáme prepláchnutý cícer, na kolieska nakrájanú mrkvu, nasekaný cesnak, korenie a zalejeme 1 litrom vody. Prikryjeme pokrievkou a polievku necháme variť približne 2 hodiny na miernom stupni (plameni). Na záver podľa potreby ešte osolíme, okoreníme a podávame s čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.

Ak máte radšej krémové polievky, tak pokojne aj túto cícerovú môžete rozmixovať ponorným mixérom dohladka a pridať smotanu na varenie na jej zjemnenie (nezabudnite však predtým z nej vybrať bobkový list a čierne korenie). Neváhajte ju doplniť o krutóniky alebo opečenú bagetku.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

02.12.2021 15:33

zatiaľ sme cíceru u nás doma neprišli na chuť a neviem prečo, chutí nám fazuľa, hrach aj šošovica, ale cícer nie

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

03.12.2021 08:18

Naozaj skvelá, rada pripravujem podobným spôsobom.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

05.12.2021 15:14

teraz v zimnom období sú vhodné takéto polievky, zasýtia i zahrejú

Vaše meno:

Vlasta Mäsiarová

Vlasta Mäsiarová

08.12.2021 23:24

Cícerové polievky doma varíme , či už so zeleninou, ale aj na kyslo so smotanou. Sú vynikajúce.

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

17.02.2022 12:44

Ešte som ju nejedol no rád vyskúšam aj takúto polievku

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.