Kulajda: Tradičná juhočeská polievka

kulajda recept

Kulajda patrí medzi najobľúbenejšie polievky českej kuchyne s hlbokou históriou. V tomto článku nájdete autentický recept, tipy na prípravu a moderné variácie tejto hubovej pochúťky.

Táto nezameniteľná polievka staročeskej kuchyne sa vyznačuje svojou lahodnou sladkokyslou chuťou, ktorá je doplnená o voňavé huby a zemiaky. Ak hľadáte klasickú a sýtu hubovú polievku, ideálnu na sychravý deň, na kulajde si zaručene pochutíte nielen vy, ale aj vaša rodina.

Pôvod a história kulajdy

Kulajda vznikla v juhočeskom vidieckom prostredí ako jednoduché, no výdatné jedlo z dostupných surovín. Základ tvorili lesné huby, ktoré sa zbierali počas jesene. Recept sa odovzdával medzi generáciami, pričom každá rodina mala svoju vlastnú verziu. Tradične sa podávala počas chladných mesiacov ako výživné jedlo pre celú rodinu.

Historický vývoj a pôvod názvu

  • Etymologické záhady

Názov „kulajda“ je predmetom vedeckých debát. Podľa najrozšírenejšej teórie ide o skomoleninu mena Adelajdy Kuhovej – nemeckej kuchárky pôsobiacej v 19. storočí na Šumave. V juhočeskom nárečí sa jej meno vyslovovalo „Kuh Adelajde“, z čoho postupne vzniklo skrátené „kulajda“. Alternatívna teória vychádza zo slovesa zakulat (zahustiť), ktoré v nárečí vyjadrovalo technologický kľúčový krok prípravy.

  • Stredoveké korene

Archeologické nálezy dokazujú, že kombinácia húb, kyslých mliečnych výrobkov a zemiakov sa na českom území používala už v 16. storočí. Pôvodne išlo o jedlo chudobných včelárov a drevorubačov, ktorí využívali dostupné lesné zdroje.

  • Regionálne varianty

Šumavská verzia: Pridávajú sa lokálne huby lišky obecné a klízky

Táborská varianta: Zahusťuje sa žitnou múkou namiesto pšeničnej

Prachatická špeciálka: Obsahuje údenú slaninu a cesnakovú paštrnák

Historické záznamy z 18. storočia spomínajú aj kudlavku – predchodkyňu modernej kulajdy typickú pre Vysočinu, kde sa miesto vajec používal tvaroh.

kulajda recept
Depositphotos

Recept na tradičnú juhočeskú kulajdu

Suroviny (pre 4 osoby):

  • 500 g čerstvých lesných húb (napr. smržov alebo hríbov)

  • 2 väčšie cibule

  • 3 strúčiky cesnaku

  • 0,5 l smotany (20 % tuku)

  • 0,5 l zeleninového vývaru

  • 1 lyžica hladkej múky

  • 2 lyžice masla

  • Soľ, čierne mleté korenie

  • Čerstvá kôprová vňať

kulajda polievka
Depositphotos

Poctivá kulajda - postup prípravy krok za krokom:

  1. Príprava húb: Huby dôkladne očistite a nakrájajte na menšie kúsky.

  2. Osmahnutie cibule: Na masle opražte nadrobno nakrájanú cibulu do zlatista.

  3. Pridanie cesnaku: K cibuli pridajte rozdrvený cesnak a krátko opražte.

  4. Restovanie húb: Pridajte huby a restujte 5 minút za občasného miešania.

  5. Zaprášenie múkou: Zmiešajte múku so smotanou do hladka a vlejte do hrnce.

  6. Varenie: Pridajte vývar a varte 20 minút na miernom plameni.

  7. Dochutenie: Osolte, okoreňte a pred podávaním posypte nasekanou kôprovou vňaťou.

Tipy na dokonalú chuť:

  • Použite kyslú smotanu pre výraznejšiu chuť.

  • Sušené huby pred použitím namočte na 2 hodiny do vody.

  • Ak preferujete hladkú textúru, polievku rozmixujte tyčovým mixerom.

Moderné variácie českej kulajdy:

Tieto moderné variácie dokazujú, že kulajda nie je statický recept, ale živý kulinárny fenomén schopný adaptácie na rôzne výživové potreby a chuťové preferencie. Kľúčom k úspechu zostáva rešpektovanie základnej chuťovej harmónie medzi kyslosťou, krémovosťou a zemitými tónmi.

1. Vegetariánska verzia s nakladanými uhorkami

Táto varianta zachováva plnú chuť tradičnej polievky s ekologickým prístupom:

  • Základná zmena: Klasický kurací vývar nahraďte domácim kvasnicovým vývarom
  • Kyslý akcent: 100 g jemne nakrájaných nakladaných uhoriek pridajte 5 minút pred koncom varenia
  • Tekutinový balans: Znížte množstvo octu v receptúre o 30%, pretože kyslosť dopĺňajú uhorky
  • Bielkovinová rovnováha: Pridajte 50 g nakladaného tofu pre vyšší obsah bielkovín

Tip: Pre výraznú textúru použite uhorky v sladkokyslom náleve s koprom.

2. Zemiaková kulajda s dvojitou textúrou

Obohacujúca varianta pre milovníkov zemiakov:

  • Základná zložka: 200 g uvarených zemiakov v kockách (odrody s nízkym glykemickým indexom)
  • Textúrový kontrast: 100 g zemiakového pyré na zahustenie
  • Technologická inovácia: Pre pečenú arómu 30% zemiakov upražte na panvici s rozmarínom
  • Výživový benefit: Pridajte 2 lyžice zemiakového škrobu pre vyšší obsah rezistentného škrobu

3. Vegánska luxusná verzia

Inovatívna interpretácia pre moderných gurmánov:

Náhrady živočíšnych zložiek:

  • Smotana → Kokosové mlieko s 1 lyžicou kukurického škrobu
  • Vajce → Marinované tofu s čiernou solou (kala namak)
  • Maslo → Avokádový olej pre jemnú orechovú arómu

Gastronomické vylepšenia:

  • 50 ml tekvicového pyré pre zlatý odtieň
  • 1 lyžicu miso pasty pre umami charakter
  • Kaviár z čierneho sezamu ako vizuálny akcent

Príklad: Recept z Vegancooking.sk využíva kombináciu mandľovej smotany a surového nastrúhaného zemiaku na zahustenie.

4. Bezlepková šumavská varianta

Regionálna adaptácia pre osoby s intoleranciou lepku:

  • Zahusťovadlo: Kukuričný škrob kombinovaný s 20 g drvených lieskových orechov
  • Typické huby: Lišky obecné a kláštorné huby z lokálnych zdrojov
  • Arómatické bylinky: Divoký chervil a mladé smrekové výhonky
  • Tekutinová báza: Kvasený zemiakový vývar s 1 PL jablčného octu

Historický kontext: Táto varianta vychádza z pôvodných receptov drevorubačov z 18. storočia.

Osobná skúsenosť s prípravou

Pri návšteve južných Čiech som mala možnosť pripravovať kulajdu s miestnou kuchárkou. Použili sme smreky a podpňovky, čo dodalo polievke zemitú arómu. Najväčším prekvapením bolo pridanie plnotučného mlieka namiesto čistej smotany – výsledok bol jemnejší.

Vyskúšajte aj recept na Kulajdu Kvetky Horváthovej:

Aktualizovaný článok: 17.02.2025

16 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Martinko

Martinko

17.02.2025 15:45

Doteraz som o tejto polievke nepočul, ale vyzerá mega :) skúsim presvedčiť priateľku nech mi ju pripraví :)

Vaše meno:

Timor  D.

Timor D.

17.02.2025 12:48

Ste mi na nu urobili chut :) Cez vikend si ju doma navarime....

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

06.10.2022 15:48

Výborná tradičná česká polievka.

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

07.10.2021 15:22

Rád varím určite vyskúšam

Vaše meno:

Alena Hocková

Alena Hocková

04.10.2021 15:40

Nikdy som ju nevarila, načase, to vyskúšať. Inak jej chuť milujem, varievali nám ju tam, kde sme chodili na obedy z práce, mňam..

Vaše meno:

Zuzana Jasna

Zuzana Jasna

01.10.2021 10:52

Kulajdu "dôverne" poznám, keďže sme pred rokmi žili v Českej republike. Ostali sme jej verní aj po príchode na Slovensko:), a milujeme huby, takže nie je čo riešiť:)

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

29.09.2021 06:42

Oplatilo sa - bola výborná, len škoda, že toho roku je menej hríbikov

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

22.09.2021 18:40

ďakujem za pripomenutie, teraz v jeseni aktuálny recept

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

21.09.2021 14:17

Je to výborná polievka, odskúšaná

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

21.09.2021 13:02

Kulajdu by som rada vyskúšala.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

21.09.2021 09:24

Robievam takú a práve som rozmýšľala, čo budem zajtra variť, ďakujem za inšpiráciu :)

Vaše meno:

Mária Slováková

Mária Slováková

21.09.2021 08:00

Veru vyskúšala. Takáto polievka zahreje na tele aj na duši.

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

21.09.2021 06:03

Výborná klasika!

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

20.09.2021 19:07

Vyzerá báječne

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

20.09.2021 16:29

takúto polievku varievame, len som nevedela, že je to kulajda.

Vaše meno:

Lenka Křižáková

Lenka Křižáková

20.09.2021 15:18

manžel miluje hríby takže určite vyskúšam

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.