Kulajda – vyskúšala si už túto výbornú staročeskú klasiku?

Zdá sa, že sezóna húb sa naplno rozbehla. Aj vďaka nim si môžeme v našej kuchyni pripraviť tie najlepšie recepty s hubami. Jednou z takýchto klasík je aj známa a chutná polievka kulajda.

Táto nezameniteľná polievka staročeskej kuchyne sa vyznačuje svojou lahodnou sladkokyslou chuťou, ktorá je doplnená o voňavé huby a zemiaky. Ak hľadáte klasickú a sýtu hubovú polievku, ideálnu na jesenný sychravý deň, na kulajde si zaručene pochutíte nielen vy, ale aj vaša rodina.

Odporúčame: Poctivá a chutná hokkaido polievka – zaženie hlad, doplní živiny

polievka kulajda

Zdroj: Shutterstock®

Na prípravu kulajdy budete potrebovať

  • 500 gramov zemiakov
  • Čerstvé (250 gramov) alebo sušené huby (asi dve plné hrste)
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • Vodu alebo vývar
  • Trochu masla alebo oleja

Na dochutenie podľa potreby

  • Soľ
  • Celé čierne korenie
  • Kryštálový cukor
  • Mletá rasca
  • Bobkový list
  • Štipka mletého čierneho korenia
  • Ocot
  • Čerstvý alebo nasekaný kôpor v náleve

Na zátrepku

  • 1 šľahačkovú smotanu alebo kyslú smotanu
  • 2 dcl mlieka
  • 1 – 2 lyžice hladkej múky

Prečítaj si aj: Jednoduchá polievka zo sladkej kapusty: Luxusná ako od babičky

kulajda polievka

Zdroj: Shutterstock®

Postup

Jednou z najvýraznejších ingrediencií polievky sú práve huby. Ak máte k dispozícii sušené huby, je potrebné ich vopred namočiť do teplej vody (najlepšie na 30 minút, potom vodu zlejeme a huby zbavíme prebytočnej vody). Čerstvé huby očistíme a nakrájame. Cibuľku nakrájame a orestujeme na kúsku masla alebo na oleji. K takto pripravenej cibuľke pridáme čerstvé alebo sušené huby a na krátku dobu ich orestujeme.

Potom ich zalejeme vodou alebo vývarom asi do ¾ hrnca. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a dochutíme čiernym korením, bobkovým listom, rascou a soľou. Polievku varíme do zmäknutia zemiakov. Medzitým si pripravíme smotanovú zátrepku zmiešaním šľahačkovej alebo kyslej smotany, mlieka a hladkej múky. Aby sme predišli prípadným hrudkám v polievke, zátrepku lejeme pomaly do polievky cez sitko a polievku zároveň premiešavame.

Polievku ešte cca 10 minút povaríme na miernom ohni a dochutíme podľa potreby soľou, kryštálovým cukrom a octom. Chutnou bodkou na záver kulajdy je nasekaný kôpor a mierne namäkko uvarené vajíčko.  

Inšpiruj sa: Frankfurtská polievka s párkom a zemiakmi – nestarnúca klasika

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

14 komentárov

Lenka Křižáková

Lenka Křižáková

20.09.2021 15:18

manžel miluje hríby takže určite vyskúšam

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

20.09.2021 16:29

takúto polievku varievame, len som nevedela, že je to kulajda.

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

20.09.2021 19:07

Vyzerá báječne

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

21.09.2021 06:03

Výborná klasika!

Vaše meno:

Mária Slováková

Mária Slováková

21.09.2021 08:00

Veru vyskúšala. Takáto polievka zahreje na tele aj na duši.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

21.09.2021 09:24

Robievam takú a práve som rozmýšľala, čo budem zajtra variť, ďakujem za inšpiráciu :)

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

21.09.2021 13:02

Kulajdu by som rada vyskúšala.

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

21.09.2021 14:17

Je to výborná polievka, odskúšaná

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

22.09.2021 18:40

ďakujem za pripomenutie, teraz v jeseni aktuálny recept

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

29.09.2021 06:42

Oplatilo sa - bola výborná, len škoda, že toho roku je menej hríbikov

Vaše meno:

Zuzana Jasna

Zuzana Jasna

01.10.2021 10:52

Kulajdu "dôverne" poznám, keďže sme pred rokmi žili v Českej republike. Ostali sme jej verní aj po príchode na Slovensko:), a milujeme huby, takže nie je čo riešiť:)

Vaše meno:

Alena Hocková

Alena Hocková

04.10.2021 15:40

Nikdy som ju nevarila, načase, to vyskúšať. Inak jej chuť milujem, varievali nám ju tam, kde sme chodili na obedy z práce, mňam..

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

07.10.2021 15:22

Rád varím určite vyskúšam

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

06.10.2022 15:48

Výborná tradičná česká polievka.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.