Zdá sa, že sezóna húb sa naplno rozbehla. Aj vďaka nim si môžeme v našej kuchyni pripraviť tie najlepšie recepty s hubami. Jednou z takýchto klasík je aj známa a chutná polievka kulajda.
Táto nezameniteľná polievka staročeskej kuchyne sa vyznačuje svojou lahodnou sladkokyslou chuťou, ktorá je doplnená o voňavé huby a zemiaky. Ak hľadáte klasickú a sýtu hubovú polievku, ideálnu na jesenný sychravý deň, na kulajde si zaručene pochutíte nielen vy, ale aj vaša rodina.
Odporúčame: Poctivá a chutná hokkaido polievka – zaženie hlad, doplní živiny
Na prípravu kulajdy budete potrebovať
- 500 gramov zemiakov
- Čerstvé (250 gramov) alebo sušené huby (asi dve plné hrste)
- 1 stredne veľkú cibuľu
- Vodu alebo vývar
- Trochu masla alebo oleja
Na dochutenie podľa potreby
- Soľ
- Celé čierne korenie
- Kryštálový cukor
- Mletá rasca
- Bobkový list
- Štipka mletého čierneho korenia
- Ocot
- Čerstvý alebo nasekaný kôpor v náleve
Na zátrepku
- 1 šľahačkovú smotanu alebo kyslú smotanu
- 2 dcl mlieka
- 1 – 2 lyžice hladkej múky
Prečítaj si aj: Jednoduchá polievka zo sladkej kapusty: Luxusná ako od babičky
Postup
Jednou z najvýraznejších ingrediencií polievky sú práve huby. Ak máte k dispozícii sušené huby, je potrebné ich vopred namočiť do teplej vody (najlepšie na 30 minút, potom vodu zlejeme a huby zbavíme prebytočnej vody). Čerstvé huby očistíme a nakrájame. Cibuľku nakrájame a orestujeme na kúsku masla alebo na oleji. K takto pripravenej cibuľke pridáme čerstvé alebo sušené huby a na krátku dobu ich orestujeme.
Potom ich zalejeme vodou alebo vývarom asi do ¾ hrnca. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a dochutíme čiernym korením, bobkovým listom, rascou a soľou. Polievku varíme do zmäknutia zemiakov. Medzitým si pripravíme smotanovú zátrepku zmiešaním šľahačkovej alebo kyslej smotany, mlieka a hladkej múky. Aby sme predišli prípadným hrudkám v polievke, zátrepku lejeme pomaly do polievky cez sitko a polievku zároveň premiešavame.
Polievku ešte cca 10 minút povaríme na miernom ohni a dochutíme podľa potreby soľou, kryštálovým cukrom a octom. Chutnou bodkou na záver kulajdy je nasekaný kôpor a mierne namäkko uvarené vajíčko.
Inšpiruj sa: Frankfurtská polievka s párkom a zemiakmi – nestarnúca klasika