RAW Recepty - Pohánková RAW kaša

Pohánka je obilninou. Je to rastlinka príbuzná štiavu a rebarbore, a aj preto je taká zdraviu prospečná.

 

Trojhranné tmavohnedé zrnká sú pomerne múčnaté. Chuťou a vzhľadou sa podová ryži. Jej zrná sa spracovávajú na zdravé krúpy a jemnú hnedastú múku.

 

 


Kedysi bola skôr považovaná za obilie chudobných. No keď lekári objavili jej zdravotný význam, vo veľkom ju ľudia začali pridávať do svojho jedálníčka.

 

Odporúčame prečítať:  Superpotraviny - chia a konopné semienka

 

Je veľmi cenná vďaka obsahu flavonoidu rutínu (vitamín P), ktorý chráni v rastline vodné kapiláry pred napadnutím a zničením voľnými radikálmi. A takto rovnako táto látka účinkuje v tkaninách ľudskej cievnej sústavy v súčinnosti s vitamínom C. Utesňuje steny ciev, zastavuje krvácanie (napr. pri hemoroidoch), pôsobí preventívne a liečivo pri žilných chorobách a kŕčových žilách.

 

Vďaka jej zdraviu prospešným výsledkom ju preto zaradte aj vy do vášho pravideľného jedálníčka, napríklad aj prostredníctvom tohto receptu na RAW Pohánkovú kašu...

 

 

Suroviny na výrobu RAW Pohánkovej kaše:

 

  • 1 H pohánka
  • ¾ H mandle
  • 100-115 ml rastlinné mlieko
  • 2 ks menšie červené jablká
  • 1 ČL škorica
  • 2 PL kakao
  • 2-3 PL sladidlo
  • + 1 ks väčší banán
  • podľa potreby goji
  • 1 ks jablko
  • podľa potreby konopné semienka

 

Počet porcií: 3 - 4 porcie

Čas prípravy: 20 minút príprava
Čas namáčania: 12 hod. namáčanie

 

Odporúčame prečítať: Porucha príjmu potravy, máte takú skúsenosť?

 

raw recepty pohankova raw kasa

Zdroj: Janka Pačeková

Postup prípravy RAW Pohánkovej kaše:

 

 

1. Večer pohánku prepláchneme v sitku, dáme do misky a zalejeme vodou. Mandle taktiež zalejeme vodou a namáčame do rána ďalšieho dňa.

 

Odporúčame prečítať: Kokosový olej a jeho účinky na naše zdravie


2. Na druhý deň ráno mandle a pohánku zlejeme a dáme do mixéra. Prilejeme rastlinné mlieko (najlepšie domáce mandľové). Ošúpeme jablká , zbavíme ich jadrovníka, nakrájame na menšie kúsky, dáme do mixéra a všetko spolu zmixujeme do hladka.

raw recepty pohankova raw kasa

Zdroj: Janka Pačeková

3. Kašu rozdelíme na dve časti, do jednej dáme 2 PL kakaa a osladíme sladidlom a vymixujeme. Druhú časť ochutíme škoricou a sladidlom podľa chuti a zmiešame.

 

Odporúčame prečítať:  Zelenina, ktorá prečistí váš organizmus


4. Kašu plníme do uzatváracích pohárov na striedačku, kakaovú kašu, banány, kakaovú kašu, goji a jablká, škoricovú kašu, jablká a konopné semienko. Poháre zatvoríme, odložíme do chladničky, kde vydržia pár dní. Pokiaľ použijete namiesto čerstvého ovocia napríklad sušené alebo orechy a semená, vydržia v chladničke dlhšie.

raw recepty pohankova raw kasa kamzakrasou

Zdroj: Janka Pačeková

Samozrejme môžete do kaše dať čokoľvek, napríklad namiesto kakaa použite karob, namiesto škorice vanilku, použite rôzne druhy orechov alebo semien, kokos, mandľové alebo arašidové maslo, sušené ovocie podľa chuti.

 


Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk
 

12 komentárov
Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

10.09.2014 08:44

tak toto je určite veľlá dobrota aj by som si dala :)

Vaše meno:

anka  -                fb anka all saga saganová

anka - fb anka all saga saganová

10.09.2014 08:51

určite je dobrá ham :-)

Vaše meno:

Miriama Rusinová

Miriama Rusinová

10.09.2014 17:12

už som skúšala pohánku, veľmi mi chutila :)

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

10.09.2014 18:10

určitě zdravé a vypadá chutně

Vaše meno:

Helena Povalova

Helena Povalova

10.09.2014 19:01

Za tento recept ďakujem. Dúfam, že ho v budúcnosti aj vyskúšam :-).

Vaše meno:

Katarína Šutvajová

Katarína Šutvajová

10.09.2014 20:53

stálo by to za vyskúšanie

Vaše meno:

Adriana Galandova

Adriana Galandova

17.09.2014 20:07

vyzera to vyborne urcite vyskusam

Vaše meno:

Alžbeta Remencová

Alžbeta Remencová

19.02.2015 17:02

Tak toto by som rada vyskúšala :) a v tých zaváraninových pohárikoch to vyzerá úžastne

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

16.05.2015 12:16

vyzerá to veľmi chutne

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

19.05.2016 20:56

už len to treba vyskúšať

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

01.08.2021 07:44

Zatiaľ som nejedla

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

14.11.2021 19:09

Pohánku poznám, dokonca aj pečivo z nej som už ochutnala, ale som nevedela, že aj v takejto podobe sa dá pripraviť, super :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE