Ľahká príloha k mäsu, zdravý hlavný chod alebo dezert. Aj tak sa používajú zeleninové alebo ovocné šaláty, ktoré spestria každú porciu na tanieri.
Nájsť správnu kombináciu chutí nemusí byť práve jednoduché a kniha Šaláty ponúka na výber desiatky druhov týchto zdravých receptov. Stačí si len vybrať, na čo máte chuť.
Kniha Šaláty svojou väzbou pripomína skôr hrubú brožúru, čo však nemusí byť negatívum, ak máte radi ľahko skladovateľné kuchárske knihy. Jedna z jej nevýhod je však praktickosť, pretože pri otvorení knihy sa kuchárka automaticky zavrie a vy tak musíte vymyslieť spôsob, ako zaťažiť strany, z ktorých recept pripravujete.
Odporúčame prečítať: Z fitka do kuchyne 2 (recenzia)
„Ľahká, chrumkavá a zdravá – kuchyňa šalátov prekvapuje vynikajúcimi vitamínovými bombami. Či už ako predjedlo, príloha k hlavnému jedlu, alebo ako hlavné jedlo kombinované s mäsom či rybou alebo ako šťavnaté sladké zakončenie menu, šaláty sa hodia vždy, lebo nás osviežia, nezaťažia a možno ich rýchlo vykúzliť. A najdôležitejšie je, že sotva existuje surovina, ktorá by sa na ich prípravu nedala použiť! Vyskúšajte si množstvo nápaditých receptov na rozmanité šaláty – od medzinárodných klasických až po ľahké trendové recepty, s brilantnými fotografiami a podrobnými návodmi. Povinné čítanie nielen pre fanúšikov šalátov, ale aj pre všetkých, ktorí sa chcú zdravo stravovať!“
Odporúčame prečítať: 10-dňový detox (recenzia)
Kniha má takmer 100 strán a v úvode sa venuje nezvyčajným surovinám, ktoré môžete použiť do vašich šalátov, aby poukázala na mnohorakosť chutí. Nájdete tu ingrediencie ako červená cibuľa, romanesko, avokádo, papáju alebo valeriánku, a ich stručnú charakteristiku.
Ďalšia dvojstrana je venovaná najdôležitejším kuchynským technikám. Sú tu zobrazené fotopostupy čistenia valeriánky (mimochodom, je to poľný šalát), príprava a čistenie ananásu, octovej zálievky alebo aj návod na to ako pripraviť dresingy z mliečnych výrobkov. Týmto sa úvod do sveta šalátov končí a nasledujú strany s receptami.
Odporúčame prečítať: Nebe v hubě 2 aneb Čertův švagr (recenzia)
Recepty sú rozdelené do 4 veľkých kapitol – šaláty ako surová strava, zeleninové šaláty ako príloha, mäsové a rybie šaláty a šaláty ako dezert. Tie správne a výstižne napovedajú čitateľovi, čo v každej kapitole môže objaviť. Nájdete tu jedlá ako jesenný šalát s hroznom, púpavový šalát s olivami, kurací šalát s avokádom a rajčiakmi alebo hroznový šalát s jablkovou penou.
Takmer každému receptu je v knihe venovaná dvojstrana. Na jednej je zobrazená fotografia šalátu a druhá obsahuje zoznam surovín a postup. Okrem toho nájdete na spodnej časti strany bloky textu so zaujímavými informáciami, ako napríklad ako zabrániť pred zhnednutím avokáda či kedy soliť šošovicu, aby bola po uvarení mäkká.
Odporúčame prečítať: Kniha Zelené smoothie (recenzia)
Kuchárska kniha Šaláty vám ponúkne inšpiráciu na nejeden chutný zeleninový či ovocný šalát. Z ingrediencií však natrafíte aj na také, ktoré budete ťažko hľadať v obchodoch ako trebuľku, žeruchu alebo lístky koriandra. Recepty vám ale ukážu návod na to, ako môžete skombinovať niektoré suroviny a pripraviť si tak zdravý obed.
Odporúčame prečítať: Dukanova diéta 2014 s novými receptami (recenzia)
Zdroj foto: www.luci.sk