Maliny sú obľúbeným ovocím kvôli svojmu sladkému a osviežujúcemu chuti. Sú bohaté na vitamíny, vlákninu a antioxidanty, čo ich robí výbornou voľbou pre zdravú stravu. Maliny sú tiež veľmi ľahko dostupné a môžu byť konzumované čerstvé, mrazené alebo varené do kompótov, marmelád alebo koláčov.
Sú skvelým zdrojom energie a dodávajú telu potrebné živiny. Maliny majú tiež mnoho zdravotných výhod, ako napríklad podporu trávenia, zlepšenie imunitného systému a zníženie rizika srdcových chorôb. Sú tiež bohaté na antioxidanty, ktoré chránia bunky pred škodlivými voľnými radikálmi.
Takže pokiaľ milujete sladké ovocné dobroty, alebo hľadáte zdravé občerstvenie, nezabudnite si pochutnať na chutných malinách. Sú skvelou voľbou ako pre vaše zdravie, tak aj pre vaše chuťové bunky.
Pečenie s malinami môže byť skvelý spôsob, ako využiť túto sladké, šťavnaté a aromatické ovocie. Existuje mnoho spôsobov, ako maliny zakomponovať do pečenia a ja vám rada predstavím pár receptov.
- Jedným z obľúbených receptov s malinami je malinový koláč. Stačí si pripraviť cesto podľa obľúbeného receptu na chrumkavé cesto, pridať naň maliny a pečieme v rúre dozlatista. Tento koláč je skvelý ako samotný, tak aj s nejakou šľahačkou alebo kopčekom zmrzliny.
- Ďalšou možnosťou je príprava malinových muffinov. Stačí zmiešať múku, vajcia, cukor, maslo a maliny a cesto následne vložiť do muffinových foriem. Pečieme a máme skvelé malinové muffiny, ktoré si určite získajú srdce každého milovníka sladkých dezertov.
- Neváhajte vyskúšať aj malinový cheesecake, malinovú tortu či napríklad malinový koláč s tvarohom. Možností je naozaj veľa a maliny dodajú každému pečeniu neodolateľnú sladkosť a šťavu.
Jednoduchá čokoládová torta s malinami - žiadny problém!
Ak potrebujete dezert bez lepku a laktózy tak naša Zdravá tortička s malinami je ideálnou voľbou! Spojenie čokolády, zrelých malín a mascarpone to je záruka skvelej chuti. Pri pečení nepoužívam bezlepkové zmesi – nechutia mojim známym a klientom, a tak prišla na rad múka z quinoy, mleté mandle, vajcia a bezlaktózové mascarpone. Cieľom nebolo upiecť tortu, ale vytvoriť bezlepkové cesto podobné bublanine, z ktorého je možné piecť ovocné bublaniny, muffinky, bábovky, ale aj korpus pre tortu. Podarilo sa k najväčšej spokojnosti... :) Tortička je nielenže zdravá ale aj výborne chutná!
Príprava je jednoduchá a tak vás neprekvapí neskoro ohlásená návšteva. Piekla som v 18 cm forme, ak chcete piecť v klasickej tortovej forme prispôsobte si množstvá.
Máte chuť na zdravý koláč? Táto zdravá torta vás dostane! Pripravte si tieto zdravé suroviny:
- 50 g múky z quinoy
- 50 g mletých mandlí
- 2 vajcia
- 40 g trstinového cukru
- 1/4 čl sódy bic.
- 1/4 čl prášku do pečiva (bez lepku)
- vanilkový extrakt
- štipku soli
- 1 PL oleja
- 1 PL rumu (možno vynechať)
- 10 g posekanej kvalitnej čokolády
- čerstvé maliny, aby vám tortička chutila
Odporúčame tiež: Zlaté a strieborné šperky a ich moc
Letná zdravá tortička s malinami - postup prípravy
1. Zmiešajte spolu múku z quinoy, mleté mandle, prášok do pečiva a sódu bicarbonu . Žĺtky vyšľahajte s trstinovým cukrom do hustej peny, pridajte vanilkový extrakt, lyžicu rumu a lyžicu oleja, dobre premiešajte.
2. Vaječné bielky so štipkou soli vyšľahajte do tuhého snehu. Do žĺtkovej hmoty pridajte suchú zmes po častiach a dobre zapracujte.
3. Po častiach vmiešavajte tuhý sneh a na záver pridajte čokoládu.
4. Dno tortovej formy vysteľte papierom na pečenie, naplňte cestom a pečte pri teplote 170°C cca 30 minút.
5. Či je korpus upečený zistíte drevenou špajľou, ktorá po zapichnutí musí ostať suchá.
6. Mascarpone vyšľahajte s trochou cukru a primiešajte maliny. Krémom natrite povrch torty a ozdobte ovocím a mätovými lístkami.
Odporúčame tiež: Recept na Špaldový mrežovník s rebarborou a jahodami
Odporúčame tiež: Večne studené nohy a ruky – čo s tým?
Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk
Aktualizované na 08.06.2024
Aktualizovaný článok: 08.06.2024