Múky sa už dnes vyrábajú prakticky z čohokoľvek. Melú sa zo semien najrôznejších rastlín, taktiež orieškov či dokonca gaštanov, maku aj strukovín a ryže. Vedeli ste však, že múka je pripravovaná aj z bambusových vlákien? Tento druh múky dokáže v jedle hlavne zvýšiť podiel dôležitej vlákniny, vďaka čomu má blahodarný vplyv na zdravie človeka. V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, aké má múka z bambusových vlákien výhody a ako ju používať v kuchyni pri varení aj pečení.
Všestranný bambus
Rôzne druhy bambusov radíme medzi jednoklíčnolistové rastliny, pričom patria do čeľade lipnicovitých. Hoci to tak na prvý pohľad nevyzerá, kedže bambusy je možné ich hrúbkou i výškou prirovnať k stromom, ide prakticky o trávu. Táto tropická rastlina je charakteristická drevnatými steblami, pričom ju radíme medzi najväčšie druhy tráv sveta. Bambus je známy svojou schopnosťou veľmi rýchlo rásť. Hovoríme pritom až o desiatkach centimetrov počas dňa, ak má vhodné podmienky na rast. Uplatnenie našiel v mnohých odvetviach priemyslu, a to napríklad v stavebnom, kozmetickom, textilnom aj potravinárskom.
Z bambusových vlákien sa pripravuje látka, z ktorej sa šije oblečenie či posteľná bielizeň. Bambus je zároveň skvelým stavebným materiálom. Ďalej sa z neho vyrábajú napríklad aj zubné kefky, hrebene či štetce a dokonca i hudobné nástroje a kuchynské pomôcky. Nahrádza plastové jednorazové príbory a riad. Bambusové klíčky sú tiež chutnou potravinou. Zabudnúť však nemôžeme ani na spomínanú múku z bambusových vlákien.
Pozri aj: Aké sú účinky včelích produktov? Pozri sa na ich zázračnú silu
Aké sú výhody bambusovej múky?
Múka z bambusových vlákien je v podstate jemná rastlinná vláknina, ktorá sa vyrába z bambusov. Vyše 96 percent múky tvorí práve vláknina, čiže zmes nestráviteľných sacharidov. Vďaka tomu zabezpečuje pomalé vstrebávanie sacharidov a eliminuje náhle zvyšovanie hladiny cukru v krvi. Je tak vhodná aj pre diabetikov. Potraviny bohaté na vlákninu zabezpečujú lepšie nasýtenie a chránia pred návalmi hladu. Vláknina je navyše nevyhnutná pre správnu funkciu čriev a pomáha predchádzať mnohým zažívacím ťažkostiam.
Skracuje dobu, počas ktorej zostáva potrava v tráviacom trakte. Táto múka je tvorená len z čistej vlákniny, takže je vhodná aj pre kuchyňu s nízkym obsahom sacharidov. Bambusovú múku zároveň radíme medzi dobré bezlepkové múky, takže je vhodná aj pre celiatikov či jedincov, ktorí z nejakých dôvodov vyradili zo stravy potraviny obsahujúce lepok. Fytonutrienty nachádzajúce sa v bambusovej múke majú tiež priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu.
Ako používať túto múku?
Po múke z bambusových vlákien sa môžete poobzerať na internete aj v prevádzkach špecializovaných na predaj zdravej výživy. Cena sa zvyčajne pohybuje cez 2 eurá za 250 gramové balenie. Táto múka má prakticky všestranné využitie. Pri pečení sa spravidla kombinuje s inými druhmi múk. Môžete ju pridať do cesta pri pečení chleba aj iných druhov pečiva, čím produktom zabezpečíte jemnú a lahodnú konzistenciu a zároveň chrumkavosť. Taktiež ju môžete využiť pri pečení múčnikov, muffinov a podobne. Môžete ňou zahusťovať pokrmy, napríklad polievky i omáčky. Vhodné je ju v malom množstve pridať aj do smoothies alebo raňajkových kaší, v ktorých ihneď navýši podiel cennej vlákniny. Touto cestou priaznivo ovplyvníte činnosť tráviaceho traktu a vyhnete sa napríklad i problémom s nepravidelným vyprázdňovaním.
Odporúčame: Najkrajšie vlakové trasy: Baľ kufre, lebo toto chceš rozhodne zažiť!