Čaj ako liek z bylín, ovocia či korenín - ktoré vám ako pomôžu?

Čaj ako liek. Múdre porekadlo hovorí, že sme to, čo jeme a je teda len prirodzené, že sme aj to, čo pijeme.

 

Už samotná príprava čaju a jeho pomalé popíjanie pôsobia psychohygienicky. Preto aj s malou šálkou čaju môžete zažiť relax. Nechajme čaj, aby nám dal čas na relax, aby nám dodával psychickú a fyzickú silu do každého dňa. 

 

Pravý čaj pripravený z lístkov čajovníka čínskeho, ako nápoj s niekoľko tisícročnou tradíciou, by mal mať v pitnom režime každého z nás čestné miesto. Dnes sa však pozrieme na to, ako nám môže čaj pomôcť, keď ho pripravíme z iných surovín. 

 

 

Čaj ako liek - fenikel, ženšen, honeybush, šípka

Fenikel: Semená tejto rastliny majú upokojujúce a hlieny uvoľňujúce účinky. Z feniklu pripravený sladkasto chutiaci nálev pôsobí zmierňujúco pri poruchách trávenia, pri plynatosti a pri kolikách.

 

Odorúčame prečítať: Mobilné aplikácie pre ženy na rozvoj myslenia a pamäťe

Čaj ako liek

Zdroj: Shutterstock®

Ženšen: Nazýva sa aj koreňom života. Patrí k najstarším liečivým rastlinám. Pripisujú sa mu rôzne účinky. Patrí k nim zvýšenie výkonnosti a reakcií, ako aj posilnenie imunitného systému. Navyše zlepšuje aj celkový stav organizmu.

 

Honeybush: Počuli ste o tejto rastline? Ak nie, tak vám ju priblížime. Čaj honeybush, nazývaný aj čaj hory alebo čaj mysu, pochádza z južnej Afriky. Honeybrush je krovitá rastlina rastúca na úbočiach a v horských polohách. Svoj názov má podľa vône kvetov, ktoré veľmi pripomínajú med. Zbierajú sa výhonky a kvety, vysušia sa pri vysokých teplotách a fermentujú v peciach.

 

Už asi 200 rokov je známy pozitívny účinok tohto čaju, predovšetkým pri problémoch s dýchacími cestami, pretože obsahuje rôzne stopové prvky ako sú kálium, kalcium, zinok, mangán a železo. V krajine pôvodu sa čaj honeybush vďaka svojej prirodzenej medovej sladkosti často uprednostňuje pred čiernym čajom. Keďže neobsahuje kofeín, je ideálnym nápojom na večer.

 

Odporúčame aj: Liečivé čaje z bylín, ovocia či korenín - ako vám pomôžu?

Čaj ako liek

Zdroj: Shutterstock®

Šípka: Tento čaj sa pripravuje z ovocných šupiek špeciálneho druhu ruže (šípová ruža). Chutí ovocne a jemne kyselkavo, obsahuje veľa vitamínu C a pomáha pri prechladnutí, pretože zvyšuje obranyschopnosť organizmu.

 

Odporúčame aj: Jarné trendy v šatníku - alebo čo sa teraz nosí?

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

9 komentárov

Lucia Valková

Lucia Valková

21.05.2017 06:22

Cajíky mám rada,striedam to,ale o caji Honeybush som naozaj nepocula..

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

21.05.2017 07:29

Najradšej mám čaje z našich surovín -lipový, šípkový, z materiny dúšky.V lete si tieto rastlinky nazbieram, nasuším, namiešam a v zime vychutnávam leto :-) Ale nepohrdla by som ani čajíkom Honeybush...

Vaše meno:

benynka

benynka

21.05.2017 09:39

tiež si myslím, že naj čaje sú z byliniek, ktoré rastú u nás, ale na spestrenie treba ochutnať aj niečo cudzokrajné

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

21.05.2017 10:49

na bylinky nedám dopustiť, feniklový som varievala mojím detičkám, ak bolelo bruško, šípkový je super v zime - C-vitamín treba dodať nášmu telíčku, keď prechladne...Honeybush je pre mňa novinkou, učíme sa stále...

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

21.05.2017 16:30

i ja sa najprv liečim bylinkovými čajmi, nesiaham hneď po liekoch

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

21.05.2017 23:49

Chuťovo sú mi najbližšie bylinkové čaje,tie u nás používame aj ako prvú pomoc pri zdravotných problémoch. Čaj rooibos patrí tiež medzi moje obľúbené. Honeybush nepoznám ale rada by som ho vyskúšala- keďže chutí sladko, nemusela by som si ho dochucovať.

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

22.05.2017 08:35

bylinkové čaje pijem každý deň.....striedam ich... pijem ich bez cukru, medu a citronu..... ráno začínam jednou šálkou zeleného čaju

Vaše meno:

Stella Brezinová

Stella Brezinová

22.05.2017 10:27

Bylinkové čaje pomáhajú - určite lipový čaj, materina dúška, medovka lekárska.

Vaše meno:

Jana Uhrová

Jana Uhrová

22.05.2017 17:47

najčastejšie pijem s medovkou, ale dobré je prestriedať viaceré..

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.