10 vecí, ktoré nikdy nepoužívaj na tvár – ako môže mydlo, vazelína alebo telový krém škodiť pleti?

škodlivé látky v kozmetike

Pleť na tvári, v oblasti krku a dekoltu je omnoho tenšia ako zvyšok tela, a tým pádom aj oveľa citlivejšia. Zaslúži si viac pozornosti a špeciálnej starostlivosti a taktiež produkty pre ňu presne určené. Mali by ste byť naozaj opatrné v tom, čo si na tvár a dekolt nanášate. Napríklad také obyčajné tuhé mydlo. Na zvyšok tela výborný čistiaci prostriedok, no vašej tvári hrozí výrazné vysušenie. 

A takýchto vecí, ktoré by ste na tieto časti vášho tela nemali používať je viacero. Nahradí napríklad vazelína klasické krémy? Je alkohol alebo cukor skvelý na čistenie pleti? Opak môže byť pravdou! Zistite, ktoré látky nie sú pre nás prospešné, ale skôr ide o škodlivé látky!

Ktoré látky nepoužívať pri starostlivosti o pleť?

1. Alkohol / prípravky s obsahom alkoholu 

Je to antibakteriálny dezinfekčný prostriedok a zabraňuje možným infekciám. Áno, znie to fajn, ale takýto prostriedok používame aj na čistenie v domácnosti. Avšak nie je vhodný na dennú starostlivosť o pleť ani vlasy. Neskutočným spôsobom vám vysušuje pleť. 

Ničí kožné bunky, a tým tú pleť vysuší a nahromaďuje odumreté kožné bunky. Lokálne na nejaký pupienok je to ešte poľahčujúca okolnosť, ale určite nie na celú tvár. Pri kúpe produktov na čistenie alebo tonerov si pozrite zloženie, či neobsahuje izopropylalkohol. Ten totiž robí problém s nadmerným mastením pleti a upcháva póry.

Často ho obsahujú napríklad aj pleťové vody a micelárne vody. kozmetické prípravky s obsahom alkoholu rozhodne nepoužívajte na suchú alebo citlivú pleť. Voľte dobrý toner s obsahom hydratačných zložiek. 

Odporúčame: Poznáš mačací pazúr? Objav účinky tejto posvätnej amazonskej rastliny!

5 vecí, ktoré nikdy nepoužívajte na tvár! Shutterstock®

2. Vazelína – nahradí klasické krémy?!

Medzi chyby pri starostlivosti o pleť patrí aj nahrádzanie pleťových krémov vazelínou. Vazelína je super v mnohých produktoch na pery. Je dobrá na udržanie vlhkosti v pokožke, ak sa vám objavia suché miesta. Musíte sa však na to pozrieť z druhej strany. Na pleť ju radšej denne nepoužívajte. 

Tak ako udržiava vlhkosť a hydratáciu v pokožke, tak isto udrží aj špinu a nečistotu. Nie je vhodne používať vazelínu dlhodobo alebo ako krém na tvár, pretože nemá žiadnu hydratačnú funkciu a môže upchávať póry. Vazelína je vynikajúca na uzamknutie vlhkosti, ale neposkytuje aktívnu hydratáciu. Na rozdiel od pleťových krémov, ktoré často obsahujú zložky ako kyselinu hyalurónovú, glycerín alebo ceramidy, vazelína sama o sebe nedodáva pokožke potrebnú vlhkosť.

Vazelína vytvára nepriedušnú vrstvu na pokožke, čo môže brániť prirodzeným procesom pokožky, ako je dýchanie a regulácia teploty. Dlhodobé používanie vazelíny môže viesť k zníženiu schopnosti pokožky samočinne sa obnovovať a udržiavať rovnováhu.

3. Mydlo

Myslíte si, že najlepšia forma čistenia tváre je použitie klasického mydla? OMYL! Väčšina klasických mydiel má vysoké pH, často okolo 9-10, zatiaľ čo prirodzené pH pokožky je okolo 4,5-5,5. Používanie mydla s vysokým pH môže narúšať ochranné vrstvy pokožky, čo vedie k vysušeniu, podráždeniu a zvýšenému riziku infekcií.

Klasické mydlá často obsahujú silné čistiace zložky, ktoré môžu odstrániť prirodzené oleje z pokožky. Tým sa pokožka stáva suchou a napätou. Suchá pokožka je náchylnejšia na tvorbu jemných vrások a podráždenie.

Navyše, mydlá môžu obsahovať parfumy a farbivá, ktoré môžu dráždiť citlivú pokožku tváre. To môže viesť k začervenaniu, svrbeniu a alergickým reakciám, najmä u ľudí s citlivou pokožkou alebo s kožnými problémami ako je ekzém alebo rosacea. Pozor, dnes sú už ale dostupné aj špeciálne mydlá na umývanie tváre, ktoré sú navrhnuté tak, aby splňovali potreby pokožky na tvári. Môžete voliť napríklad aj hĺbkovo čistiace mydlo na tvár. 

Odporúčame prečítať si: Domáce spôsoby, vďaka ktorým hravo zatočíte so suchou pleťou

5 vecí, ktoré nikdy nepoužívajte na tvár! Shutterstock®

4. Cukor a soľ

Jedenie čokolád, sladkostí a nápojov, ktoré obsahujú veľa cukru nie je vôbec prospešné pre našu pleť. Vedeli ste však, že aj domáce peelingy z cukru sú nevhodné na pleť? Pozor, na zvyšok tela je cukor ako peeling úžasný! Cukor ma hrubé zrniečka s ostrými hranami. Peeling na tvár by mal byť jemnejší. Zrniečka majú byť jemnejšie namleté, aby vám príliš neobrusovali pokožku. Inak si pokožku môžete aj kvalitne podráždiť. 

Podobne si treba dať pozor aj na soľ. Soľ má hrubú textúru, ktorá môže byť príliš abrazívna pre jemnú pokožku tváre. Použitie soli ako exfoliant môže spôsobiť mikrotrhlinky, podráždenie a začervenanie pokožky. Jemná pleť tváre potrebuje šetrnejšie exfoliačné prostriedky. Na cukor a soľ si teda dajte pozor!

5. Zubná pasta – pomôže v boji s akné?!

V súvislosti so starostlivosťou o pleť sú známe rôzne babské rady. A jednou z babských rád je aj natieranie zubnej pasty na vyrážku. Prečo to ale nie je dobré? Zubné pasty často obsahujú zložky ako mentol, peroxid vodíka a alkohol, ktoré sú určené na čistenie zubov, ale môžu byť príliš dráždivé pre jemnú pokožku tváre. Tieto látky môžu spôsobiť podráždenie, začervenanie a vysušenie pokožky.

Zubná pasta je formulovaná tak, aby odstraňovala povlak a baktérie z úst, čo zahŕňa aj silné čistiace a vysušujúce zložky. Použitie zubnej pasty na pokožku môže výrazne vysušiť oblasť akné, čo môže spôsobiť odlupovanie a podráždenie. Navyše, zubná pasta neobsahuje zložky, ktoré sú špecificky určené na liečbu akné, ako sú kyselina salicylová, benzoylperoxid alebo síra.

Odporúčame: Ako pestovať muškáty? Vďaka tejto zálievke porastú ako divé!

5 vecí, ktoré nikdy nepoužívajte na tvár! Shutterstock®

6. Horúca voda

Všetci milujeme horúce kúpele. Relax, sviečky a teplo sálajúce z vane. Ak si myslíte, že pre vašu pleť je to prospešné, ste na omyle. Obzvlášť v zime je to horor pre vašu pokožku. Pre vašu pleť na tvári je to tak isto jedna veľká katastrofa. Pleť vám to vysušuje a narúša prirodzenú vlhkosť. Zmäkčuje to vašu prirodzenú mastnotu pleti, ničí bariéru, ktorá zabraňuje úniku vlhkosti z pleti. Používajte radšej vlažnú vodu a predídete problémom s pleťou.

7. Ocot 

Ocot, najmä jablčný ocot, má veľmi nízke pH (kyslé pH), čo môže narušiť prirodzenú kyslú ochrannú bariéru pokožky, ktorá má pH okolo 4,5-5,5. Použitie octu na tvár môže spôsobiť, že pokožka bude príliš kyslá, čo môže viesť k podráždeniu a poškodeniu ochranného filmu pokožky.

Hoci existuje veľa domácich receptov a tvrdení o použití octu na zlepšenie pokožky, neexistuje dostatok vedeckých dôkazov, ktoré by podporovali jeho účinnosť a bezpečnosť. Mnohé overené produkty na starostlivosť o pleť prešli dôkladnými klinickými testami, čo nie je prípad octu. Keď si budete robiť domáce prírodné masky, ocot radšej vynechajte. 

Odporúčame prečítať si: Zelený čaj, dokonalý pomocník pre starostlivosť o pleť

5 vecí, ktoré nikdy nepoužívajte na tvár! Shutterstock®

8. Citrón

Tu musíme povedať, že u mastnejšej pleti je ešte používanie v poriadku. Suchá pleť by sa mala citrónu obrovským oblúkom vyhnúť. Toto ovocie má hodnotu pH 2, čo je veľmi kyslé. Suchú pleť môže podráždiť a narušiť jej prirodzenú kyslosť. Pozor dávajte aj pri pobyte na slnku. Určite si pred tým nenanášajte citrón na tvár, pretože môže vašu pleť veľmi podráždiť. 

9. Telové mlieka a krémy

Telové mlieka a krémy sú formulované s ohľadom na hrubšiu a menej citlivú pokožku tela. Obsahujú zložky, ktoré môžu byť príliš ťažké, mastné alebo komedogénne (upchávajúce póry) pre jemnú pokožku tváre. Telové mlieka a krémy často obsahujú väčšie množstvo olejov a mastných látok, ktoré môžu upchávať póry na tvári. To môže viesť k vzniku akné, čiernych bodiek a iných kožných problémov.

Pleť tváre má špecifické potreby, ktoré sa líšia od pokožky tela. Pleťové krémy sú často obohatené o zložky zamerané na riešenie problémov, ako sú vrásky, pigmentové škvrny, akné alebo citlivosť. Telové mlieka tieto špecifické zložky často neobsahujú, a preto nemusia poskytovať potrebnú starostlivosť.

10. Telový peeling

A tak ako nepatria na tvár pleťové mlieka a krémy, tak ani telové peelingy. Telové peelingy často obsahujú väčšie a hrubšie exfoliačné častice, ktoré sú navrhnuté tak, aby odstraňovali odumreté kožné bunky z hrubšej pokožky tela. Použitie týchto peelingov na jemnú pokožku tváre môže spôsobiť mikrotrhlinky, podráždenie a zápal.

Článok aktualizovaný 22.6.2024

24 komentárov
Soňa Krátka

Soňa Krátka

11.12.2016 10:43

vodu s obsahom alkoholu si nikdy nekupujem, viem, že sa môže používať iba bodovo na akné

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

11.12.2016 12:58

ako vždy-dobré rady v starostlivosti o pleť

Vaše meno:

Iveta Ondáková

Iveta Ondáková

12.12.2016 08:37

Tak o horúcej vode som to nevedela...

Vaše meno:

tofica

tofica

12.12.2016 19:35

Oooo , to nie.. Milujem horúcu napustenú vaňu s voňavou penou .. To je neskutočný relax pre mňa.. a hlavne teraz v zime .. ;-)

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

15.12.2016 10:59

nič nepoužívam a až horucu vodu tiež nie

Vaše meno:

simona v.

simona v.

18.12.2016 21:09

ani telove mlieko? malej som natrela licka, ci u deti je to ine???

Vaše meno:

Mia Lock

Mia Lock

20.12.2016 21:44

Super článok :).. škoda, že ten alkohol je vo viacerých kozmetických produktoch a ani o tom niektoré nevieme..

Vaše meno:

Bria Tóthová

Bria Tóthová

27.12.2016 20:00

vsetkemu sa vyhybam :)

Vaše meno:

Iveta Sýkorová

Iveta Sýkorová

03.01.2017 23:09

nastastie nic z uvedenych surovin na tvar nepouzivam

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

22.04.2017 18:13

na pleť používam micelárnu vodu bioderma-sébium

Vaše meno:

Viera Zoreníková

Viera Zoreníková

07.05.2017 14:41

...dobre vedieť..to s horúcou vodou ma "prekvapilo"... takže už budem opatrnejšie - i keď v mojom veku, už je možno aj neskoro... :(

Vaše meno:

Juliana Šurkovská

Juliana Šurkovská

16.05.2017 16:06

zaujímavý článok

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

18.05.2017 18:11

Dobre rady.

Vaše meno:

katarina necpalova

katarina necpalova

20.05.2017 23:06

Dobre vediet ☺ lubim totiž horuci kupel

Vaše meno:

Monika Č.

Monika Č.

17.06.2017 22:30

Našťastie som ani jedno na tvár ani raz nepoužila :)

Vaše meno:

Lucia Stupková

Lucia Stupková

24.09.2017 13:32

Tá horuca voda je naozaj skodliva aj na zvysok tela,len co ked je nalprijemnejsia

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

14.12.2017 10:07

parádny článok

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

07.10.2018 22:06

Pleť treba dostatočne chrániť rada som si prečítala

Vaše meno:

Zuzana Szocsova

Zuzana Szocsova

10.11.2018 11:53

ja cukrovy peeling na tvar pouzivam a tak isto masku s cukru a mam s nou len pozitivne skusenosti a obcas aj citronovu stavu zriedenu s vodou ...

Vaše meno:

Soňa Kollárová

Soňa Kollárová

06.03.2019 16:11

Veľakrát som čítala, že práve citrón je dobrý na čierne bodky a zosvetlenie pleti, ak sú na pleti pigmentové škvrny. Mne na pleť nepôsobí zle, keďže ju mám mastnú. Ale je tiež pravda, že ho nepoužívam pravidelne, iba raz za čas.

Vaše meno:

Jarmila Janišová

Jarmila Janišová

11.03.2019 23:43

Dobré rady nad zlato...

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

18.04.2019 22:34

Zas som sa dozvedela niečo nové

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

23.06.2019 23:14

dobrá rada

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

03.05.2020 17:48

Zaujímavé, pretože niekde som čítala, že vazelína je dobrá na vrásky v okolí očí :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE