Kútiky na perách: Vieš, prečo vlastne vznikajú a ako ich ošetrovať?

kútiky na perách

Kútiky na perách sme už mali, aspoň raz v živote, asi všetci. Vieme, že sú nepríjemné, citlivé, svrbivé, boľavé, nepekné a častokrát nám dokonca bránia vôbec pootvoriť ústa. Ale pátrali ste niekedy po tom, prečo sa kútik na perách vlastne zjaví? Žeby to bolo skutočne len hliníkovým príborom, prípadne cudzou lyžicou na návšteve či v reštaurácii? Alebo je za tým niečo úplne iné?

Kútiky úst máme všetci a vždy, preto toto pomenovanie toho, čo máme v skutočnosti na mysli, nie je úplne adekvátne. Je to v podstate len ľudové označenie toho, čo je v skutočnosti zápalovým ochorením pier (chelitis angularis). V praxi teda ide o zapálené kútiky. Môžu mať tak bakteriálny, ako aj mykózový (kvasinkový) pôvod. Ak sa vám objavujú pričasto, určite stojí za to navštíviť lekára.

Kútiky sú jednoducho signálom toho, že v našom tele sa niečo deje. Ak sa vám objaví na ústach zapálený kútik len raz za čas, s najväčšou pravdepodobnosťou je to signál, že telo potrebuje doplniť vitamíny B, C či zinok a železo. Čo spôsobuje prasknutý kútik? A ako popraskané kútiky ošetriť?

Príčiny popraskaných kútikov

Čo spôsobuje popraskané kútiky? Kútiky bývajú častým sprievodným znakom oslabenej imunity, alergie na jedlo, dlhodobého užívania antibiotík, ochorenia tráviaceho ústrojenstva, dokonca aj cukrovky. Ak vás zapálené kútiky trápia dlhšie, ako týždeň alebo ak sa tento zápal zhoršuje, vaše kroky by rozhodne mali smerovať k všeobecnému lekárovi, dermatológovi alebo k imunológovi.

Vznik infekcie kútikov úst majú na svedomí premnožené kvasinky (Candida albicans), baktérie (stafylokoka či streptokoka) alebo ich kombinácia. Môže ísť tak o akútny ako aj chronický zápal.

Zaujme ťa: Zisti, čo prezrádza odtieň pokožky o tvojom zdraví!

zapálené kútiky Shutterstock®

Rizikové faktory pre popraskané kútiky úst:

  • Nedostatok vitamínov a minerálov: Nedostatok vitamínov skupiny B – najmä nedostatok vitamínu B2 (riboflavínu), železa a zinku môže viesť k popraskaným kútikom.
  • Suchosť a dehydratácia: Nedostatočný príjem vody a suchý vzduch môžu viesť k vysušeniu a popraskaniu pokožky na perách.
  • Časté olizovanie pier: Olizovanie pier a kútikov úst môže odstrániť prirodzené oleje a zhoršiť suchosť a praskanie.
  • Dráždivé látky: Používanie kozmetických výrobkov alebo zubných pást s dráždivými látkami môže spôsobovať podráždenie a praskanie kútikov.
  • Zlé hygienické návyky: Nedostatočná ústna hygiena a nevhodná starostlivosť o ústa môžu prispieť k vzniku prasklín.
  • Zdravotné stavy: Niektoré zdravotné stavy, ako sú cukrovka, anémia alebo oslabený imunitný systém, môžu zvýšiť riziko vzniku popraskaných kútikov.
  • Stres a únava: Fyzický alebo emocionálny stres a chronická únava môžu oslabiť imunitný systém, čo môže viesť k problémom s pokožkou vrátane popraskaných kútikov.
  • Zle padnúce zubné protézy: Nesprávne nasadené zubné protézy môžu spôsobiť tlak a trenie v kútikoch úst, čo môže viesť k praskaniu.

Odporúčame: Ikonický film s Meryl Streep dostane pokračovanie. Môžeme sa tešiť na Diabol nosí Pradu 2?

ako vznikajú kútiky Shutterstock®

Čím ošetriť prasknutý kútik?

Prvou pomocou na zapálené kútiky je propolis, ktorým si postihnuté miesta potierajte aspoň trikrát denne. Rovnaký účinok má aj čajovníkový olej. Na ich dezinfekciu vám dobre poslúži aj alpa a bórová voda.

Pri dlhodobejších problémoch s bolestivými kútikmi úst siahnite po kvalitnej nechtíkovej masti, prípadne si ju vyrobte samy doma. Stačí si zmiešať roztopenú bravčovú masť (asi 120 gramov) so sušenými kvetmi nechtíka lekárskeho (približne za hrsť), nechať prevrieť a odložiť asi na tri dni. Napokon sa hmota precedí cez čistú gázu a liečivá masť je hotová.

Pozri aj: Sladké drievko: Elixír života so zvláštnou príchuťou ťa vzpruží!

nechtíková masť Shutterstock®

Neolizovať, potierať!

Hoci svrbenie alebo pálenie kútikov úst nás automaticky nabáda – ľudovo povedané – ísť do nich jazykom, nerobte to! Veď už pomaly aj malé dieťa vie, že oliznúť znamená v konečnom dôsledku spraviť suchším. Radšej si vždy kútiky natrite a zvláčnite spomínanou mastičkou alebo kvalitným výživným balzamom na pery. Ten však rozhodne nepožičiavajte kamarátke ani nezdieľajte s partnerom!

Popri všetkých, vyššie uvedených nepríjemnostiach, ktoré sú so zapálenými kútikmi spojené, vedia často aj mokvať alebo krvácať. Práve jar je obdobie, kedy sa kútiky objavujú akosi radšej, než inokedy. Rizikovejšie sú v tomto prípade deti, ako dospelí.

Pozor na kadejaké babské rady, typu „potieraj si to mazom z ucha“ a podobne. Hoci ani my sa nebránime alternatívnym metódam, v tomto prípade si to radšej necháme ujsť. Navyše, nikdy nebolo preukázane, že by táto „mastička“ skutočne pomáhala.

Vitamíny a strava na popraskané kútiky

  • Vitamín B2 (Riboflavín): Nájdete ho v mliečnych výrobkoch, vajciach, zelenej listovej zelenine, orechoch, mäse, rybách a celozrnných obilninách. Pomáha udržiavať zdravie kože a slizníc.
  • Vitamín B3 (Niacín): Prítomný v kuracom mäse, tuniaku, losose, arašidoch, celozrnných produktoch a hubách. Podporuje zdravie pokožky a regeneráciu tkanív.
  • Vitamín B6 (Pyridoxín): Nachádza sa v kuracom a morčacom mäse, zemiakoch, banánoch, cíceri a špenáte. Dôležitý pre nervový systém a zdravie pokožky.
  • Železo: Zdrojom je červené mäso, hydina, ryby, šošovica, špenát, tofu a obohatené obilniny. Pomáha pri tvorbe hemoglobínu a prevencii anémie.
  • Zinok: Obsahujú ho ustrice, hovädzie mäso, tekvicové semienka, šošovica a orechy. Dôležitý pre imunitný systém a hojenie rán.
  • Vitamín C: Nájdete ho v citrusových plodoch, jahodách, paprike, brokolici a ružičkovom keli. Podporuje tvorbu kolagénu a hojenie rán.
  • Vitamín E: Prítomný v mandľovom oleji, slnečnicových semienkach, špenáte, avokáde a orechoch. Pôsobí ako antioxidant a chráni pokožku.
  • Hydratácia: Pite dostatok vody denne, aby ste udržali pokožku hydratovanú.
  • Vyvážená strava: Zahrňte do svojej stravy rôznorodé potraviny, aby ste zabezpečili príjem všetkých potrebných živín.
  • Obmedzenie cukru a spracovaných potravín: Minimalizujte príjem cukru a spracovaných potravín, ktoré môžu negatívne ovplyvniť zdravie pokožky.
  • Zdravé tuky: Zahrňte do stravy zdravé tuky, ako sú tie nachádzajúce sa v olivovom oleji, avokáde a orechoch, ktoré podporujú zdravie pokožky.

Anketa: Mávate problémy so zapálenými kútikmi?

Odpovedalo 698 ľudí

28%
57%
16%

Článok aktualizovaný 20.7.2024

8 komentárov
Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

17.05.2018 07:22

našťastie som kútik nikdy nemala... ale kamarátka sa tým trápi..... odporučím jej aby si teda dávala na kútiky odporúčanú masť.... imunolog jej povedala, že je to zo zníženej imunity....

Vaše meno:

Zoran Majkovic

Zoran Majkovic

17.05.2018 21:40

Porad jej, aby si nasla na youtube relacie slobodneho vysielaca o vitamine C. Pomoze jej to na 100% !

Libuše Šumná

Libuše Šumná

17.05.2018 15:03

trpívám na koutky a potírám alpou

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

17.05.2018 22:14

Nemávam zapálené kútiky...viem,že na takéto kožné ranky vždy pomôže užívanie B-komplexu.

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

19.05.2018 07:13

Domáca masť je skvelá, môžem naozaj iba odporučiť i na iné problémy.

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

09.06.2018 14:45

Mne pomohlo zelezo,ktore mi chýbalo a problemy uz nemam.

Vaše meno:

Lenka Pisarčíková

Lenka Pisarčíková

14.06.2018 17:43

Určite si to nepotierajte alpou, nepomôže. Jednoznačne ako spomína kolegyňa užívanie B-komplex vitamínov na to jednoznačne zaberie.

Vaše meno:

Soňa Kozáková

Soňa Kozáková

14.06.2018 18:47

Problém, ktorý ma trápi pravidelne každých pár týždňov a trvá vždy aj niekoľko dní. Je to veľmi nepríjemné, lebo kútiky aj pri slabšom pootvorení pier praskajú a častokrát ani mastičky od výmyslu sveta nezaberajú :( tiež mi prednedávnom kamrátka - farmaceutka poradila B-komplex, tak musím vyskúšať :)

Vaše meno:

Martina Putoráková

Martina Putoráková

15.06.2018 20:51

cajovnikovy olej pouzivam aj ja, o propolise na tento problem som netusila, vyskusam...

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE