Kyselina pantoténová hrá dôležitú úlohu pri metabolizme viacerých látok. Rovnako ju potrebujú naše vlasy, pokožka i oči. Ak jej je v tele nedostatok, môže to ovplyvniť správnu funkciu organizmu. Dobrou správou je, že táto látka je veľmi dobre zastúpená v potravinách živočíšneho i rastlinného pôvodu. Pozri sa, ktoré suroviny ti cenný vitamín doplnia najlepšie!
Prečo potrebujeme kyselinu pantoténovú?
Kyselina pantoténová je jeden z vitamínov skupiny. Známy je pod označením vitamín B5, no tiež ho nazývajú i antistresový vitamín. Táto látka je rozpustná vo vode a citlivá na teplo. Je súčasťou koenzýmu A, pričom hrá dôležitú úlohu pri metabolizme tukov, sacharidov i aminokyselín. Rovnako je nenahraditeľná pri tvorbe hemoglobínu. Význam má tiež pri syntéze cholesterolu či niektorých hormónov. Dostatok vitamínu B5 v organizme podporuje obranyschopnosť, zvyšuje plodnosť a zlepšuje funkciu nervového systému.
Pravidelný príjem kyseliny pantoténovej napomáha znižovať pocity vyčerpanosti i stres. Nedostatok vitamínu B5 je skôr zriedkavý, keďže je dobre zastúpený v mnohých potravinách. Ak však človeku táto látka chýba, môže sa to prejavovať únavou, poruchami spánku, depresiou, zápalmi tráviaceho traktu či kožnými problémami. Odporúčaná denná dávka kyseliny pantoténovej je v priemere 6 mg. Vhodný je však príjem od 5 do 10 mg tejto látky denne.
Pozri aj: Recept na čokoládový hummus - chutný a zdravý dezert za 5 minút
Ktoré potraviny vám doplnia vitamín B5?
1. Huba shiitake
Liečivá huba shiitake patrí medzi najlepšie zdroje kyseliny pantoténovej. Stogramová porcia totiž môže obsahovať viac, ako 20 mg cennej látky, čo je viac, ako sa denne odporúča prijať. Dennú dávku vám teda doplní i zopár hríbov v chutnom rizote. Okrem toho majú shiitake antiseptické účinky, znižujú cholesterol i krvný tlak a chránia bunky pred voľnými radikálmi. Vitamín B5 vám však doplnia aj ďalšie druhy húb, napríklad obľúbené šampiňóny.
2. Mastné ryby
Slušným zdrojom cenného vitamínu je mäso. Najviac kyseliny pantoténovej pritom môžeme nájsť v mastnejších rybách. V 100 gramoch pstruha sa nachádza cez 2,2 mg tejto látky. Spoľahnite sa aj na lososa či tuniaka. Vyššie dávky vitamínu B5 však obsahuje i mäso suchozemských živočíchov. Do jedálnička zaraďte hydinu či hovädziu pečeň.
3. Vajcia
Sto gramov vajec obsahuje v priemere 1,53 mg kyseliny pantoténovej. V jednom vajíčku teda do tela dopravíte pokojne i viac, ako 0,7 mg tejto látky. Viac vitamínu pritom obsahujú žĺtka. Vajcia sú okrem toho dobrým zdrojom bielkovín, vápnika, draslíka i omega-6 mastných kyselín. Rovnako podporujú znižovanie hladiny zlého cholesterolu aj trávenie. Varené si ich doprajte napríklad na raňajky.
4. Slnečnicové semená
Slnečnicové semienka skvelo nahradia nezdravé slané lupienky či chrumky. Sú plné kyseliny listovej, mastných kyselín, horčíka aj draslíka. Taktiež vám doplnia vitamín B5. Skrýva sa v nich cez 7 mg tejto látky v 100 gramovej porcii. Tieto semienka majú navyše blahodarné účinky na proces trávenia. Podporujú vyprázdňovanie a prečisťujú tráviaci trakt. Dokonca vplývajú na upokojenie nervového systému.
Pozri aj: Odborníci šokujú: Zdravá obezita skutočne existuje! Ako to?
5. Šošovica
V zozname najlepších zdrojov kyseliny pantoténovej nemôžu chýbať ani strukoviny. Sto gramov šošovice obsahuje cez 2,1 mg spomínanej látky. V rovnakej porcii hrachu sa nachádza vitamínu B5 len o niečo menej, a to v priemere 1,8 mg. Strukoviny vám doplnia i rastlinné bielkoviny či vlákninu. Medzi zdroje kyseliny pantoténovej zaraďujeme i mnohé obilniny, napríklad raž, ovos či celozrnnú ryžu.
6. Avokádo
V jednom avokáde môžeme nájsť pokojne cez 2,5 mg vitamínu B5. Tento plod je tiež zdrojom dôležitých omega-3 a -6 mastných kyselín, draslíka, horčíka i kyseliny listovej. Avokádo navyše podporuje imunitu, chráni bunky a účinne detoxikuje celý organizmus. Do jedálnička by ho určite mali zaradiť osoby, ktoré potrebujú podporiť kardiovaskulárny systém či normalizovať hladinu cukru v krvi.
7. Sladké zemiaky
Sladké zemiaky, inak známe aj ako batáty, stále nie sú u nás tradičnou súčasťou jedálničkov. Priestor im dávajú najmä zástancovia zdravšieho stravovania. Sú zdrojom vlákniny, selénu aj vitamínu E. Rovnako obsahujú kyselinu pantoténovú, a to približne 1 mg v stogramovej porcii zemiakov. Medzi ďalšie druhy zeleniny, ktoré sú dobrým zdrojom vitamínu B5, zaraďujeme aj brokolicu, karfiol či kel.
Pozri aj: Morožník kaukazský: Pomôže ti schudnúť a ešte ťa aj vylieči!