RECEPT: Lahodná polievka gazpacho na horúce dni

V týchto horúčavách poznám jedinú rýchlu a jednoduchú záchranu pre žalúdok a zároveň aj potešenie pre chuťové poháriky. Volá sa GAZPACHO.

 

Studená polievka z čerstvej zeleniny, olivového oleja a pre mňa neodmysliteľnou trochou suchého bieleho vína.

 

Príprava: 30 min + chladenie 30 min

Náročnosť: nízka

 

Potrebujeme na 4 porcie:

  • 600 g paradajok
  • 2 šalotky, 2 papriky, 1 stredne veľkú šalátovú uhorku, 3 strúčiky nového cesnaku, 5 PL olivového oleja
  • 100 ml suchého červeného vína
  • 2 PL červeného vínneho octu
  • soľ, čerstvo zomleté čierne korenie a cukor na dochutenie
  • bazalka
  • 4 plátky celozrnného chleba


Pozri aj: Recept: Grilované kuracie špízy so zázvorom

Studená polievka gazpacho

Zdroj: Shutterstock®

Postup:

  1. Paradajkám navrchu zľahka nakrojíme do tvaru kríža šupku a zalejeme vriacou vodou z rýchlovarnej kanvice. Vyberieme deravou naberačkou, ošúpeme a nakrájame nadrobno. Papriky zbavené jadrovníkov, a šalotku nakrájame nadrobno.
  2. Paradajky, šalotku, papriku a cesnak rozmixujeme na hrubšiu hmotu. Pridáme ošúpanú a nakrájanú uhorku a mixujeme dohladka. Dochutíme soľou, čerstvo zomletým čiernym korením a cukrom. Prelejeme do sklenenej nádoby a dáme do chladničky vychladnúť.
  3. Chlieb nakrájame na kocky a mierne orestujeme na 2 PL olivového oleja. Polievku nalejeme do tanierov, polejeme olivovým olejom, posypeme chlebovými kockami a dozdobíme lístkami bazalky. 

Môj tip: Bazalka je bylinka obľúbená najmä v stredomorskej kuchyni a pre jej blahodarné účinky na zdravie ju mnohé národy uctievali ako posvätnú rastlinku. Dnes vieme, že táto bylina upokojuje nervový aj tráviaci systém. Zlepšuje chuť do jedla a má výrazne antimikrobiálne účinky. Vynikajúci prostriedok na zmiernenie plynatosti. V kuchyni ju používame najmä pri dochucovaní cestovín a pochúťok pripravených z paradajok. Vynikajúca je kombinácia tejto bylinky aj s mäsom či rybami, neodolateľne chutí aj v omáčkach a dresingoch.

 

Príprava receptu, foto, text: Jana Štrbková, viac mojich skvelých receptov nájdete na mojej stránke www.medovemotuzy.sk

medovemotuzy.sk

Zdroj: Shutterstock®

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

8 komentárov

Milka Damašková

Milka Damašková

17.08.2017 01:35

Bez polievky ani deň- no studenú som ešte nemala. Určite má svoje výhody, veď si uchová väčšinu živín...takže niekedy vyskúšam..

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

17.08.2017 07:56

milujem ju... ja som ju ešte nerobila.... ale moja mamička ju robí často.... máme veľmi radi polievky.... a v lete hlavne studené a ovocné.....

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

17.08.2017 08:59

to určite stojí za vyskúšanie :)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

17.08.2017 10:14

na letné dni ako stvorená

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

17.08.2017 11:39

Gaspacho je určite vynikajúca polievka,len ja nie som na takéto polievky .

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

20.08.2017 06:12

raz ju chcem vyskúšať, aj keď som zvyknutá na teplé jedlá..

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

24.08.2017 10:29

jediná studená polievka, ktorá mi chutí...

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

22.06.2018 23:07

Určite vyskúšam

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.