Kombinácia korenín, soli, octu, vody a tepelnej úpravy dokáže z rôznej zeleniny urobiť vynikajúcu zaváraninu. Tú väčšinou servírujeme ako prílohu k mäsu alebo ich niekedy pojedáme len tak pri televízii, napríklad namiesto nezdravých chipsov. A veruže dobre robíme, pretože nakladaná zelenina by sa mala v našich jedálničkoch vyskytovať čo najviac. Čo všetko s telom dokáže?
Pozri aj: Najzdravší spôsob, ako konzervovať potraviny: Už si ho vyskúšala?
Recept na zdravé črevá
Zdravé trávenie rovná sa silná imunita. Táto rovnica je už celkom notoricky známa a zrejme vás bude zaujímať, že nakladaná zelenina naozaj prispieva k zdravému črevu. Ako je to možné? Nakladaním, podobne ako fermentáciou, sa zo zeleniny stávajú nesmierne výživné jedlá, plné antioxidantov, vitamínov a minerálov, spoločne pôsobiach ako takzvané probiotiká. Probiotiká sú zjednodušene dobré baktérie, pozitívne pre trávenie. Nakladaná zelenina je navyše nízkokalorická, takže priberanie po nej nehrozí. Dokonca prospieva aj zdraviu žalúdka aj pečene. Skvelo sa papá aj pri rôznych diétach - má málo kalórií, zasýti a dokonca aj uspokojí divoké chúťky.
Náš tip! Pri kupovaných produktoch odporúčame sledovať obsah sodíka, prípadne cukrov. Presolená nakladaná zelenina môže vo veľkých množstvách aj uškodiť a zadržiavať v tele nadbytočnú vodu. Pri vyššom obsahu cukru, čo sa môže stať najmä pri nekvalitnejších nakladaných výrobkoch, sa zasa môže stať, že ručička na váhe sa bude pohybovať tým nesprávnym smerom.
Zaujme ťa: Pradávna bobuľka s liečivou silou! Čo obsahujú a prečo jesť drienky?
Proti kvasinkám, nevoľnosti aj zápche
Kvasinky sú v ženskom slovníku pomerne známe slovo. Veď sú prirodzenou súčasťou ženských intímnych partií… Hrozbou sa stávajú vtedy, keď sa premnožia a spôsobujú nepríjemné svrbenie, opuchy a značný diskomfort pre ich nositeľku. Probiotické vlastnosti nakladanej zeleniny môžu pomôcť aj v tejto intímnej otázke. Jej pravidelnou konzumáciou môže dôjsť k stabilizácii hladiny kvasiniek v tele a tým aj k prevencii pred kvasinkovými infekciami.
Ďalšou výhodou konzumácie nakladanej zeleniny je jej skvelá vlastnosť - sila bojovať proti nevoľnostiam, napríklad aj tým tehotenským. Možno aj preto po kyslých uhorkách túžia tehuľky viac, ako po čomkoľvek inom. V tomto prípade sa môžeme poďakovať kyslosti produktu, ktorá dokáže pocit na zvracanie potlačiť a nevoľnosti vyliečiť. Po zaváraninách siahnite aj ak máte problém so stolicou. Sú bohaté na vlákninu, takže pri správnom pomere zaváranín a vody môžu pomôcť pri nepríjemnej zápche, respektíve jej predchádzať.
Uhorkami k zdravej mysli?
Teraz vás možno šokujeme, no nakladaná zeleninka naozaj upokojí aj rozrušenú myseľ. Prejavmi úzkosti či depresie býva často žalúdok na vode či iné tráviace ťažkosti, čo súvisí s nervovým prepojením žalúdka a mozgu. Dôležité však je, že nakladaná zelenina a jej probiotické charakteristické vlastnosti, dokáže stabilizovať hladinu zdravých baktérií v tráviacom systéme, čo na mozog pôsobí upokojujúco. Nečudujte sa preto, ak sa vám po konzumácii kyslých uhoriek záhadne zmení nálada na lepšiu.
Bude sa ti páčiť: Ružová himalájska soľ: Prečo ňou čo najskôr nahradiť klasickú soľ?