Nevieš, ako udržať chlieb dlhšie čerstvý? Tak vyskúšaj tento trik!

Vo väčšine domácností je zaužívané, že sa raz alebo dvakrát týždenne, poprípade aj viackrát pri mnohočlennej rodine, kupuje celý chlieb. Takto sa viac-menej dokážete vyhnúť každodennej návšteve hypermarketu alebo lokálneho obchodu. Je to riešenie, ale niekedy je toto riešenie na úkor čerstvosti a hlavne na úkor samotného pečiva. Niekedy sa totižto stane, že to s množstvom neodhadneme, preto niekedy chlieb stvrdne a nám neostáva nič iné, ako sa s ním rozlúčiť.

Vo väčšine prípadov vsádzame na chlieb, ktorý si môžeme v obchode nakrájať – skvelé riešenie hlavne pre puntičkárov, ale aj pre pohodlných ľudí, ktorí sa s krájaním presných krajcov nemajú čas zapodievať. Nehovoriac o tom, že obchody okrem chleba ponúkajú aj sendviče, ktoré sú tiež skvelou alternatívou.

Myslíte si, že je skvelý nápad nakúpiť všetko naraz a urobiť nákup na celý týždeň, ale po dvoch dňoch vám chlieb už nechce nik konzumovať, pretože už nemá svoju čerstvosť ako v prvý deň. Tak ako teda udržať chlieb dlhšie čerstvý?

Pozri aj: Mandľové kamene: Príčina zápachu z úst, o ktorej vie len málokto!

plesnivý chlieb

Zdroj: Shutterstock®

Mrazenie ako najlepší spôsob?

Áno, mrazenie potravín sa zdá ako najlepší spôsob, vďaka ktorému môžete bez obáv urobiť veľký nákup. Chlieb stačí zabaliť do vrecúška a zamraziť. A ak vám dôjde pečivo, stačí ho len vybrať, rozmraziť a vy máte hneď skoro čerstvé pečivo na stole.

Pomôže aj zeler, jablko alebo cukor

Pri skladovaní chleba máme tiež svoj zaužívaný spôsob. Niektorí využívajú triky našich starých mám a chlieb balia do bavlnenej utierky a iní nedajú dopustiť na chlebník. Ak aj vy používate chlebník, tak doň vložte okrem chleba aj 3 kocky cukru. Cukor bude pohlcovať vlhkosť a vám chlieb tak rýchlo nestvrdne.

V tomto prípade si dokonca pomôžete aj jablkom alebo zelerom. Jablko stačí prerezať na polovicu a vložiť do chlebníka. Čo sa týka zeleru, tak jeho stonku vložte priamo do vrecúška ku chlebu. Zeler tak pomôže predĺžiť čerstvosť chlebíka.

Ak sa chcete vyhnúť prekvapeniu v podobe plesní, tak do chlebníka alebo priamo do vrecúška ku chlebu vložte pár kúskov surového zemiaka.

Poznáte ďalšie triky alebo máte nejaké overené, ktoré vám pomáhajú predĺžiť čerstvosť chleba?

triky pre dlhšiu výdrž pečiva

Zdroj: Shutterstock®

Tipy, ako využiť starší chlieb:

Ak máte starší chlieb, ktorý potrebujete spotrebovať, tak sa inšpirujte nápadmi, ako ho využiť:

Aktualizovaný článok: 21.2.2023

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

23 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

05.02.2019 07:59

Zeler som ešte neskúšala, vďaka za tip!

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

05.02.2019 08:43

Chlieb vždy dávame do mrazničky ak je ho nazvyš.

Vaše meno:

Anna Vargová

Anna Vargová

05.02.2019 13:04

Ja si kupujem naraz viacej chlebov a dávam ich do mrazničky. Aj napriek tomu, po vybratí, nie vždy odhadnem spotrebu. Ďakujem za tip.
Je až neuveriteľné, aké rady a aké široké spektrum rád poskytujete

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

05.02.2019 14:52

najčastejšie chlebík mrazíme.používam aj chlebník,ale najmä v lete keď kupujeme v obchodných reťazcoch sa stalo,že už po dvoch dňoch sa objavila plesnina.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

05.02.2019 18:05

nekupujeme chlieb v obchodných reťazcoch, ale v malej pekárničke, poctivo upečený chlebík vydrží dlho

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

05.02.2019 19:54

Záleží od toho ,kde kúpite chlebík .. Vo veľkých obch.reťazcoch sú väčšinou umeliny, kt. nevydržia viac ako jeden deň ..!! Ak kúpim chlieb a pečivo ,dám polovicu do mrazničky ,alebo koľko je spotreba.. Snažím sa jedlo nevyhadzovať ,je mi to strašne ľúto .. Zatiaľ viem vždy odhadnúť koľko je potrebné kúpiť. Milujem tekvicový chlebík ..

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

05.02.2019 21:22

Výborné tipy,tiež občas dám zmraziť,ale väčšinou kupujem len pečivo na 1-2 dni a tak máme stále čerstvé.

Vaše meno:

Mária Slováková

Mária Slováková

06.02.2019 08:54

Mojím zvykom je dávať chlebík do mrazničky ale potom ho nerozmrazovať v mikrovlnke ale nechať ho voľne sám rozmraziť.

Vaše meno:

Dominika Pňačková

Dominika Pňačková

06.02.2019 10:34

Ten zemiak znie zaujímavo...vyskúšam asi...

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

06.02.2019 19:22

Chlieb mám rada čerstvý. Kupujem čerstvý malý chlieb z pekárne na celý týždeň. Jeden chlieb dám do chlebovne, na dne chlebovne mám vždy bavlnenú utierku. Ostatné chleby si doma nakrájam na krájači a zabalené ich dám do mrazničky. Pol hodinu pred jedením vyberiem chlieb z mrazničky a nechám ho voľne rozmraziť. Tak mám vždy čerstvý chlieb.

Vaše meno:

Zdena Paňková

Zdena Paňková

07.02.2019 11:24

S tým odhadom koľko kúpiť chlebíka je to ťažké. Niekedy sa ho zje viac, inokedy ide do ústrania. Mám skúsenosti so zmrazovaním aj pečiva, ale ten zemiak je zaujímavý nápad, určite skúsim.

Vaše meno:

Jarmila Janišová

Jarmila Janišová

12.02.2019 18:12

veľa krát som dávala clieb zamrazit,,no nieje to ono,,čerstvý rovno z pekárne,,,ten je najlepší

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

14.02.2019 13:13

Zaujímavé rád vyskúšam

Vaše meno:

Vlasta Mäsiarová

Vlasta Mäsiarová

18.02.2019 14:55

Chlieb z obchodu? Tomu nič nepomôže. Plesnivue po dni, dvoch. Pamätám sa, že môj muž mal zaužívané, že jedlo trojdňový chlieb, aby nebol ťažký na žalúdok.... Predstavme do, žeby sme sa toho dnes držali

Vaše meno:

Katarína Šugar

Katarína Šugar

18.02.2019 18:28

my ho davame vacsinou zamrazit

Vaše meno:

Júlia Filová

Júlia Filová

19.02.2019 06:58

Snažím sa kúpiť len toľko, koľko hneď zjeme, aby ostalo čo najmenej na uskladňovanie

Vaše meno:

Jana Repjaková

Jana Repjaková

19.02.2019 22:12

skúste chclieb uskladňovať v ľanových vrecúškach :)

Vaše meno:

Kristína Bertová

Kristína Bertová

23.02.2019 18:02

tiež dávam do mrazničky

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

24.02.2019 14:42

No ja dávam chlieb na konzumáciu do chladničky a nikdy mi nesplesnivel.

Vaše meno:

Jozef Chmelár

Jozef Chmelár

01.03.2019 07:40

super

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

02.03.2019 14:48

taky dáváme chleba do chladničky o celeru jsem neslyšela, vyzkouším

Vaše meno:

Helena Zobková Šimurdová

Helena Zobková Šimurdová

02.03.2019 19:10

Mrazenie chleba praktizujem.

Vaše meno:

Janka Káčerová

Janka Káčerová

05.03.2019 15:00

najlepšie je chlieb vôbec nejesť :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.