Vo väčšine domácností je zaužívané, že sa raz alebo dvakrát týždenne, poprípade aj viackrát pri mnohočlennej rodine, kupuje celý chlieb. Takto sa viac-menej dokážete vyhnúť každodennej návšteve hypermarketu alebo lokálneho obchodu. Je to riešenie, ale niekedy je toto riešenie na úkor čerstvosti a hlavne na úkor samotného pečiva. Niekedy sa totižto stane, že to s množstvom neodhadneme, preto niekedy chlieb stvrdne a nám neostáva nič iné, ako sa s ním rozlúčiť.
Vo väčšine prípadov vsádzame na chlieb, ktorý si môžeme v obchode nakrájať – skvelé riešenie hlavne pre puntičkárov, ale aj pre pohodlných ľudí, ktorí sa s krájaním presných krajcov nemajú čas zapodievať. Nehovoriac o tom, že obchody okrem chleba ponúkajú aj sendviče, ktoré sú tiež skvelou alternatívou.
Myslíte si, že je skvelý nápad nakúpiť všetko naraz a urobiť nákup na celý týždeň, ale po dvoch dňoch vám chlieb už nechce nik konzumovať, pretože už nemá svoju čerstvosť ako v prvý deň. Tak ako teda udržať chlieb dlhšie čerstvý?
Pozri aj: Mandľové kamene: Príčina zápachu z úst, o ktorej vie len málokto!
Mrazenie ako najlepší spôsob?
Áno, mrazenie potravín sa zdá ako najlepší spôsob, vďaka ktorému môžete bez obáv urobiť veľký nákup. Chlieb stačí zabaliť do vrecúška a zamraziť. A ak vám dôjde pečivo, stačí ho len vybrať, rozmraziť a vy máte hneď skoro čerstvé pečivo na stole.
Pomôže aj zeler, jablko alebo cukor
Pri skladovaní chleba máme tiež svoj zaužívaný spôsob. Niektorí využívajú triky našich starých mám a chlieb balia do bavlnenej utierky a iní nedajú dopustiť na chlebník. Ak aj vy používate chlebník, tak doň vložte okrem chleba aj 3 kocky cukru. Cukor bude pohlcovať vlhkosť a vám chlieb tak rýchlo nestvrdne.
V tomto prípade si dokonca pomôžete aj jablkom alebo zelerom. Jablko stačí prerezať na polovicu a vložiť do chlebníka. Čo sa týka zeleru, tak jeho stonku vložte priamo do vrecúška ku chlebu. Zeler tak pomôže predĺžiť čerstvosť chlebíka.
Ak sa chcete vyhnúť prekvapeniu v podobe plesní, tak do chlebníka alebo priamo do vrecúška ku chlebu vložte pár kúskov surového zemiaka.
Poznáte ďalšie triky alebo máte nejaké overené, ktoré vám pomáhajú predĺžiť čerstvosť chleba?
Tipy, ako využiť starší chlieb:
Ak máte starší chlieb, ktorý potrebujete spotrebovať, tak sa inšpirujte nápadmi, ako ho využiť:
- chlieb vo vajíčku
- francúzsky toast
- syrovo-slaninové fondue
- chlebová pizza
- chlebové krutóny
Aktualizovaný článok: 21.2.2023