Aj ty vyhadzuješ vláknité časti na banánoch do koša? Nerob to!

Už dávnejšie sa viedla polemika o tom, či je lepšie konzumovať žlté banány alebo zelené. A tak sme sa rozdelili na dva tábory. Niektorí milujú žlté prezreté banány, ktoré obsahujú viac cukru – čím sú sladšie, tým nám dodávajú viac energie. Iní zase majú radšej zelené – ešte nedozreté banány, ktoré obsahujú väčšie množstvo škrobu prospešného pre naše trávenie. Keď sa však povie banán, automaticky mnohým napadne práve ovocie, ktoré obsahuje množstvo vitamínov (B6, B1, B2, E, C), ale aj minerálov (draslík, horčík a železo). Vďaka nutričnej hodnote majú účinky banánov blahodarný vplyv na celý ľudský organizmus – a to nielen na zdravie, ale aj na vlasy a pleť.

Banány sú samé o sebe chutné. Ale ako hlavná ingrediencia v smoothie alebo v koláčoch sú ešte lepšie. To im nemožno uprieť. A dokonca nielen samotné banány, ale aj šupky, ktoré majú akúsi ochrannú funkciu, si nájdu uplatnenie v každej domácnosti. Napríklad nimi môžete očistiť kožené topánky, ktorým prinavrátia lesk.

Pozri aj: Prečo nekonzumovať obľúbené instantné polievky? Je desivé, čo sa deje v žalúdku!

prečo nevyhadzovať šupky z banánu

Zdroj: Shutterstock®

Banánové šupky a floémové zväzky

Patríte k tým, ktorí si banán ošúpu, odstránia z neho všetky vláknité časti a vyhodia ich do koša? Panebože, nerobte to! Asi neviete, že aj tieto vláknité časti – tzv. floémové zväzky, majú svoje opodstatnenie a rovnako aj účinky.

Tieto zväzky predstavujú „pletivo“, ktoré je zodpovedné za prenos živín pre rastlinu a v tomto prípade pre banány. Sú to akési cievy v banánoch, ktoré majú vysoký obsah vlákniny, draslíka a vitamínov A a B6. Práve preto by ste tieto vláknité časti nemali vyhadzovať do koša, ale mali by ste ich konzumovať. Navyše, ak ich pridáte do smoothie, tak ani nebudete cítiť, že tam vôbec sú.

Tieto „cievy“ sa nachádzajú vo väčšine ovocia. Napríklad aj taký pomaranč alebo mandarínka ich obsahujú tiež. No my ich automaticky odstraňujeme a vyhadzujeme do koša, čo je skutočná škoda.

floémové zväzky na ovocí

Zdroj: Shutterstock®

Nemajú len (ne)estetickú funkciu

Možno sa na prvý pohľad zdá, že tieto vláknité časti sú neestetické a pri konzumácii banánu nám skôr prekážajú. Ale na základe týchto floémových zväzkov tiež dokážete určiť, či je banán zrelý a vhodný na konzumáciu alebo nie.

Akonáhle banán ošúpete a tieto zväzky budú na ňom „prikované“ – teda budú sa ho držať ako kliešť, tak to znamená, že banán ešte nie je zrelý. Ak sa tieto zväzky začnú po ošúpaní banánu samé oddeľovať, tak to znamená, že banán je ideálny na konzumáciu. Poprípade si z neho môžete urobiť banánový čaj, ktorý je ideálne dopriať si vtedy, keď máte problém zaspať. 

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

23.09.2019 07:35

Banánové šupky sú naozaj prospešné a škoda ich nevyužiť.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

24.09.2019 00:06

Banány máme radi,často ich kupujeme.Už som počula,že ich treba jesť úplne celé,aj s tými vláknami - floémovými zväzkami. Šupky dávam pod ruže ako hnojivo.

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

25.09.2019 07:57

banány jem veľmi často, sú súčasťou skoro každých mojích raňajok a priznám sa tu vlákninu vždy vyhodím, myslím, že som ju vyhodila posledný krát :-), šupky využívam ako hnojivo na kvety ale kožené topánky som si nimi netrúfla čistiť

Vaše meno:

Katarína Šugar

Katarína Šugar

04.10.2019 15:17

to som nevedala, vzdy tie zvazky odstranujem

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.