Ako vyrobiť domáce droždie: Je to jednoduchšie, než ste si mysleli!

Účinky droždia pri pečení pozná každý. Pečenie mnohých druhov pečiva sa bez neho nezaobíde. Rozhodli ste sa upiecť si domáci chlieb alebo iné pečivo, poprípade nejaký chutný kysnutý zákusok, no došlo vám čerstvé droždie a obchod je ďaleko alebo je zatvorený? Neostáva vám teda nič iné, len zmeniť svoje plány a upiecť si niečo iné, v čom nebudete potrebovať kvasnice, resp. droždie. 

Alebo to môžete skúsiť aj inak a droždie si môžete sami vyrobiť. Možno nebudete veriť, ale jeho príprava vôbec nie je zložitá. Dokonca nájdete množstvo skvelých receptov, podľa ktorých si pekárske droždie môžete vyrobiť. Poprípade si môžete pripraviť aj kvások, ktorý využijete pri príprave kváskového chleba. 

Uvidíme, či napokon aj chlebík alebo kysnutý koláč bude mať oveľa lepšiu chuť. Pretože bude pripravený z lásky, z ktorého bolo pripravené aj samotné droždie. Ako prebieha výroba kvasníc doma? Čo potrebujeme na domáce droždie? Je možné vyrobiť kvasnice z piva? Zistite viac v článku!

Pozri aj: Recept na brownies s malinami: Pochúťka, ktorej ťažko odoláš!

droždie zo zemiakov Shutterstock®

5 tipov, ako vyrobiť droždie doma:

1. Droždie zo zemiakov a piva

  • 500 g zemiakov

  • 60 g cukru

  • 2 lyžice piva

Ako vyrobiť droždie po domácky? Ako prvé si uvarte zemiaky v šupke, očistite ich a popučte na kašu. Do takto pripravených zemiakov začnite postupne pridávať vodu a vytvorte si hustejšiu zemiakovú kašu. Následne si cukor rozpustíte v troche horúcej vody a vytvorte si sirup, ktorý prilejte do zemiakovej kaše.

Takto pripravené droždie si preložte do väčšej misy a postavte na teplé miesto. Nechajte ho kvasiť 24 hodín. Počas toho, ako vám bude zmes kvasiť a pracovať, postupne pridajte po lyžici piva. Pivo samo osebe podporuje tvorbu kvasiniek, čo prispeje k lepšiemu nakysnutiu droždia. Po 24 hodinách droždie použite akokoľvek.

2. Droždie z piva a múky

  • 1 šálka ražnej múky

  • 1 šálka vody

  • 1 lyžica kryštálového cukru

  • 1 šálka piva

Recept na droždie: Do misky si nalejte pohár teplej vody a zmiešajte ju s múkou. Takto pripravenú zmes nechajte odstáť približne 6 hodín. Po 6 hodinách pridajte 1 šálku piva a lyžicu kryštálového cukru. Všetko spolu poriadne premiešajte. Misky s takto pripravenou zmesou postavte na teplé miesto a nechajte cez noc kvasiť. Následne takto pripravené droždie skladujte v chlade.

Odporúčame: Najlepší recept na rebarborový džem: Jeho neskutočná chuť ťa dostane!

droždie z piva Shutterstock®

3. Recept na prípravu domáceho droždia z ražnej múky

  • 250 g ražnej múky

  • 250 ml vody

  • kryštálový cukor

Výroba domáceho droždia: Týmto spôsobom si v podstate vyrobíte kvások, ktorý nebude potrebné prikrmovať. Takže zmiešajte teplú vodu s múkou a nechajte kvasiť po dobu 24 hodín. Počas danej doby po troške prisypávajte kryštálový cukor. Po 24 hodinách budete mať kvások, ktorý môžete využiť akokoľvek.

4. Droždie z jablka a múky

  • 1 jablko

  • 1 hrnček hladkej múky

  • 1 hrnček vody

Návod na výrobu: Jablko zbavíme šupky a jadierok a pokrájame na mesiačiky. Dáme do sklenej misky a pridáme vodu. Po uzáverom necháme lúhovať pri izbovej teplote 2 dni. Potom vyberieme jablká a do jablkového výluhu pridáme hladkú múku. 

Opäť pod uzáverom necháme odpočívať 24 hodín. Hotové droždie môžeme ďalej skladovať v chladničke. Používa sa 1 PL hotového droždia z jablka na 250 g múky. Ak použijete do cesta toto droždie, je nutné počítať s dlhším kysnutím. 

5. Recept na výrobu droždia z vína

  • 100 g vína

  • 10 g múky

  • 5 g cukru

V miske si zmiešajte víno s mukou a taktiež pridajte cukor. Premiešajte a dajte na teplé miesto. Nechajte kysnúť. Vytvorený kvások môžete použiť, ako potrebujete. 

Neprehliadni: Recept na zdravé zemiakové placky: Pripravené na plechu a bez oleja!

droždie z múky Shutterstock®

Trvanlivosť domáceho droždia  

Trvanlivosť domáceho droždia závisí od spôsobu jeho prípravy a skladovania. Všeobecne platí, že domáce droždie nemá takú dlhú trvanlivosť ako komerčné droždie, preto je dôležité ho správne skladovať a používať v primeranom čase. Ideálne je pripravovať toľko droždia, koľko aktuálne potrebujeme a bez odkladu ho využiť. 

Skladovanie pripraveného droždia

Ak sme si vyrobili kvapalné droždie, je možné ho skladovať v chladničke, ideálne však maximálne 1 až 2 týždne. Ak máte vyrobené pevné droždie, napr. z múky, môžete skladovať pri izbovej teplote a pravidelne ho "kŕmiť" múkou a vodou každých 12 až 24 hodín. Toto je vhodné pre pravidelné pečenie.

Ak pečiete menej často, môžete štartér skladovať v chladničke a "kŕmiť" ho raz týždenne. Pred použitím ho vytiahnite z chladničky, nechajte ho dosiahnuť izbovú teplotu a obnovte ho kŕmením, aby sa aktivovalo.

Bez ohľadu na spôsob skladovania, pravidelne kontrolujte svoje domáce droždie, aby ste sa uistili, že nie je kontaminované. Ak spozorujete plesne, nepríjemný zápach alebo akékoľvek iné nežiaduce znaky, droždie vyhoďte a pripravte si nové.

Vysušenie droždia

Ak chcete droždie skladovať dlhodobo, môžete ho vysušiť. Rozotrite aktívny štartér na tenkú vrstvu na papier na pečenie a nechajte ho úplne vyschnúť. Potom ho rozdrvte na prášok a uchovávajte v hermeticky uzavretej nádobe. 

Sušené droždie môže vydržať niekoľko mesiacov až rok. Pred použitím ho rehydratujte pridaním vody a múky a nechajte ho znovu ožiť.

Článok aktualizovaný 20.5.2024

1 komentár
Darina Božiková

Darina Božiková

22.04.2020 17:30

v tom recepte na kvasnice z piva nie je chyba?teplú vodu zmiešať s vodou a nechať stáť 6 hodín?načo?

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE