Začalo nám obdobie adventu. Obdobie, kedy sa hlavne malí tešia na prichádzajúci Štedrý deň, pretože očakávajú veľkú nálož darčekov, pod vianočným stromčekom. Avšak, pre gazdinky to znamená vianočné upratovanie a príprava vianočných koláčov.
Z toho dôvodu sa určite nezaobídete bez vianočných korenín, ktoré obohatia nielen koláčiky, ale budú krásne rozvoniavať vo vašej domácnosti. Ktoré to sú?
Škorica
Práve škorica je vianočným korením, ktoré by rozhodne nemalo u vás chýbať. Dá sa použiť naozaj akokoľvek. Pridajte ju do zákuskov, posypte si ňou jablko (chutné duo), je ideálna do vareného vínka alebo iných nápojov, a dokonca ju môžete použiť na ozdobu vianočných dekorácii.
No to nie je všetko! Škorica má aj liečivé účinky. Podporuje trávenie a zmierňuje nevoľnosti, čo sa rozhodne hodí, ak sa človek počas sviatkov preje. Stačí ak povaríte 3 škoricové tyčinky v 2 šálkach vody a vytvoríte si tak škoricový odvar, ktorý môžete dochutiť medom a popíjať.
Pozri aj: Nový trend instagramu - ženy ukazujú silu makeupu!
Klinčeky
Dokonalé vianočné korenie. Má veľmi intenzívnu chuť, preto sa používa v menších množstvách. Stačí naozaj málo a vaše koláče budú „spievať koledy". Avšak, pri ich používaní sa majte na pozore. Vďaka ich intenzívnej a prenikavej aróme môžu zatieniť chuť vášho jedla.
Dokonca ich môžete napichať do pomaranča a využiť ako vianočnú ozdobu, ktorá prevonia vašu domácnosť.
Muškátový oriešok
Muškátový orech je ďalším korením, ktoré sa používa v koláčoch. Nielenže ma zaujímavú, jemne korenistú chuť a príjemnú arómu, navyše pomáha uľaviť od žalúdočných problémov. Ak máte rozhádzaný žalúdok, pridajte trošku muškátového orieška do zázvorového čaju. Tento liečivý nápoj vypite a na prejedanie sa počas sviatkov hneď zabudnete. Pozor však, aby ste to s týmto korením neprehnali. V vyšších dávkach môže pôsobiť halucinogénne!
Malý tip: Pripravte sebe alebo vašim deťom teplé mlieko a posypte ho muškátovým orieškom. Je to skvelý nápoj na spanie a používa sa vtedy, keď sú deti nepokojné.
Kardamon
Také malé a menej známe príslovie hovorí, že vanilka a kardamon sú soľou a korením kuchyne. Je to kombinácia, ktorá zvyšuje chuť každého vianočného pečiva. Pridajte ich nielen do zákuskov, ale aj do palaciniek, jogurtov či kokteilov a hneď získate aromatickejší a chutnejší pokrm. Kardamon je sám o sebe sladkou koreninou a dokonca ho môžete žuť, aby ste si vylepšili chuť v ústach.
Odporúčame: Očná migréna: Vieš rozpoznať príznaky? Zisti, či ňou netrpíš aj ty!
Aníz
Aníz, pomaranč a škorica – trio, ktoré evokuje niečo lahodné a neodolateľné. Nielen ako ozdoba do domácnosti, ale v mnohých domácnostiach sa využíva aj na prípravu vareného vínka. Samotný aníz pochádza z Egypta a používa sa hlavne pri príprave keksov, koláčov, pudingov či likéru.
Čo sa týka jeho liečivých účinkov, tak má antimikrobiálne vlastnosti a obmedzuje tvorbu plynov v črevách.
Badián
Svojím hviezdicovým tvarom je veľmi podobný anízu, avšak svojím pôvodom pochádza z Číny. Zväčša za využíva pri príprave krehkého pečiva, no pri jeho používaní opatrne, pretože je aromatickejší s jemne nasladlou chuťou.
Ani pri tomto korení nám nedá nespomenúť jeho liečivé účinky, pretože podporuje imunitu, pomáha tráveniu a uľavuje od plynatosti.
Neprehliadni: Moderné farebné kabáty: Inšpiruj sa a oživ si zimu!